A férfiasság jele. De visszafordítható?

Szász Cs. Emese 2017. május 02., 08:49

A férfiak zömének problémája a kopaszodás. A hajvonal először a homlok két oldalán kezd feljebb húzódni, idővel kialakítva a jellegzetes M-alakot. Később a fejtetőn is egyre inkább megritkul a haj, s végül a tarkótájékra szorul vissza. De mi okozza a „homlok magasodását”? És vajon van-e ellenszere?

Genetikai és hormonális okai vannak a jelenségnek

Sokan megrettennek, amikor fésülködés, hajmosás közben meglátják, hogy csomóban hull a hajuk, esetleg a párna, a lepedő is folyton tele van hajszálakkal. A hajhullás azonban egy bizonyos fokig természetes.

Napi körülbelül száz kihullott hajszálig normálisnak tekinthető a folyamat, az újonnan növekedő aktív hajszálak ugyanis pótolják a veszteséget.

Az ennél nagyobb mennyiség azonban már semmiképpen sem jelent jót. Kóros hajhullásnak számít a foltokban jelentkező hajhullás, a férfias típusú (androgén) hajhullás, a hajzat általános megritkulása, amely akár hirtelen is beállhat.

A fehér férfi gyakrabban kopaszodik

Gáspár Réka bőrgyógyász elmondta, nagyon sokfélék lehetnek a különféle típusú hajhullások mögött álló okok. Állhatnak a háttérben hormonális okok, mint amilyen a terhesség, szülés utáni állapot, de menopauzában vagy fogamzásgátlók szedésének abbahagyásakor is gyakori a kóros hajhullás. A hajszálak elvesztésének még lehetnek endokrin és belgyógyászati okai, valamint autoimmun betegségek is okozhatják például a foltokban jelentkező kopaszodást, mindemellett bizonyos gyógyszerek, erőteljes fizikai és pszichés stressz, lelki traumák, hosszan tartó lázas állapotok, nagy mértékű fogyás, alultápláltság is okozhat hajritkulást, mint ahogy a haj gombás fertőzései is, valamint bizonyos konkrét bőrbetegségek, de akár agresszív hajkezelések vagy egyes hajviseletek is.

A hajvonal először a homlok két oldalán kezd feljebb húzódni

A bőrgyógyászok a megmondhatói azonban, hogy a hajhullással hozzájuk forduló férfipáciensek legnagyobb része teljesen egészséges, pusztán a férfias kopaszodás aggasztja őket a kelleténél jobban. A férfias típusú (androgén) kopaszodás rendkívül gyakori, genetikai tényezőkre vezethető vissza – mondja Gáspár Réka bőrgyógyász – és, bár az elnevezés félrevezető lehet, férfiakat és nőket egyaránt érinthet.

„Érdekes, hogy nem ugyanolyan mértékben érinti ez a típusú hajhullás az egyes rasszokat. A kaukázusi (fehér) férfiak mintegy 50 százaléka tapasztal bizonyos mértékű hajhullást vagy kopaszodást 50 éves koráig, míg ugyanez az arány 70 éveseknél már körülbelül 80 százalék. Összehasonlításban a japán vagy kínai férfiaknál már jóval ritkább ez a típusú kopaszodás.

Ez szintén genetikai okokkal magyarázható. Ha a családban apai vagy anyai ágon jellemző a férfias típusú kopaszodás, akkor ez a probléma az utódoknál is nagyobb valószínűséggel jelentkezhet, mint a kopaszodó felmenőkkel nem rendelkezők esetében” – fogalmaz a doktornő.

A férfi nemi hormonok a ludasak

Az érintetteknél eltérő életkorban kezdődhet, illetve eltérő mértékben nyilvánulhat meg a kopaszodás. Az, hogy a hajritkulás kezdete melyik életkorra esik, milyen gyorsan súlyosbodik és milyen méreteket ölthet, az mind az egyén genetikai hátterétől függ. Több gén is közrejátszik a folyamatban, ezek a gének apai és anyai ágon egyaránt öröklődhetnek.

A „homlok magasodása” egyeseknél már a tizenéves kor végén elkezdődik

A folyamatnak van hormonális vonatkozása is. A férfias típusú kopaszodás magyarázata a fejbőr egyes területein a hajhagymák örökletes túlérzékenysége a dihidrotesztoszteronnal (DHT) szemben, amely a bőrben termelődik, a tesztoszteron bomlásterméke. Végeredményben ennek köszönhetően megy végbe a hajhagymák zsugorodása, a hajszálak életciklusának lerövidülése és a hajszálak elvesztése.

A hajhullás közvetlen oka tehát a férfi nemi hormonok kedvezőtlen hatása a hajhagymák működésére.

Azt a paradoxont, hogy ugyanazok a hormonok a test egyéb területein éppen hogy serkentik a szőrtüszők működését és így a szőrnövekedést, még senkinek sem sikerült megnyugtatóan feloldani.

Csodaszer nincs, recept van

A kozmetikai ipar rengeteg „biztos hatású” terméket kínál a probléma orvoslására, ám a vény nélkül kapható szerek semmire nem jelentenek garanciát. Gáspár Réka bőrgyógyász rámutat, a folyamat bizonyos kezelésekkel leállítható, illetve visszafordítható.

A folyamat legvégén a tarkótájékra szorul vissza a hajzat

„Csodaszerek olyan értelemben nincsenek, hogy nincs olyan hatékony kezelési mód, ami egyik napról a másikra hat, és ami végérvényesen leállítja a kopaszodást. A bizonyítottan hatékony szerek is több hónap után érik el a lehető legjobb hatást, de a kezelés félbehagyása után a hajhullás folytatódik. Vagyis csak a folytonos kezelés hatékony. Hinni az igazoltan működőképes hatóanyagoknak érdemes, ezekből konkrétan eddig kettő ismert. Ezeket bőrgyógyász írhatja fel. Más kezelési módok eredményessége kétes” – magyarázza a doktornő.

A nőket a hajhiány sokkal kevésbé zavarja, mint az ápolatlanság

Ez bizony a férfiak kitartását is próbára teheti, mert ha fel akarja venni a harcot a hajritkulással, élete végéig minden nap kell kezelnie, mert ha nem, folytatódik a kopaszodás. Legtöbb férfi éppen ezért beleun a folyamatba, s elfogadja, hogy hajkoronája már sosem lesz a régi. Azon urak számára, akiket vonzerejük elvesztése aggaszt, el kell mondani, hogy a nőket a hajhiány sokkal kevésbé zavarja, mint a sörhas, az ápolatlan körmök vagy az orrnyílásból, fülből kikandikáló szőrszálak.

Férfias kopaszodás nők esetében

Az androgén típusú kopaszodásnak ismert női változata is, mely szintén genetikai hajlamnak tulajdonítható. Az érintett nők körülbelül 13 százalékánál mutatható ki bizonyos mértékű hajhullás a menopauza előtt. Menopauzában viszont a folyamat felgyorsul, vagyis a genetikai hajlammal rendelkező nők jóval nagyobb hányadánál jelentkezik adott súlyosságú hajhullás. Okai hasonlóak a férfias típusú kopaszodáséihoz, hormonális jellegűek. Megjelenését tekintve azonban az androgén típusú hajhullásban hölgyeknél nem jellemző a tipikusan férfias jellegű, azaz az elülső hajvonalnál kezdődő, majd fokozatosan a fejtető és tarkó felé haladó kopasz zónák megjelenése, nőknél inkább a haj általános, fokozatos megritkulása jellemző, ami például a hajválaszték kiszélesedésében mutatkozhat meg, illetve a haj diffúz megfogyatkozásában a fejtetőn.