Szovátai „ütős” hangszerekről a Térképben

Csermák Zoltán 2017. május 04., 15:41

A Térkép, a közmédia külhoni tematikájú magazinja szombaton Szovátára látogat: értékes hangszerekkel gazdagodott a település Mariánum-háza.

A szovátai kórus (részlet a filmből)

A festői környezetben álló szovátai Mariánum-ház ad otthont a Magyar Örökség-díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar próbáinak, házi hangversenyeinek és táborainak. A fiatalok szakmai munkáját most két új hangszer is segíti. Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész operaénekesnő egy zongorát ajánlott fel a gyermekkarnak, a jótékony akcióba bekapcsolódtak zenész- társai is: Balásházi Bálint, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola vezetője egy pianínót adományozott a kórusnak. Így mostantól egy Rösler zongora és egy pianínó áll a Nyárád menti gyerekek rendelkezésére. A zongora múltja is figyelemre méltó: Rost Andrea a hangszert egykor tanárától, a két évtizede elhunyt híres baritontól, Bende Zsolttól kapta. A gyermekkórus hangversennyel köszönte meg az értékes ajándékot.

Eddig, amikor a gyerekeket kísértem, csak pianínón vagy elektromos zongorán játszhattam. Később pályáztunk más hangszerekre is, de egyik sem volt ilyen kiváló instrumentum, mint, amit most kaptunk. Azért is fontos a zongora, mert így szeptembertől már komoly zongoraoktatás is folyhat a Mariánum-házban”
– vázolja a tanítás körülményeit Molnár Anikó zongoratanárnő.
 
A Boldogasszony Iskolanővérek 2004 óta végeznek pedagógia és szociális missziót ezen a vidéken, jelenleg 220 Felső-Nyárád menti és sóvidéki gyereket tanítanak, ebből mintegy hetvenöten énekelnek a kórusban. Az iskolanővérek délutánonként a falvakban tanítják őket: szólampróbákat tartanak nekik, szombatonként pedig itt gyűlnek össze mindannyian.
 
Rost Andrea a Lammermoori Lucia címszerepében a New York-i Metropolitan Operában (magángyűjtemény)
Kevés család engedheti meg magának, hogy nagy értékű hangszereket vásároljon, ezért az iskolanővérek próbálnak további pianínókat is beszerezni segítve a tehetséges Nyárád-menti gyerekek zenetanulását. Ugyanakkor a Mariánum-házat igyekeznek praktikussá, kényelmessé tenni a táboraik számára is.
 
Adás: 2017. május 6., (Duna 11.30)
Ismétlés: másnap (Duna World 10.30)
Készítették: Magyari Tekla és Simó Csaba
Műsorvezető: Kozári Réka
Szerkesztő: Gál Emese
Felelős szerkesztő: Merkl László