Térhatású fényképek a Nagy Háborúból

2017. május 11., 15:38

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban látható kiállítás címe, Nézőpontok: térhatású fényképek a Nagy Háborúból egyrészt a jobb és bal szem eltérő nézőpontjára, másrészt a háború szembenálló feleinek vizuális propagandájára is utal.

Sztereofotó – ilyen képpárból áll össze különböző módszerekkel a térhatású kép

A nem mindennapi látványt adó, a történelmet karnyújtásnyi közelségbe hozó kiállítás május 24-ig látható a múzeumban – sztereoszkóppal és piros-kék szemüveggel. A múzeum májustól nyári nyitvatartással, hétvégén is várja látogatóit 10 és 17 óra között.

A sztereofénykép két, egymástól kissé eltérő képből áll, amelyeket az emberi szem állásának megfelelően két különböző szögből vettek fel ugyanarról a tárgyról. Ha a képpárt egy sztereonéző készüléknek nevezett szerkezetbe helyezve szemléljük,

a két kép egyetlen térhatású, háromdimenziós képpé olvad össze az emberi agyban.

A sztereofényképezés a fotográfia kezdeteitől jelen volt a képkészítési technikák között, több népszerűségi csúccsal. A térélményt nyújtó képek különleges, ám nem túl drága szórakozásnak számítottak. A 19–20. század fordulóján számos cég gyártott és forgalmazott sztereofénykép-sorozatokat: aktuális eseményeket örökítettek meg, amelyeknek híre bejárta a világot, és izgatták az emberek vizuális kíváncsiságát.

Bár a sztereográfiák kora az 1910-es évek végén leáldozott, a Nagy Háború hadszíntereiről, eseményeiről beszámoló plasztikus képek még nagy érdeklődésre tartottak számot. A Magyar Nemzeti Múzeum Gyergyószentmiklóson állomásozó, Nézőpontok című vándorkiállítása német és amerikai cégek, valamint magánszemélyek első világháborús sztereofotóiból nyújt válogatást:

a legizgalmasabb és leglátványosabb térhatással rendelkező felvételeket mutatja be az anaglif technika segítségével.

Az anaglif eljárás lényege, hogy a két szem helyzetének megfelelően felvett két képet kiegészítő színekkel (ebben az esetben piros és kék) másolják, nyomtatják egymásra. Az így kapott képet egy piros-kék szemüveg segítségével a kiegészítő színek hatásmechanizmusának köszönhetően az emberi agy térben képes érzékelni.

A fotók háborús relikviákkal is kiegészültek a nagyváradi Tanoda Egyesület jóvoltából. A látogatók fogalmat alkothatnak egy korabeli lövészárok felszereléséről, dísztárgyakká szelídített ágyúhüvelyeket, nyírfakéregre írt harctéri üzenetet csodálhatnak meg.

Borsos Gyöngyi