Nem múlik el magától a szülés utáni depresszió

Hajnal Csilla (R) 2017. május 15., 15:26

Egy gyerek világra jövetelével édesanya és édesapa is születik. Új életritmusa lesz a kismamának, amelyhez alkalmazkodnia kell. A szülés utáni hormonális változások hangulatingadozáshoz vezetnek sok édesanya esetében, de ez legtöbbször elmúlik. A szülés utáni depresszió viszont nem múlik el magától.

Ha elhúzódik a szülés után jelentkező hangulatzavar és szomorúság, szakember segítségét kell kérni Fotó: Viveresani.club

Eget verően magas hormonszint, alváshiány és fáradtság, megváltozott élethelyzet, amelyekhez mind alkalmazkodnia kell a családnak, de főleg annak a nőnek, aki gyereket hozott a világra. Vannak szerencsésebb esetek, amikor a terhesség és szülés sem befolyásolja a kismama hangulatát, ám sok friss édesanya életében előfordul a hangulatingadozás. Néha – látszólag – minden ok nélkül sírva fakad, máskor úgy érzi, ő a legboldogabb ember a Földön. Ezek természetes életérzések, a gond ott kezdődik, amikor elhúzódik ez a mély szomorúság, és gyakori sírás, illetve elhagyatottság érzése keríti hatalmába a kismamát.

Az elvárás is nagy ellenség lehet

Kovács Réka Rozália marosvásárhelyi pszichológus – aki maga is ötgyerekes édesanya – szerint fontos, hogy a hangulatingadozástól elkülönítsük a szülés utáni depressziót, amelynek a tünete lehet a mély szomorúság érzése, a kedvetlenség, gyakori sírás, ingerlékenység, idegesség. A szakember úgy véli, szülés után a hormonális változások, az újszerű feladatok, élethelyzet, napi ritmus, a gyakori fáradtság, a megfelelő támasz hiánya miatt sok kismama életében előfordul hangulatingadozás, a depressziónak viszont ennél komolyabb tünetei vannak.

A kisbaba sírása agressziót, dühöt vált ki az anyából. Gyakori az alvászavar és az ebből adódó krónikus fáradtság, a kilátástalanság érzése, súlyos helyzetben pedig felmerülhet az anyában a kisbaba bántásának, az öngyilkosságnak a gondolata is”

– fejtette ki a szakember.

Jó, ha van támasza az édeasnyának Fotó: HireRush.com

Emő a szerencsésebbek közé tartozik, ő inkább a terhessége alatt élt meg hangulatingadozásokat, azt is a nem megfelelő laboreredmények miatt, de amióta a kezében tarthatja a kisfiát már nincsenek ilyen érzései. „Nem volt annyira lényeges számomra, hogy természetes vagy császáros szülés lesz, vagy szopizik-e a baba, illetve tejport kap-e, nekem az volt a fontos, hogy azt érezzem, legyen jó nekem és a babámnak, a többi nem számít. Nem voltak nagy elvárásaim a szüléssel kapcsolatban sem, amelyekhez görcsösen ragaszkodtam volna. Szopizik a baba ügyesen, de nem hagytam volna éhezni a gyereket, ha másként alakul csak azért, hogy nehogy tápot adjak neki. Ha pedig bármi van, tudom, hogy a párom mellettünk van, és együtt fogjuk megoldani” – mesélte az immár öthónapos kisfiának örvendező kismama.

Traumatikus szülés után

Sokszor a túl nagy elvárások ugyanis rányomják a bélyeget a szülés utáni életérzésekre, főként ha nem úgy alakul a szülés, ahogy eltervezte az édesanya. Leginkább azok szenvednek a legtöbbet, akik eltervezték, hogy természetes úton hozzák világra gyereküket, de ez valamilyen oknál fogva nem jött össze nekik, és nehezebben fogadják el a császármetszést vagy a szüléssel járó fájdalmat, esetleges komplikációkat.

Depresszió jelentkezhet egy traumatikus szülés után, amikor magára marad az anyuka a kisbaba gondozásával, nincs támasza, segítsége, nincs megértő férj, rokon, barát, szomszéd, akire számíthat. Ha van, akitől szükség esetén segítséget kérhet, megfelelő választ kap a kételyeire, a depresszió messze elkerüli a háza táját”

– mondta Kovács Réka Rozália.

Fontos, hogy ne hagyjuk egyedül a kismamát – hangsúlyozza a pszichológus – ha nehezen viseli a változásokat, mert sokszor az alváshiány mellett a tehetetlenség érzésével is társulhat a hormonszint-ingadozás által kiváltott érzés. Megerősítést kell kapnia abban, hogy jól csinálja, amit csinál, hogy jó anya. A magabiztosság kialakulásával a hangulatingadozás is csökken. Abban az esetben, ha beteg gyerek születik, a család támasza még fontosabb az édesanya számára, de sokat segít az is, ha pszichológussal beszélget erről.

A mániás depresszió

Még tíz évvel ezelőtt is az orvosok azt javasolták a mániás depresszióban – más néven bipoláris zavarban – szenvedő nőknek, hogy ne vállaljanak gyereket. Szerencsére ez a gondolkodásmód mára már elavult, de a bipoláris nők gyakran nehéz döntéssel szembesülnek ma is terhességük alatt a gyógyszeres kezelést illetően. A legtöbb mániás depresszióra előírt gyógyszer növelheti a születési rendellenesség kockázatát, ugyanakkor a gyógyszer szedésének abbahagyásával növekszik a depresszió visszatérésének kockázata; egyes felmérések szerint a szülés utáni szakaszban a visszaesési arány 50-70 százalék.

Eget verően magas hormonszint, alváshiány és fáradtság, megváltozott élethelyzet - mindehhez alkalmazkodnia kell egy kismamának Fotó: Vivadivine.blogspot.ro

Ennél is riasztóbb, hogy a bipoláris nőknél sokkal nagyobb a valószínűsége a szülés utáni elmezavar megjelenésének, mint a többi nő esetében. Az elmezavar egy súlyos hangulatzavar, amely a legrosszabb esetben gyermekgyilkossággal végződhet. A szoptatás egy újabb kihívást jelent számára. Habár néhány gyógyszer biztonságosan szedhető ez idő alatt is, gyakran éjszaka is fel kell kelni megetetni a babát. A mániás depressziós nőknél azonban az alvás megvonása kiválthatja a tüneteket.

Ha tehát elhúzódik a szülés után jelentkező hangulatzavar és szomorúság, szakember segítségét kell kérni.

A pszichiáter ezekben az esetekben javasolhat gyógyszeres és pszichoterápiát is.

A gyógyszerek közül elsősorban olyan hangulatjavítókat ír fel, amelyek mellett lehet folytatni a szoptatást, így a kismamának attól sem kell tartania, hogy nem táplálhatja gyermekét természetes módon. A pszichoterápia pedig lehet egyéni vagy családterápia, amelynek során az apukát is bevonják a problémák rendezésébe.