Škoda Kodiaq: egyszerre áttörve több határt

Pinti Attila 2017. május 19., 14:09

A „modern idők” a Felicia, az Octavia, a Fabia, majd a Superb, Roosteren át a Yeti, Rapid és Citigon keresztül most a Kodiaq-al folytatódnak a Škodánál. Teszteltük az új hobbiterepjárót, amellyel egyszerre törtek át több határt a csehek.

Ismerős formák, új szint. Lehengerlő taggal bővült a szabadidő-autók kategóriája Fotó: Gecse Noémi

Ez hihetetlen – az első gondolat, ami átvillan az ember agyán, amint kitárja a Kodiaq hátsó ajtaját, és az utastérbe pillantva megdöbben a helykínálaton. A Superb végtelen hátsó lábterét juttatja eszünkbe, pedig az új hobbiterepjáró tizenhat és fél centiméterrel rövidebb nála, sőt még a tengelytáv esetében is öt centivel kevesebből kellett kigazdálkodni a fejedelmi helyet. A vezetővel együtt öt személy itt úri kényelemben róhatja a kilométereket – állapítjuk meg. Azért van még valami, amire fontos kitérni.

Hét személy vagy rengeteg csomag

A Kodiaq ugyanis olyan pluszt ad, amit először nem is vettünk észre a szinte megtölthetetlen, referenciaként már említett Superbéhez képest is sokkal – 95 literrel – nagyobb, 720 literes csomagteret látva: egy harmadik üléssort,  két közel teljes értékű üléssel. Itt a gyerekek ugyanolyan komfortos körülmények közé csöppennek, mint egy sorral előttük a „nagyobbak” – noha akkor sem kell aggódni, ha hét felnőtt kel útra. Teljes kihasználtság mellett 270 liternyi hely marad a poggyászoknak – a második üléssor síkba döntésével pedig több mint kétezer. Lehet, hogy ezek száraz számoknak tűnnek, de ebben a méretkategóriában az új Škoda úttörő, még a Volkswagen-csoport azonos, moduláris platformjára épülő testvérmodellek – VW Tiguan és Seat Ateca – sem tudnak ilyet.

Létjogosultság egy bővülő piacon

A Kodiaq egyébként egy újabb olyan Škoda típus, amely képes megkérdőjelezni a márkahűséget – már ami a konkurenseket illeti. Ugyanabba a bajnokságba érkezett, ahol például a BMW X3, a Mercedes Benz GLC és az Audi Q5 küzd egymással a trófeáért, igaz, a Škoda nem azzal irányítja magára a reflektorfényt, hogy prémium presztízsmodellnek állítja be magát. Alternatívaként viszont több mint megfontolandó.

Árban, felszereltségben és „apró figyelmességekben” tűnik ki,

olyan részletekben, mint a tankfedél kinyitásakor „előbukkanó” gyári jégkaparó és az első ajtóban megbújó esernyő – no meg a „miért nincs minden autóban ilyen?” kérdést követelő gumírozott élvédő, amely nyitáskor előbújva, majd csukáskor visszahúzódva garantálja, hogy sem a mi autónkon, sem a mellettünk parkolóén ne sérüljön a fényezés, ha kicsit lendületesebben nyitjuk ki az ajtót.

Nincs egyetlen átgondolatlan, elnagyolt részlet sem – ahogy már megszokhattuk a Škodától Fotó: Gecse Noémi

Apropó, a Škoda eredeti tartozékok opcionális listájáról akár kutyának is kérhető speciális biztonsági öv. Bizony, a csehek mindenre odafigyelnek.

Tekintély félelemkeltés nélkül

A külső szemlélő még a márkajelzés nélkül is pillanatok alatt azonosítani tudja, hogy egy Škodáról van szó, a márkaarculat fő elemeit ugyanis hibátlanul ültették át a testes szabadidő-autóra – pedig többek között az oldallemezek megegyeznek a Seat Atecán használtakkal. Nagy, tekintélyes, de nem félelemkeltő – és ez olyan erény, amelynek a forgalomban nagy hasznát vesszük.

Útviszonyokhoz igazodva

A 4,7 méteres hossz ellenére rendkívül könnyen manőverezhető autót építettek a csehek. A tesztautón a legnagyobb elérhető – tizenkilenc hüvelykes – abroncsok terpeszkedtek, ezeken pedig a SUV-kategória új üdvöskéje minden várakozást felülmúlva ragad az úthoz. Már a gumiméret is sejteti, hogy bár hobbiterepjáróval van dolgunk, elsődleges terepe nem a földút – pedig intelligens összkerékhajtás dolgozik azért, hogy minden helyzetből gond nélkül kerüljünk ki.

Bár hobbiterepjáróval van dolgunk, elsődleges terepe nem a földút Fotó: Gecse Noémi

Szintszabályozás ugyan nincs, van viszont adaptív lengéscsillapítás-szabályozás. Ez a közlekedési helyzetek függvényében módosítja a lengéscsillapítás és a kormányzás karakterisztikáját – észrevétlenül, de profin. Az úttestről ne várjunk sok visszajelzést, a 235/50 R19-es abroncsokra nehezedő közel 1,8 tonnás önsúlyú test irányváltásához szintetikus, könnyen tekergethető kormánykerék dukál. Bár a Kodiaq opcionálisan állandó-összkerékhajtással is megvehető, normál körülmények között ez a kivitel is az első kerekekre küldi az erőt. Persze, amint szükség van rá, automatikusan bekapcsolódik a hajtásba a hátsó tengely. Tökéletesre csiszolt rendszer ez.

Erőtől duzzadó

Míg a belépőmodellhez (Active) 125 lóerős turbós benzinmotor (TSI) jár hatfokozatú kézi váltóval, a tesztautóba a középső felszereltségi szint (Ambition) mellé a legerősebb, 190 lovas, kétliteres, közös nyomócsöves dízelmotor került, hétfokozatú automatával. A benzinestől sem féltenénk senkit, de amit a gázolajas tud, az lehengerlő.

Négy hengerbe zárt erőmű. Több mint elég a 190 lóerő Fotó: Gecse Noémi

A 400 newtonméternyi nyomatékmaximum már 1 750-es motorfordulattól rendelkezésre áll, nem csoda, hogy szűk kilenc másodperc alatt futja a százas sprintet. A duplakuplungos automata etalon, hiába loholnak a nyomában a riválisok megoldásai, a DSG-t belátható időn belül aligha fogják überelni. Nincs századmásodpercnyi megtorpanás, rántás sem, az optimális fokozat kiválasztását észre sem lehet venni. „Okossága” a fogyasztásban is megmutatkozik: nyolc liter alatti átlagot mértünk. A motor százas – nyugodt körülmények között elért – tempónál 1 600-at forog, ennek kétszereséhez pedig a székelyföldi országutakon már vállalhatatlan sebességre van szükség.

Fel kell fedezni

A vezetőt biztonsági és szórakoztató beállítási lehetőségek hada várja, ezek részletezése külön megtöltene egy újságot. A Kodiaqot fel kell fedezni, elmerülve a hatalmas központi érintőkijelzőn át elérhető végtelen lehetőségekben. A belső hangulatvilágítástól a követési távolság és automata fékezés konfigurálásán át a hat különböző vezetési mód beállításáig rengeteg személyre szabható tétel szerepel. Egy biztos: az eléggé behatárolhatatlan – de fantasztikus – Yeti után a Škoda ismét bravúros lépést tett. Erről jut eszünkbe: éppen ma, május 18-án mutatják be Stockholmban a Kodiaq kistestvérét, a Yetit nyugdíjazó Karoq típust.

A tesztautót a csíkszeredai Eco Car Škoda márkaképviselet bocsátotta rendelkezésünkre (Hargita utca 108., www.ecocar.ro).

TDI 4x4 DSG7 (1968 cm³) Gyári adatok
Teljesítmény 140kW/190 LE (3 500–4 000 motorfordulat/percnél)
Forgatónyomaték 400 Nm (1 750–3 250 motorfordulat/percnél)
Gyorsulás (0–100 km/óra) 8,9 mp
Végsebesség 210 km/óra
Fogyasztás (város / városon kívül / vegyes) 6,6 / 5,3 / 5,7 liter
Széndioxid-kibocsátás 150 g/km
Sebességváltó hétfokozatú automata (DSG7)
Hosszúság / Szélesség / Magasság 4 697 / 1 882 / 1 676 mm
Tengelytáv 2 791 mm
Nyomtáv (elöl / hátul) 1 586 / 1 576 mm
Csomagtér 720 – 2 065 liter (ötüléses) / 270 – 2 005 liter (hétüléses)
Üzemanyagtartály 60 liter
Abroncsméret 235/50 R19
Saját tömeg / Megengedett össztömeg 1 752 / 2 352 kg
Listaár (euró, áfával) 21 222 (Active 1.4 TSI 125 LE)
31 786 (Ambition 2.0 TDI 190 LE)
31 639 (Style 2.0 TSI 180 LE)