Mégis ki mondja meg nekem, mi a divat?!

Hajnal Zsuzsanna 2017. május 25., 15:31

Mindenfelől „bombáz” minket a divat: a színeket, az emberek öltözetét, a cipőket, táskákat, de még a frizuránkat vagy a sminkünket is a divat szabja meg. De mi is az a divat, és ki diktálja?

Bizonyára már sokakban felmerült a kérdés, hogy miért pont ez a divat, ami most a divat

Nagyon röviden: a divat egy hatalmas üzlet. Sokkal több embert érint, mint gondolnánk – az alapanyagok termelőitől kezdve, a vásárlókon át egészen a gyártókig. Ennek köszönhetően tudjuk különbözőképpen kifejezni magunkat, lehetünk elegánsak, rockerek, bohémok.

Ugyanakkor a politikai és vallási hovatartozásunkról is árulkodik megjelenésünk.

Általában a kedvünk, aznapi teendőink és – legyünk őszinték – a tiszta ruháink határozzák meg azt, hogy reggel mit veszünk magunkra, de mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy kényelmesen érezzük magunkat bármibe is öltözünk.

Ki diktálja a divatot?

Bizonyára már sokakban felmerült a kérdés, hogy miért pont ez a divat, ami most a divat. Ezt mi vagy ki határozza meg? Párizsban, New Yorkban, Milánóban és Londonban a divattervezők már egy évre előre elkészítik ruhakollekcióikat, amely javarészt befolyásolja a következő év trendjeit.

A színeket, az emberek öltözetét, a cipőket, táskákat, de még a frizuránkat vagy a sminkünket is a divat szabja meg

A tervezők is inspirálódnak valahonnan, és érdekes módon gyakran az utcai öltözetekből merítenek ötleteket. Tehát mindegy, hogy ki vagy, mivel foglalkozol, az öltözékeddel te is könnyen befolyásolhatod a trendet.

Mi határozza meg az év színét?

Az év színének meghatározása a divattal függ össze.

A Pantone határozza meg az év színeit, és a tervezők is innen inspirálódnak színvilágukat illetően.

Ez egy New Jerseyben található cég, legjobban a Pantone Színegyeztető Rendszerről, Pantone Matching System (PMS) ismerik, amely egy szabadalmaztatott színtér, és különböző iparágak használják elsősorban nyomtatásra. Ugyanakkor az ő weboldalukon megtalálhatók az előző évek színei is, ha esetleg valaki tudni szeretné, hogy akaratán kívül ráérzett-e a tavalyi trendre – 2016-ban a rózsakvarcra és a hűvöskékre esett a választás, tavalyelőtt meg a Marsalára.

A természetben megtalálható lombzöld a menő szín idén

Az idei év színe a „Greenery” lett (15-0343-as kóddal), amelyet magyarra úgy fordítanánk, hogy lomb vagy növényzet, azaz a természetben megtalálható lombzöld a menő szín idén. Ez egy kissé sárgás árnyalatú zöld, amely leginkább a természet ébredésére emlékeztet minket.

A modellek, hírességek és a divat

A Londonban eltöltött éveim és a személyes tapasztalataim alapján kijelenthetem, a modellek, hírességek és az éppen aktuális celebek is igencsak befolyásolják a divat alakulását. Volt szerencsém megismerkedni különböző modellekkel, arab hercegnőkkel, színésznőkkel, futballistákkal, sőt egy szultánnal is, ugyanis több divatcégnek is dolgoztam Chelsea-ben, ahol rendszeresen megfordulnak ezek az emberek, akik a londoni gazdagok körét erősítik. Megengedhetik maguknak a divatmárkák felvásárlását, azaz a Chanel, Gucci, Pucci, Dolce and Gabbana védjegyekkel ellátott termékeket. Ezek más kategóriát képeznek, mint a nálunk is ismert és jóval olcsóbb H&M, Gap, M&S vagy Zara (ejtsd Szárá, igen, én is meglepődtem), az utóbbiakat angol nyelvterületen High Street brandnek nevezik.

A szupermodellek, focisták élőben is pont olyan tökéletesek, mint a fotókon

A szupermodellek élőben is pont olyan tökéletesek, mint a fotókon. Legalábbis külsőleg. Ezt csak azért emelem ki, mert régen azzal vigasztaltam magam én is, hogy nekik sincs tökéletes bőrük, hajuk, csak az előnyös megvilágítás, a sok smink meg Photoshop segít rajtuk, de bevallom, tévedtem. Ugyanis azok a szupermodellek, akikkel személyesen is találkoztam, Cara Delevingne, Claudia Schiffer és Helen Svedin, akit férjével, Luis Figoval együtt ismertem meg, külsőleg szépek voltak, magasak, stílusosak – fények és kifutó nélkül is. Természetesen ők rengeteg pénzt, időt és energiát fordítanak a külsőjükre, amelyet nem biztos, hogy bárki megengedhet magának. Tehát ha másért nem is, de a sok munka és pénz miatt, amelyet önmaguk, saját testük, bőrük, hajuk szépségére áldoznak, megéri figyelni rájuk. Így nem csoda, hogy a divat alakulását is befolyásolják.