Egész évben fogadják a látogatókat a Sugó-barlang önkéntesei

Pethő Melánia 2017. június 08., 14:27

Bár csak július 1-jén kezdődik és szeptember közepén zárul a szezon a Súgó-barlangnál, a köztes időszakban is nagy az érdeklődés a gyergyói természeti látványosság iránt. A barlang gondnokságát ellátó Gyilkostó Adventure Egyesület önkéntesei fogadják hétvégenként a látogatókat.

Leginkább cseppköveiről illetve borsóköveiről nevezetes a Súgó-barlang. Sokan kíváncsiak a látványra

A Súgó-barlang Gyergyó térségének egyik turisztikai célpontja, látogatását általában belefoglalják programjukba a szállásadók, vendégfogadók – tapasztalják a Gyilkostó Adventure Egyesület tagjai. A 22 tagú csapat aktív önkéntesei egész évben fogadják a barlanglátogatókat, szezonon kívül hétvégeken, a nyári időszakban pedig naponta állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Képzésben részesítik a tagságot

„Az egyesület önkéntes alapon működik. Létrejöttekor, 2005-ben az volt a fő cél, hogy a Gyilkos-tó és a Békás-szoros térségében kínálkozó kalandsportokat népszerűsítse. Egy évvel később pályázatot írtak ki a Súgó-barlang gyámságára, azt megnyerte az egyesület, és azóta a gondnoksággal járó feladatokat látja el. Magunkénak érezzük a barlangot, szeretettel végezzük az itt adódó feladatokat; a környéket is mi gondozzuk” – mondta el a Gyergyói Hírlapnak Simon László egyesületi elnök. Hozzátette, a barlang kezelése mellett a barlangászás és az ehhez kapcsolódó mindenfajta tevékenység, többek között a barlangi mentés is az egyesület tevékenységei közé tartozik.

Huszonkét önkéntes fogadja egész évben a látogatókat, szezonon kívül csak hétvégente Fotó: Balázs Katalin

Mentési felkészültségüket mindeddig sem a Súgónál, sem más barlangban nem kellett alkalmazniuk, ám a technikák gyakorlása, újabbak elsajátítása végett rendszeresen gyakorlatozásokat tartanak – tette hozzá. A biztonságos barlangásztúrák érdekében a Gyilkostó Adventure Egyesület arra törekszik, hogy csapatának minden tagja elsajátítsa a függőleges barlangjárás technikáját. Barlangi mentő képesítése hat személynek van, egy személy teljes jogú oktatója a Román Barlangásziskolának, egy másik pedig a véglegesítést kell még erre megszerezze.

{A}

A barlangi túrákat vezető önkéntesek mind szakmai tudással rendelkeznek. „Ha idelátogat a turista, nem csak egy szép kicsi barlang látványát kapja, hanem egy tartalmas túravezetést is” – fogalmaz Simon László. Mint tájékoztatott, a Gyilkostó Adventure Egyesület érdeme az is, hogy a barlangászképzéseket a környéken is le lehet bonyolítani.

„A Békás-szorosban sikerült jóváhagyatni négy zsombolyt és egy gyakorlófalat, ami most már gyakorlópályája a Román Barlangásziskolának. Ez egy hatalmas megvalósítás”

– mondja. A képzéseken szerzett tudással kapcsolatban hangsúlyozza: „ismerni a kötéltechnikát, csak eszköz ahhoz, hogy a barlangász eljusson bizonyos helyekre, viszont ha nincs meg ez a tudása, nem tud eljutni. Ezért is nagyon hasznos, hogy van lehetőségünk átadni a fiataloknak.”

A barlang még tartogathat meglepetéseket

Az újnak és a szépnek a megismerése, felfedezése a vonzó a barlangászatban – állítja Simon. A Súgó-barlang is rengeteg szépet nyújt a látogatóknak, a barlangászok számára pedig további felfedezni valókat tartogat. „Nem lehet kijelenteni soha egy barlangról, hogy teljesen fel van tárva, így a Súgóról sem. A felső járatban is lehetnek meglepetések, néhány ponton tudjuk is, hogy hol kell továbbdolgozni, viszont az igazi nagy meglepetést a vizes barlangtól várjuk.

Léteznek mesék erről a részről, de nem tudjuk, hogy mi a valóság”

– mondja Simon. Mint részletezi, vésni kellene, tágítani a barlang falait, ezt a fajta munkát viszont – az ott tanyázó denevérek végett – csak nyári időszakban lehet végezni, olyankor pedig a túravezetés tölti ki az önkéntesek idejét. Ennek ellenére terv, hogy nekilátnak a feltárásnak.

További felfedezni valók várnak még a barlangászókra és a turistákra Fotó: Simon László

A látogatható részeket addig is ajánlott megtekinteni minden természetkedvelőnek. Július elsejéig hétvégi napokon 10 és 16 óra között, a nyári szezonban pedig naponta 10 órától délután 5-ig látogatható a Súgó-barlang, kizárólag túravezetéssel.