Szex az iskolában: kevés az elmélet

Kovács Eszter 2017. június 13., 16:21

Fehér folt a szexuális nevelés a romániai tanügyben: egészségnevelés címen, választható tantárgyként ugyan szerepel a curriculumban, szakemberek szerint azonban ennél sokkal többre, nagyobb odafigyelésre lenne szükség. Érintettekkel, szakemberekkel beszéltünk arról, mit lehetne tenni az ügyben.

A gyermek- és tinédzserkori szexuális jellegű problémák szorongásokat, frusztrációt szülnek, melyek a nemi és a családi életet is, mondják a szakemberek Fotó: Pál Árpád

Az a kor, amikor a fiatalok szexuális tartalommal szembesülnek, az elmúlt időszakban lecsökkent, gyakori, hogy már öt-hat évesen olyan témák foglalkoztatják őket, amelyekre sem mentálisan, sem érzelmileg nem elég érettek. A szülők körében viszont a nemi élet még mindig tabutéma, a tanterv pedig figyelmen kívül hagyja a gyermekek tényleges igényeit.

{A}

Az általános iskolák felső tagozatán, valamint a középiskolákban választható tantárgy az egészségnevelés, illetve hetedik és tizenegyedik osztályban a biológia-tananyag része az emberi szaporodás, mindez azonban nem elég, mondta el Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő. „Az országos curriculumban sajnos nincs benne a szexuális nevelés önálló tantárgyként.

A kollégák számtalanszor megfogalmazták ennek szükségességét, és egyeztetések is történtek, azonban valami más mindig fontosabbnak bizonyul”

– magyarázta.

A diákok túlterheltek, főként a kisebbségi oktatásban, így egy újabb tantárgy nem is férne bele a tantervbe, vélekedett a témáról Lackó György, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium igazgatója. Hozzátette: a gimiben a biológiatanárok, az osztályfőnökök, illetve az iskolapszichológus tart szexuális felvilágosítást az elemi tagozatos és középiskolás diákoknak. Amúgy ez a gyakorlat Udvarhelyszék legtöbb tanintézetében is.

A diákok érzik a hiányt

„Sajnos nálunk nem volt ilyen tantárgy, bár én néha kifejezetten hasznosnak tartottam volna. Hallottam azonban néhány előadásról, főleg az Iskola másként héten, de ezekről az én osztályom, évfolyamon valahogy mindig lemaradt. Amennyire tudom, a város többi iskolájában sem jobb a helyzet. Máshol is legfeljebb néhány megtartott előadást tudnak felmutatni a témában, semmit, ami állandó, vagy ahol a diákok őszintén feltehetnék kérdéseiket” – magyarázza Tóth Tímea udvarhelyi gimis diák.

A diákok többsége jobb híján kortársaitól és az internetről tájékozódik a szexuális témákról Fotó: Pál Árpád

Ő úgy érzi, egyre szükségesebb lenne a szexuális nevelés, mert a fiatalok így olyan információkhoz juthatnának, amiket otthon nem kaphatnak meg vagy nem mernek megkérdezni. „Nagyon jó lenne, ha volna csoportos oktatás, de

lehetőséget kellene biztosítani bizalmasabb, négyszemközti beszélgetésekre is, mert akkor talán mindenki fel merné tenni azokat a kérdéseket, amiket kicsit még maga előtt is szégyell”

– osztotta meg véleményét a diáklány.

Túl korán szembesülnek a témával

A szexualitásról nem elég csupán ötödik osztálytól beszélni: a pszichológusok tapasztalata ugyanis az, hogy már igen zsenge korban, akár iskolakezdés előtt szembesülnek a gyerekek szexuális jellegű tartalommal.

„Rengeteg pornót néznek a fiatalok, de nem kell feltétlenül csak erre gondolni. Az amerikai, hollywoodi filmekből is folyamatosan ez árad”

– mondta Asztalos Lehel iskolapszichológus.

{K1}

„Ötödik-hatodik osztályos gyermekek olyan kérdéseket tesznek fel sokszor, hogy szakmailag is zavarba hozhatnak. Éppen ezért pár éve azon gondolkodunk a pszichológusok szakmai hálózatában, hogy készítenünk kellene egy olyan tájékoztatót, ami akár elemi tagozaton, akár középiskolában használható lenne a kollégák számára, hiszen olyan kérdésekkel fordulnak hozzánk, amelyek tisztázására sokszor eszközünk sincs” – magyarázta. Döbbenet, hogy mik vannak – jegyezte meg –,

a gyerekek olyan tartalmakhoz hozzáférnek a világhálón, amelyek messze meghaladják az ő fejlettségi szintjüket.

Burjánzó tévhitek

Szociális munkások végeznek szexuális felvilágosítást a zetelaki P. Boros Fortunát Középiskolában. Az iskola pedagógusai is végeznek hasonló tevékenységet, emellett a Gyulafehérvári Caritas családsegítő programjában csoportos foglakozásokat is tartanak alsó és felső tagozatos diákoknak egyaránt, mondta el kérdésünkre Sebestyén István Elemér, az iskola aligazgatója.

A gyermek- és tinédzserkori szexuális jellegű problémák szorongásokat, frusztrációt szülnek, melyek a nemi és a családi életet is, mondják a szakemberek Fotó: Pál Árpád

Ez a program már nyolc éve működik Udvarhelyszéken – Farkaslaka, Oroszhegy, Máréfalva, Zetelaka, Felsőboldogfalva, Homoródszentmárton községekben –, de Székelyudvarhely iskoláiban is folyamatos a túljelentkezés. „Másodikos, harmadikos, negyedikes, hetedikes és nyolcadikos, valamint középiskolás gyerekeknek, illetve fiataloknak tartunk foglalkozásokat, mindig az adott korosztály érettségének megfelelően. A hat-nyolc órás foglalkozások célja a szexuális felvilágosítás, nem tanácsokat adunk, hanem a gyerekek kérdéseire válaszolunk, és

igyekszünk elérni, hogy felelős döntéseket hozzanak, ha a nemi élet megkezdéséről vagy akár gyermekvállalásról van szó”

– sorolta Sándor István szociális munkás.

Kolléganőjével, Török Emőkével évente mintegy ezer diáknak tartanak felvilágosítást, de becslése szerint ezek az információk több ezer fiatalhoz eljutnak. „Már egészen kicsi kortól rengeteg információval rendelkeznek a gyerekek, melynek kilencven százaléka az internetről vagy kortársaktól származik.

Így nagyon sok a tévhit, például az, hogy az első szexuális együttlét során nem foganhat gyerek, vagy hogy az alapos tisztálkodás jó fogamzásgátló módszer”

– sorolta a szakember. Meglepő szerinte, hogy már az alsó tagozaton is ritka az olyan osztályközösség, ahol nem küzdenek semmilyen szexuális jellegű problémával a gyerekek. „Sajnos több olyan eset is volt, hogy egy ilyen foglalkozáson derült ki, a gyermeknek fitymaszűkülete van vagy fél herével született. Sok példa volt arra, hogy maga a szülő sem tudott a problémáról” – magyarázta Sándor István.

Tabu a családban

Asztalos Lehel tapasztalata is egybecseng a fentiekkel: a szülőnek sajnos sokszor fogalma sincs arról, hogy gyermekét szabadidejében mi foglalkoztatja, hogy a pszichoszexuális nevelésnek miként kellene történnie. „A szülő a nemiséggel kapcsolatos legelső ártatlan kérdésnél kétségbeesik. Akkor kezdődik az elterelő manőver, a hazudozás. A gyerek pedig nagyon receptív, bár nem tudja megfogalmazni, hogy éppen olyat kérdezett, ami tabutéma, azt viszont érzi, hogy valami olyasmire tapintott, amiről nem szabad beszélni.

Két-három ilyen kérdés után levonja a konklúziót, hogy erről nem szabad beszélni, ettől a perctől a családban minden, ami a nemiséggel kapcsolatos, tabu lesz”

– sorolta. Holott a gyermek soha nem kérdez annál többet és nem vár más választ, mint ami az adott mentális és érzelmi érettségi szintjének megfelelő. „Az a megoldás, hogy a kérdésekre egyenesen, őszintén, a gyermek érettségének megfelelően válaszolni kell. Beszélgetni kell a nemiségről, ami pont olyan hétköznapi, mint az, hogy eszünk, iszunk, alszunk” – magyarázta Asztalos Lehel.

A felnőttekre is ráférne a nevelés

A tapasztalat egyébként az, hogy erről a témáról a pedagógusok is éppen olyan nehezen beszélnek, mint általában a felnőttek. „A felnőtteknek sem ártana a szexuális felvilágosítás, és vannak olyan közösségek, ahol ez az igény meg is fogalmazódott. De továbbra is nagyon prűd a hazai társadalom, és egyre kevesebbet beszélnek a családtagok egymás között, így a gyermek külső forrásból keres választ, visszaigazolást, sajnos sokszor rossz helyen” – magyarázta Sándor István. Megdöbbentő például – jegyezte meg –, hogy

a tizenéves lányok többsége az abortuszt választaná nemkívánt terhesség esetén,

kilencven százalékuk azonban nincs tisztában azzal, hogy az eljárás mivel jár.

Szorongó fiatalokból frusztrált felnőttek

A szakemberek nem győzik eleget hangsúlyozni: sosem elég a felvilágosításból. „A szexuális nevelésnek helye kell legyen a tantervben, minimum heti egy órában, hiszen rengeteg kérdésük van a gyerekeknek, és többségük csak itt kaphat választ” – hangsúlyozza Asztalos Lehel. Ugyanis a gyermek- és tinédzserkori szexuális jellegű problémák szorongásokat, frusztrációt szülnek, melyek hosszú távon befolyásolják nemcsak a nemi, hanem a családi életet is.

„Magyarországi felmérés szerint a mentálhigiénés szakemberekhez kerülő fiatalok nagy hányada pszichoszexuális zavarral küzd, aminek többnyire semmilyen fizikai oka nincs, hanem arra vezethető vissza, hogy

pszichés gátak alakulnak ki a fiatalokban, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy normális nemi életet éljenek.

A helyzet egyébként nálunk sem sokkal különb” – summázott a pszichológus.