Újra filmvásznon a Baywatch. De maradt volna a tévében

Rédai Attila 2017. június 19., 15:48

Új, egész estés játékfilmet szenteltek a kilencvenes évek egyik kultikus sorozatának, a Baywatchnak, amelynek a magyarországi bemutatója július 13-án lesz. Mi itt Romániában már megnézhettük a moziban az alkotást – bár lehet, jobb lett volna, ha inkább kihagyjuk a lehetőséget.

2017-ben ez a csapat vigyáz a malibui partokra Fotó: Frank Masi - © 2017 - Paramount Pictures

Bevallom már az elején: lehet, hogy szakmailag nem éppen a legkorrektebb prekoncepciókkal megnézni egy filmet, de mivel én nem vagyok filmkritikus, viszont lelkes filmbarát, így bevállalom: előre tudtam, hogy ez nem lesz egy remekmű. Legalábbis annyi kiderült már számomra, miközben a Baywatch után nyomoztam, hogy

Amerikában nem lelkesedtek érte kimondottan a kritikusok.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért választottam ki, de maradjunk annyiban: saját magam szórakoztatására nem döntöttem volna mellette, annyi biztos. Így viszont érdekes kihívással nézhetek szembe: olyan filmről írhatok, ami egyáltalán nem tetszett.

{A}

Nem ez az első Baywatch-film, 2003-ban ugyanis készült egy még az eredeti főszereplőkkel, ezért is érthetetlen, miért akartak még egy bőrt lehúzni róla. Hisz van annak is legalább már tíz esztendeje alighanem, hogy két percre belenéztem a film alapját adó sorozat egyik epizódjának újravetítésébe, s akkor is úgy voltam vele, mint amikor az 1989 és 1999 között futó műsor első sugárzásakor: ha megnézted benne a tengert, a gyönyörű fürdőruhás lányokat és az – és ezt most a hölgyek kedvéért írom le – izmos pasikat, már mindent láttál, nincs igazából szükséged arra, hogy tudjad, éppen ki kivel és miért nem.

Klasszikus baywatchi vízimentés: lányok és a tenger Fotó: Frank Masi - © 2017 - Paramount Pictures

Mivel túl sokat nem láttam belőle, így arra nem vállalkozhatok, hogy az „igazi, eredeti” Baywatch-hangulatot igyekezzem számon kérni a film alkotóitól. De azt azért sejtem, hogy olyan poén nem nagyon lehetett benne, hogy (vigyázat, spojler!) a nagy öreg vízimentő kihívójaként érkező újoncot előbbi úgy tréfálja meg, hogy

egy hulla pénisze alatt, a golyói között kelljen megkeressen valamit

– illetve ha mégis, akkor azt bizonyosan nem mutatták explicit full frontálban. Na mert ebben a filmben ezzel is meg kellett küzdeni – mármint a nézőknek. Aztán arról ne is beszéljünk, hogy ugyanebben a jelenetben a hűtőkamrába menekült szereplőre valami baracklekvárszerű kocsonyás anyag csepeg, amit szintén a nagy öreg úgy magyaráz, hogy hát a formalin oldja a zsírt.

Ha valami megadja az alkotás rangját, akkor ez a két poén (?) mindenképpen. De egyébként sincs ott a helyük:

a mozi valamilyen erősen vegyes elegye a dekoltázsfitogtató kellemetességnek, az akciónak és a vígjátéknak, de egyikben sem alkot nagyot.

Kicsit olyan volt az érzésem, mintha a forgatókönyvet olyanok írták volna meg, akiknek erősen gáz volt ez a munka, ezért megpróbálták az élét néhány, a filmből való kiszólással meg öniróniával elvenni. Mondanom sem kell, ebben sem jártak túl nagy sikerrel.

Korszakunkat idéző irónia: „geek” az izmosak és szépek csapatában Fotó: Frank Masi - © 2017 - Paramount Pictures

A film elején a véres fürdőzőt a habokból kimentő Mitch Buchannon hadnagy mögött óriási Baywatch-felirat kel ki a tengerből, ennek látványa azonban annyira röhejes, hogy hajlandó vagyok ezt is az önirónia egyik megnyilvánulásaként értelmezni. A sorozatban David Hasselhoff által játszott karaktert itt Dwayne Johnson alakítja, akinek mostanig valamiért (?) egyetlen filmjét sem láttam, talán nem talál az ízlésünk vagy mifene. A hadnagy kihívója Matt Brody, a Zack Efron által alakított úszóbajnok,  aki azért került le a malibui partra, mert a két aranyérme ellenére csődbe ment szegény, miután az egyéni érmek után nem állt oda kellőképpen a csapatfutamra. A kellőképpent úgy kell érteni, hogy egy picit összeokádta magát a vízben, mert előző este túl sokat ünnepelt.

S meg is van az „alapdráma”: a tehetséges, de pimasz és egyénieskedő kihívó s a tapasztalt, idealista hadnagy harca, ami aztán persze átmegy barátságba. Ezt meg kell spékelni a fürdőruhás csajokkal, akik a férfi szereplőkkel kacérkodnak. Nyilván nem véletlen az sem, hogy

a főgonoszt egy női karakterre, egy szomszédos privát klub tulajdonosára osztották,

aki azért az egetrengetően felháborító célért küzd, hogy bekebelezze a Baywatch által ellenőrzött malibui szabadpartot, s ezért bármire képes. Tényleg bármire: lefizet, láb alól eltesz embereket.  Az önirónia jele viszont a kövér, csúnya informatikus srác karaktere, aki felvételt nyer a csapatba, de persze csak azért, hogy jó nagyokat nevethessünk rajta. Például amikor – s megint csak spojler – beszorul a szerelme látványától működésbe jött micsodája egy pad deszkái közé, ahonnan az egész part szeme láttára ki kell szabadítani szegényt. Aki aztán később ebédre salátát rendel, miközben az egész csapat gyúrja magába a sültkrumplit s a hamburgert.

Ez a saláta egyébként jelképe is lehetne ennek az összezagyvált filmnek.

Egy másik pellengérre vett jelenség például eléggé meglepő módon a politikai korrektség volt:

ezt finomnak szánt poénokkal, kiszólásokkal próbálták érzékeltetni a szexizmus és a rasszizmus vonalán. Ezeket a még akár értékelhető jelzéseket aztán összevegyítették a trágár-ízléstelen poénokkal és a sablonos-unalmas akciójelenetekkel. S ez lett a Baywatch.

Dwayne Johnson és Zac Efron Fotó: Frank Masi - © 2017 - Paramount Pictures

A záró képsorokban aztán a sorozat rajongói megkapják a magukét: David Hasselhoff és Pamela Anderson is megjelenik a színen. Számomra azonban ez sem tudta kárpótolni az elvesztegetett estét, s azt, hogy a gyomromat nem csak a mozival szemben levő vásárhelyi kombináttól érkező műtrágyaszag kavarta fel.

 

Baywatch
amerikai akció-vígjáték, 2017

Alkotók
Rendező: Seth Gordon
Forgatókönyvíró: Damian Shannon, Mark Swift
Operatőr: Eric Steelberg
Zene: Christopher Lennertz
Producer: Beau Flynn, Dwayne Johnson, Ivan Reitman, Michael Berk, Gregory J. Bonann

Szereplők
Mitch Buchannon: Dwayne Johnson
Matt Brody: Zac Efron
CJ Parker: Kelly Rohrbach
Summer Quinn: Alexandra Daddario
Victoria Leeds: Priyanka Chopra
Stephanie Holden: Ilfenesh Hadera
Thorpe kapitány: Rob Huebel
Casey Jean Parker: Pamela Anderson
Julia: Charlotte McKinney
Mentor: David Hasselhoff