Divat és stílus, az nem mindig ugyanaz

Hajnal Zsuzsanna 2017. június 20., 16:39

Van, aki azt hiszi, hogy ha divatosak vagyunk, akkor stílusosak is. Valójában ez két különböző dolog, de nagy hatással vannak egymásra. A divatot mások határozzák meg, a stílusunkat meg saját magunk – talán ez a legnagyobb különbség a kettő között.

A stílus a divattal ellentétben minket fejez ki Fotó: Pixabay.com

A divat folyton változó jelenség, és sokan közülünk a legújabb trendet követik öltözékükkel, nem törődve azzal, hogy esetleg előnytelen számukra. Nagyon sokszor követjük el azt a hibát (természetesen én is sokszor közéjük tartozom), hogy olyan ruhákat vásárolunk, amelyeket folyóiratokban, sztárokon esetleg egy üzlet kirakatában láttunk, közben pedig megfeledkezünk arról, hogy

mindenkinek más a testalkata, és nem úgy áll majd a kiválasztott ruha rajtunk, mint a kirakati babákon.

Ugyanis ezek a babák legalább 1,80 magasak, hosszú és vékony alkatúak. Ezért is fordulhat elő a vásárlókkal, hogy amikor az áruval haza érnek és felpróbálják, azzal kell szembesülniük, hogy fölösleges pénzkidobás volt megvásárolni azt a bizonyos ruhadarabot, hisz már nem is tetszik annyira. Aztán amikor megint elmegyünk az üzlet előtt, és meglátjuk ugyanazt a ruhát, ismét megtetszik, és újból megörvendünk annak, hogy mi is büszke tulajdonosai lehetünk eme példánynak. Ilyenkor azt felejtjük el, hogy különböző testalkaton ugyanaz a ruha teljesen másként áll, s ez eléggé független attól, hogy most éppen mi az aktuális trend.

Sokszor a kiegészítők tesznek stílusossá Fotó: Pixabay.com

A stílus a divattal ellentétben minket fejez ki, rólunk, érzéseinkről, elveinkről árulkodik,

de a divat is nagy mértékben meghatározó szerepet játszhat a stílusunk kialakulásában. Sokféle stílus létezik, például klasszikus, elegáns, sportos, sportosan elegáns, extravagáns, bohém, emo és még sok-sok másik is. Ha megvásároljuk azonban a legújabb és legdivatosabb öltözéket, attól még nem leszünk föltétlenül stílusosak is.

A stílusosság lényege a ruhadarabok, a színek és a kiegészítők kombinálása.

Amikor 2015-ben úgynevezett visual merchandiserként, vagyis vásárlásösztönző látványtervezőként dolgoztam Londonban a La Perlaban alsónemű márkaboltban, valamint a Poison Angel butikban, egy kirakat berendezése közben tudatosult bennem, hogy akkor a legstílusosabb a kirakatban lévő babák öltözete, ha nem egy ruhát adok rájuk, hanem kombinálom az alsó meg felső ruhadarabot, adok még rá egy zakót is vagy pulóvert, kendőt, táskát meg kalapot is teszek rájuk. De a kiegészítők, a cipő, egy kalap meg az ékszerek is sokat segítenek ebben. Főleg az olyan divatüzletek, butikok esetében fontos az ilyen kirakat, amelyekben változatos a ruhakollekció, sok mindenből válogathat a vevő. A próbababák stílusosságát nyilván átültethetjük a magunk öltözékébe is.


A stílusosság függ időnként még a színválasztástól is.

Sokan szeretnek inkább feketében járni, talán mert a fekete elegáns, slankít, ráadásul talál is mindennel. Ahogy Angliában mondanák, to be on the safe side, azaz egy kis fekete koktélruhával nem lehet nagyon melléfogni. Ezzel egyet is érthetünk, ugyanis ez a szín szinte mindenkinek jól áll, előnyös, dögös, szexi, de valószínűleg sosem lesz annyira stílusos, mint amikor merészen különböző színeket kombinálunk jól egymással. A wow-hatást a fekete öltözet nálam például még sosem érte el, legyen bármennyire is elegáns, stílusos vagy divatos az a ruhadarab.

A fekete a biztonságos viselet Fotó: Pixabay.com

Sokan elrontják az öltözködési stílusukat a kisebb méretű ruhák viselésével, pedig

a kisebb méret nemhogy nem karcsúsít, de enyhén túlsúlyosnak is tűnhetünk tőle.

Inkább kerüljük ezt, mindig hordjunk számunkra megfelelő méretű darabokat.

Ugyanakkor a jól bevált farmernadrág és póló is sikeres kombó lehet, mind a nőknél, mind a férfiaknál. Ez az egyik tipikus kelet-európai kényelmes viselet, ez persze nem jelenti azt, hogy máshol is az. Londonban például hétköznapi viseletnek számít a leggings vagy jégernadrág rövidebb pólóval, vagy kis virágos nyári ruhácskát kombinálnak strandpapuccsal, balerinával.

A póló meg a farmer szabását leginkább az életkorunk határozza meg, például egy tinilány inkább skinny fit (rászorulós) vagy egészen rövid farmerben jár, időjárástól függően, és kis feszülős pólóban, rövid ujjal vagy spaegttipántos felsőben. Ők bátrabbak, mernek élénk színekben pompázni. A 30-40 év felettiek egy része már kevésbé merész, sokan hosszú vagy háromnegyedes farmerben járnak nyáron is egy visszafogottabb színű pólóval társítva.

Úgy vélem, senkinek nem „ártanak” a színek, a stílusosság velejárója, hogy mindig merjünk valamilyen kis színfoltot magunkra venni, akár harminc, negyven, de még afölött is.

Egyrészt jobb kedvünk is lehet tőle egy borongós, stresszes napon, másrészt a színek egyedi társításával is kifejezhetjük stílusunkat ebben a nagy divatkavalkádban.