Létfontosságú tápanyag: víz

Bencze Kata 2017. július 20., 16:09

Étel nélkül hetekig bírjuk, de víz nélkül pár napon belül belehalunk a kiszáradásba. A testünk több mint kétharmad része víz, mégis a legtöbben nem értik a tiszta víz fogyasztásának fontosságát.

Bár mindannyian iszunk vizet, a legtöbben mégis dehidratációtól szenvedünk Fotó: Pixabay.com

A víz az emberi test összetevőinek legnagyobb hányadát teszi ki. Szükséges az emésztéshez és a táplálék szövetekhez való eljuttatásához, segítségével szabadul meg a test a salakanyagoktól, kell a testfolyadékok keringetéséhez (vér és nyirokfolyadék), kenőanyag az ízületek és a belső szervek között, és szabályozza a test hőmérsékletét. A víz fontos szerepet játszik a vérkeringésben is, mert kalciumot és magnéziumot szállít oldott formában a vérrel, és ahol kívánatos, ott elérhetővé teszi azokat a szövetek számára.

Mindannyian iszunk vizet, de...

A helyzet iróniája, hogy bár mindannyian iszunk vizet, a legtöbben mégis dehidratációtól szenvedünk.

Téves információ az, hogy inni csak akkor kell, amikor az ember száraznak érzi a száját.

Ez a félreértés sok egészségügyi problémához vezetett. A Tested vízért kiált című könyvében Feereydoon Batmanghelidj orvos alaposan elmagyarázza a tiszta víz ivásának elfelejtett fiziológiai fontosságát és a test különböző dehidratációt jelző mechanizmusait.

{A}

Ha megfelelő mennyiségű tiszta víz van jelen a testben, akkor a vér folyékonysága jobb, a porcok, a hajszálerek, az emésztőszervek, a gerincoszlop hatékonyan és könnyedén képesek működni, és jobb a sejtek energiafelhasználása. Azonban, ha a vízfogyasztás lecsökken, a szervezetünk kénytelen a vizet bizonyos területektől elrabolni, hogy védeni tudja a különböző szöveteket és szerveket, ami aztán fájdalomként, szövetkárosodásként és különböző testi tünetként jelentkezik.

Az üdítő nem tiszta víz

Néhány probléma, amit enyhít és kezel a megfelelő mennyiségű víz bevitele: asztma, allergia, magas vérnyomás, magas koleszterin, fejfájás, migrén, derékfájás, reumás ízületi gyulladás, mellkasi fájdalom, időszakos bicegés (görcsszerű fájdalom a lábakban az elégtelen vérellátás miatt). Ahogy az ember öregszik, elveszíti a szomjúságészlelő képességét, és fokozatosan krónikusan dehidratálttá válik. Gyakran összekeverjük a szomjúságérzetet az éhséggel, és ivás helyett eszünk, ez elhízáshoz vezet. A csúcsteljesítmény függ a víztől, a leglényegesebb tápanyagtól.

Ha tiszta vizet iszunk, akkor annak a fiziológiai hatása nem ugyanaz, mintha más víz tartalmú italokat, azaz gyümölcsleveket, üdítőket, kávét, teát innánk.

Valójában némelyikük, például a kávé és a tea dehidratáló anyagot (koffein és theophyllin) tartalmaz, amik stimulálják a központi idegrendszert, és erős vízhajtó hatásuk van.

Tegyünk egy próbát!

A testnek naponta minimum 6-8 pohár vízre van szüksége. De ne feledjük, az alkohol, gyümölcslé, üdítő, kávé és tea nem számít víznek. Dr. Batmanghelidj egy pohár víz ivását ajánlja fél órával minden étkezés előtt, hasonló mennyiséget 2,5 órával az étkezések után, plusz egy pohár vizet nehezebb fogások és alvás előtt. Kísérletként jegyezzük fel a vízfogyasztásunkat három átlagos napon keresztül. Meg fogunk lepődni. A legtöbb ember ugyanis úgy gondolja, sokkal több vizet iszik, mint valójában. 3-4 pohár a jellemző, ami jóval a 6-8 poharas szükséglet alatt marad. Próbáljuk ki!

A víz fontos szerepet játszik a vérkeringésben is, mert kalciumot és magnéziumot szállít oldott formában a vérrel Fotó: Pixabay.com

Minél több figyelmet szentelünk a szervezet állandó vízigényének, annál egészségesebbek leszünk. A szomjúságot minden esetben vízzel kell oltani. A száraz száj az utolsó külső mutatója az extrém mértékű dehidratációnak. Sok gyógyszer is dehidratálja a szervezetet, ami még súlyosabb problémákhoz vezet. Tartsuk észben, hogy az emberi szervezet 25 százalékban szilárd anyagból és 75 százalékban folyadékból áll. Az agy szövetei 75 százalékban tartalmaznak vizet, a vér pedig 85 százalékban.

Mit is csinál a víz a szervezetünkben?

Temérdek funkciója van, a leglényegesebbek közül párat felsorolunk: segít biztosítani a szervezet közel állandó belső hőmérsékletét; eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket; rugalmassá teszi az ízületeket; biztosítja a vérkeringést és szabályozza a vérnyomást; lehetővé teszi a tápanyagok feloldódását, felszívódását és szállítását.

Mennyi víz ajánlott?

10 kg testsúlyonként 3,33 deciliter víz fogyasztása ajánlott. Azoknak, akik fizikailag aktívabbak vagy melegebb éghajlaton élnek, ennél több vizet kell fogyasszanak.

Mik a kiszáradás jelei?

Ha szomjasnak érezzük magunkat, és száraz a szájunk, akkor az már azt jelenti, hogy körülbelül 3 százalék vizet veszítettünk, vagyis a sejtjeink már kiszáradtak. Inni tehát még azelőtt kell, mielőtt a szomjúságérzet fellépne. A vizelet sok mindenről árulkodik, ezért azt megfigyelve máris felmérhető, mennyire van valaki kiszáradva. A tiszta, színtelen vizelet azt jelzi, megfelelően hidratált a test; a sárga színű vizelet pedig azt, hogy enyhén-közepesen kiszáradt a test, a narancssárga, vagy sötét színű vizelet súlyosan kiszáradt testre utal.

Akkor most itt a nagy kérdés: mit igyunk?

A tiszta, természetes víz rendszeres fogyasztását ajánljuk. Kerüljük a szénsavas, vagy cukros üdítőket, szörpöket. Magas cukortartalmuk és a mesterséges színezékek, aromák és édesítőszerek miatt ezek veszélyesek az egészségre. Tudni kell, hogy ezek az anyagok nemhogy nem hidratálnak, de a szervezet számára egy valóságos sokkot, igazi problémát jelentenek.

A tea, kávé, üdítők, vízhajtó hatásuk miatt kiöblítik a testből a vizet. A test ugyanis megszabadul ezektől a számára nem kívánatos anyagoktól. Nem számíthatóak bele a napi folyadékbevitelbe, sőt úgynevezett „negatív folyadékként” viselkednek, azaz több vizet vesznek el, mint adnak. Az alkalmankénti alkoholfogyasztás még nem okoz nagy kárt, de az alkohol is vízhajtó hatású.

Néhány hasznos tipp
  • A testünk felébredés után van a legjobban kiszáradva, és tele van méreganyagokkal. Igyunk egy nagy pohár vizet szomjúságtól függetlenül, és máris éberebbnek érezzük magunkat, beindítja a keringést és ezzel felébreszti a testet.
  • Igyunk egy pohár vizet mielőtt lefekszünk, sokkal frissebben fogunk ébredni!
    Igyunk egy pohár vizet étkezés előtt és után, hogy segítse az emésztési folyamatokat! A gyomornak szüksége van vízre, hogy megeméssze az ételt.
  • A víz hiánya megnehezíti azt a folyamatot, hogy a tápanyag felszívódjon, és végül felhasználható legyen energiaként.
  • Ha unjuk már a víz ízét, adjunk a vízhez friss citromot vagy gyömbért, amitől az ízletesebb és energetizálóbb lesz, kerüljük a cukros szörpöket és a szódát!

(Az anyag összeállításában forrásként használtam Martin Fox PHD, kutató, táplálkozás-szakértő és író az Egészséges víz az egészséges életért című könyvét illetve a vizmegoldas.hu oldalt.)

A szerző fitneszoktató