Színpompás mesevilág és ami mögötte van: a parajdi lepkeház

Fülöp-Székely Botond 2017. július 21., 18:39

Csupán egy-két hétig élnek, mégis folyamatosan megtekinthetők a parajdi lepkeház színpompás lepkéi, ami nem kevés szervezési munkát igényel. Sok érdekességre fény derült a lepkék tartásával, viselkedésével kapcsolatban a lepkeházban tett látogatásunk során.

Nem félnek az embertől. Akár kézbe is lehet venni a lepkéket Fotó: Barabás Ákos

Úgy éreztük magunkat, mintha egy mesevilágba csöppentünk volna, amikor megérkeztünk a parajdi lepkeház faszerkezetű fedett parkjába, ahol megannyi színes trópusi lepke fogadott. A helyszínen egy tavat hoztak létre az üzemeltetők, ezt körbesétálva lehet megcsodálni az ide-oda röpködő, trópusi növényeken pihenő vagy éppen gyümölcsökből táplálkozó lepkéket.

{A}

A rovarok szemmel láthatóan nem idegenkednek az emberektől, nem röpülnek el, sőt, néhányat sikerült tenyerünkbe vegyünk, miközben épp egy narancsdarabból szívták ki a nedvet.

A lepkék tartásáról

Jelenleg Közép- és Dél-Amerikai lepkék tekinthetők meg a lepkeházban – összesen tizenegy faj –, de az üzemeltetők Közép-Afrikai és Délkelet-Ázsiai fajokat is rendelnek, hogy újat mutathassanak visszatérő vendégeiknek – tudtuk meg Kilyén Barnától, a vállalkozás tulajdonosától. Mint mondta, a lepkék életben maradásához elengedhetetlen, hogy megfelelő páratartalom legyen a számukra kialakított parkban, ugyanakkor az ideális hőmérséklet is fontos. 10 Celsius-fok alatt például egyáltalán nem aktívak. A díszletnek tűnő trópusi növények nem csak dekoratív okokból vannak elhelyezve, azok levelére rakják le petéiket a lepkék.

Az azúrlepke az egyik leglátványosabb lakója a lepkeháznak Fotó: Barabás Ákos

Ezek nem életképesek, viszont az üzemeltetők arra törekednek, hogy az eredeti élőhelyükön tapasztalt körülményeket megteremtsék, hiszen úgy láthatóan aktívabbak. A lepkék többsége gyümölcsökből – narancs, banán, szőlő, alma, cseresznye – kiszívott cukros nedvvel táplálkozik, de tartanak olyan fajokat is, amelyek egyáltalán nem esznek. Erre példa az atlaszlepke, amely a hernyó korábban felhalmozott tápanyagot hasznosítja rövid élete során.

A lepkéket egyébként csak a lepkeházban lehet megfogni, ha onnan kiszabadulnak, szinte lehetetlen elkapni őket. Kilyén szerint nagyon érdekes ez, de ő maga sem tudja a magyarázatát.

Kőkemény logisztika

A trópusi lepkék csak egy-két hétig élnek, így a legnehezebb feladat azt megoldani, hogy mindig legyen látnivaló a házban – magyarázta Kilyén. Mint mondta, az állandó tárlat megszervezéséhez kőkemény logisztika szükségeltetik, ugyanis folyamatosan kell rendelni a bebábozódott rovarokat – egyszerre nagyjából négyszázat – és arra is kell vigyázni, hogy azok ne útközben, hanem a helyszínen keljenek ki.

A lehető legkellemesebb élettér kialakítására törekedtek az üzemeltetők. Így a lepkék is aktívabbak Fotó: Barabás Ákos

„Az lenne a legideálisabb, ha mi magunk is szaporíthatnánk a lepkéket, ám ez nagyon költséges lenne, hiszen sokat esznek a hernyók, ráadásul roppant drágán lehet megvásárolni az eledelükül szolgáló növényeket. Így nincs más lehetőség, a trópusi országokban lévő lepkefarmokról kell megrendeljük a bábokat” – fejtette ki Kilyén Barna. A bábokat különleges körülmények között szállítják: egy dobozban vannak, ahol párás a levegő és állandó a hőmérséklet. A lepkék végül a helyszínen kelnek ki egy-két napon belül.

„Izzasztó feladat összehozni, hogy pont akkor keljenek ki az új lepkék, mikor a régiek elpusztulnak.

Minden erőfeszítésünk ellenére van olyan időszak, amikor kevesebb lepkénk van. Több nyugat-európai lepkeházba is ellátogatunk a tapasztalatszerzés érdekében, ám máshol is hasonló gondokkal küzdenek” – fogalmazott.

Utaztatják a lepkeházat

Öt éve működik a Romániában elsőként létrehozott lepkeház, amelynek első székhelye a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban volt – tudtuk meg Kilyén Barnától, aki feleségével közösen fogott bele a vállalkozásba. Rámutatott, állandó kiállításuk mellett az utóbbi időben utaztatható tárlatot is üzemeltetnek, amely jelenleg is egyedülállónak számít Kelet-Európában. Ezáltal Csehországba, Magyarországra és több Romániai városba is ellátogattak már a lepkékkel.

„Ha az állandó tárlathoz jó logisztika kell, akkor el lehet képzelni, milyen nehéz megoldani, hogy éppen idejében keljenek ki a lepkék egy ideiglenes helyszínen”

– sóhajtott fel a tulajdonos. Az utaztatható faszerkezetű házat – növényestől, tavastól – egyébként legalább négy nap összeszerelni, erőltetett tempóban.

Napos időben ajánlott megnézni

Nagyjából május közepétől szeptember közepéig lehet megfelelő hőmérsékletet biztosítani a lepkéknek, így az üzemeltetők is ebben az időszakban fogadják a látogatókat – magyarázta a szakember.

{P19}

Délelőtt tíz és délután három óra között, lehetőleg napos időben érdemes odalátogatni, hiszen olyankor aktív a fajok többsége. „Főleg ebben az időszakban röpködnek a lepkék, máskor inkább táplálkoznak, vagy éppen párosodnak” – magyarázta Kilyén.

Jövedelmező vállalkozás

Érdeklődőkből nincs hiány a parajdi lepkeházban, ahová főleg csoportok látogatnak el, így sikeres vállalkozásnak mondható – fejtette ki lapunknak Kilyén, hozzátéve, hogy a nyitva tartást az iskolai vakációkhoz kell igazítani. Nemrég egy látványos épületet is felépíthettek az üzemeltetők, ami még különlegesebbé teszi a helyszínt.

{P13}

„Azt szerettük volna, hogy az épület önmagában is építészeti értéket képviseljen, és ez meg is valósult. A cél az, hogy a miénk legyen Románia legszebb lepkeháza, ezért folyamatosan igyekszünk fejlődni” – fogalmazott a tulajdonos.