Erdélyi különítménnyel készül a szegedi szabadtéri Shakespeare-előadás

Szász Cs. Emese 2017. július 26., 15:39

Magyarország legnagyobb csillagtetős színpadán mutatják be ezen a nyáron Shakespeare egyik legnépszerűbb vígjátékát, a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot. A Szegedi Szabadtéri Játékok előadása igazi erdélyi különítménnyel készül, marosvásárhelyi a rendező, de a színészek közt is találunk találunk t

Játékok Magyarország legnagyobb szabadtéri színháza a szegedi Dóm téren Fotó: Facebook/Szegedi Szabadtéri

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legnagyobb szabadtéri színháza, a Dóm téren nyaranta opera-, prózai, hangverseny és daljáték-előadások sorozatát rendezik meg. A közönség minden évben várja a nagy kaliberű, pazar szereposztású előadásokat.

{A}

Idén Shakespeare egyik legnépszerűbb vígjátékát, a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot mutatják be július utolsó hétvégéjén. Összesen háromszor játsszák a darabot július 28-án, 29-én és 30-án, minden este négyezer ember látja majd a produkciót. Az előadás rendezője az a marosvásárhelyi Béres Attila, aki jelenleg a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, ő most először állít színre prózai darabot a szabadtérin, és egészen lehengerlő koncepcióval készült.

Az előadás díszletének központi eleme egy hatalmas, 12 méter hosszú és 5 méter magas Shakespeare-fej Fotó: Facebook/Szegedi Szabadtéri

Az előadásban három világ találkozik – meséli a Szeged.hunak Béres Attila a koncepcióról. „A herceg dúsgazdag, fehér flanelnadrágos dzsigolós megjelenése éles ellentétben áll Olivia gyászruhás, sötét, angol konzervatív világával. A tengerparton valakik régesrég szobrot építettek, ebbe költöznek be Böföghy Tóbiék, akik se ide, se oda nem tartoznak. Ebbe a különös térbe érkezik meg egy idegen a vízből, és bolygat fel mindent.”

Béres Attila a rendező Fotó: Facebook/Szegedi Szabadtéri

Az előadás díszletének központi eleme egy hatalmas, 12 méter hosszú és 5 méter magas Shakespeare-fej, ami a homokban fekszik majd. Az előadás látványvilága mellett a szereposztás sem mindennapi. Alföldi Róbert mellett Hernádi Judit, Bodrogi Gyula is színpadon lesz, de egy egész erdélyi különítmény is. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Gáspárik Attila, a szovátai születésű Szőcs Artúr, aki jelenleg a miskolci színház rendezője, a nagykárolyi Szikszai Rémusz, aki Marosvásárhelyen végzett, valamint gyergyószentmiklósi születésű Zayzon Zsolt, aki Marosvásárhelyen végzett, és tagja is volt a marosvásárhelyi Nemzetinek.

Nem aprózták el a díszletet. Gáspárik Attila a monumentális Shakespeare-szobor előtt Fotó: Gáspárik Márton Pál

Gáspárik Attila elmondta: nagyon jó hangulata van a próbáknak, a Szegedi Szabadtéri Játékokon bebizonyították már, hogy Shakespeare-rel is lehet dobbantani, ezzel az előadással is ez a cél.

„Nagyszerű színészekkel játszom. A 84 éves Bodrogi Gyulával színpadra lépni, ennél nagyobb megtiszteltetés nem is kell”

– mondja Gáspárik Attila, akinek nagy álma, hogy Marosvásárhelyen is megvalósítsa a szabadtéri színjátszást. „Van egy nyári színpadunk. Ott lehetne egy nyáron egy magyar, egy román előadást játszani” – tervezi a marosvásárhelyi színigazgató.