Dekoltázsvarázs

Hajnal Zsuzsanna 2017. július 28., 18:20

Hogy milyen dekoltázs illik hozzánk, az elsősorban az arcformánktól függ. Ha megfelelő a dekoltázsunk, teljesen más hatást kelt a ruhánk, egy rosszul választott nyakkivágással viszont sok mindent elronthatunk.

Nem a dekoltázs mérete az, ami számít Fotó: Pixabay.com

A hangsúlyt a dekoltázs az arcformánkhoz viszonyított kivágására, nem pedig a dekoltázsunk méretére kell fektetni. Többféle arctípus létezik, de a legelterjedtebb típusok a kerek, ovális, háromszögű, szív alakú, valamint a szögletes arc. Ezeknek az embereknek mind más és más kivágású dekoltázs előnyös. A dekoltázs mellett persze nagyon fontos a frizura meg az ékszerek is, amelyek valamennyire még változtathatnak arcformánkon.

Fotó: Pixabay.com

A kerek archoz mindenképp a „V” alakú dekoltázs illik, amely meghosszabbítja az arc formáját, és a kerek arcot kissé hosszúkássá teszi. Ehhez a spagettipántos vagy pántok nélküli top ajánlott. Mindenesetre az ilyen arcformával rendelkezőknek érdemes kerülni a magas nyakú és a kerek nyakú ruhákat, mert ezek a szabások előnytelenek a kerek archoz. Tehát hagyjuk a nyakat minél szabadabban ebben az esetben.

{A}

A „V” nyakú dekoltázshoz és kerek archoz mindenképp a punk-stílusú frizura (elöl a frufrunál tupírozott) ajánlatos, valamint egy vékony lelógó nyakék, ami hosszabbítja és karcsúsítja az arc formáját.

Fotó: Pixabay.com

Az ovális archoz szintén a „V” nyakú dekoltázs passzol (ez szinte bármelyik arctípushoz talál, kivéve a háromszögű meg a szív alakú arctípusokhoz). Ezek a személyek már a szögletes alakú dekoltázst és a vastagpántos ruhát is előszeretettel viselhetik. Itt már nem az a lényeg, hogy a nyakat minél szabadabban hagyjuk, elég, ha a kivágás passzol az arcformánkkal.

A V nyakú dekoltázshoz és ovális archoz az oldalra fésült haj vagy a közepén elválasztott bubifrizura áll jól, valamint a „choker”, azaz a vékony pántszerű nyakék (ami mellesleg újból divat) talál a legjobban.

Fotó: Pixabay.com

A háromszögű archoz főképp a kerek nyakú dekoltázs vagy az ovális dekoltázs illik. Ezek elveszik a figyelmet a hegyes állról, és kissé kerekítik, finomítják és nőiesítik az arc vonásait. A háromszög típusú arcformájúak kerüljék a V nyakú felsőket, valamint a kocka nyakúakat. Ez azért nem annyira előnyös számukra, mert a hegyes állukat még hegyesebbé teszik. A spagetti vagy vastag pántú felső is talál hozzájuk.

A kerek nyakú dekoltázshoz és a háromszögű arctípushoz leginkább a rövid haj passzol, valamint a rövid, finomka kis ékszerek.

Fotó: Pixabay.com

A szív alakú archoz ugyancsak a kerek nyakú dekoltázs passzol a legjobban, de ugyanakkor az ovális alakú dekoltázs is találó. Ezeknek az embereknek, akárcsak a háromszög arctípusúaknak hegyesebb az álla (a kerek vagy az ovális típusú arcokhoz képest) ezért jól mutatnak a kerek nyakú dekoltázsok, viszont nem előnyös a „V” nyakú ennél a típusnál sem.

A kerek nyakú dekoltázshoz és a szív alakú archoz szintén a rövidebb haj és a rövid nyakék ajánlott.

Fotó: Pixabay.com

A szögletes archoz ajánlott a kerek, az ovális meg a V nyakú dekoltázsok, viszont ezek az arctípusok kerüljék a szögletes nyakú felsőket, a pántos meg a pánt nélküli blúzokat. Az utóbbiak nem túl előnyösek számukra, hiszen a pántos blúzoknak a dekoltázsuk kissé szögletes hatású.

A „V” nyakú dekoltázshoz és a szögletes arctípushoz a tépett, vállig vagy váll aljáig érő haj illik, és a minél hosszabban logó nyakék, akárcsak a kerek arcúaknál.