Nyaralásra felkészülni! Avagy mit tartalmazzon az úti patika?

Szász Cs. Emese 2017. július 31., 15:58

Bár mindannyian abban reménykedünk, hogy semmi gond, baj, betegség nem üti fel a fejét az idő alatt, míg pihenünk, mégsem árt felkészülni néhány alapvető gyógyszerrel az utazásra. Lorenzovici Anna háziorvost kérdeztük, mit tartalmazzon az úti patika, amit magunkkal viszünk.

Néhány alapvető gyógyszer elfér a legkisebb bőröndben is Fotó: Pixabay.com

Az úti patika tartalma nagymértékben függ attól, hogy milyen egészségi állapotban indulunk neki az útnak, hogy hová utazunk, mennyi időt fogunk ott tölteni, és hogy milyen időjárásra számíthatunk. Bár legtöbb esetben igaz az, hogy ahová nyaralni megyünk, ott is találunk gyógyszertárt, mégis egy jól összeállított csomag nagy kincs lehet egy nyaralás alkalmával, ugyanis más országokban nem biztos, hogy ugyanolyan hatóanyagú gyógyszert tudunk venni, amit szeretnénk, lehet nem értjük a kezelési útmutatót, az adagolást, ráadásul a külföldi ellátások és gyógyszerek akár többszörösébe is kerülhetnek, mint itthon.

{A}

Lorenzovici Anna háziorvos elismeri,

mindenre nem lehet felkészülni, váratlan dolgok egy-egy esetben biza beüthetnek, de a leggyakrabban felmerülő bajokra fel lehet készülni.

Főleg, ha gyerekkel utazunk, bizony nem árt, ha viszünk magunkkal ezt-azt. „Nekem van egy dobozom, abban tartom az utazáskor szükséges gyógyszereket. Nem is pakolom ki őket, amikor hazajöttünk, hogy legyen minden egy helyen, s legközelebb csak veszem ki a kamrából s teszem a bőröndbe. Épp csak időnként ellenőrizni szoktam, hogy lejárt-e valamelyik gyógyszer” – mondja akár ajánlatként a marosvásárhelyi családorvos, majd elmeséli, milyen esetekre érdemes felkészülni.

Horzsolások, sebek, zúzódások

A statisztikák szerint a legtöbb sérülés a nyaralásokon történik. Ilyenkor kicsit felelőtlenebbek vagyunk mi, felnőttek is, a gyerekek is figyelmetlenebbek, ráadásul az idegen, ismeretlen környezetben váratlan helyzetek és balesetveszélyek leselkednek ránk. A gyerekek eleshetnek, horzsolásokat és zúzódásokat szerezhetnek a csúszdán, vízibiciklin, a trambulinon, a strand játszóterén és gyakorlatilag bárhol nyaralás közben, de a parton, a víz szélén kagylók, üvegszilánkok vághatják meg a felnőttek lábát is, nem is beszélve arról hogy tengeri sünre vagy rákra is léphetünk bizonyos esetekben. A sebek ellátására tehát érdemes felkészülni. Lorenzovici Anna szerint fertőtlenítőszer (például Betadin), vattakorong a letörléshez, néhány steril gézlap, vízmentes ragtapasz mindenképp legyen nálunk, de akár steril strip is a seb összehúzásához.

„A steril strip a varrást helyettesíti egy esetleges csúnya vágásnál vagy eséskor egy hasadt sebnél. Könnyen fel tudják helyezni a laikusok is, és ettől szépen gyógyul a súlyos seb is. Gyakorlatilag ez egy vékony, de erősebben tapadó ragasztócsík, amellyel a sebszélek összehúzhatók. Inkább gyógyászati boltokban lehet megtalálni”

– magyarázza a háziorvos.

Allergia is felütheti a fejét

A következő, amire gondolni kell, az allergia. Néhány embernél allergiát válthatnak ki a rovarcsípések, az ismeretlen ételek, például a tengeri herkentyűk, de még a nap is. A háziorvos éppen ezért ajánlja, hogy egy allergia elleni készítményt mindképpen vigyünk magunkkal. A Zyrtek cseppet például felnőtt, gyerek egyaránt használhatja csípések, kiütések alkalmával, de a Fenistil gél, az Oximed spray szintén jól szolgál, még a tűző nap okozta leégések esetében is.

Nyaralási „megfázások”

Bár nyaralni megyünk, nem ritka, hogy – köznapi nyelven élve – „megfázunk”, vagyis fertőző, lázas betegségeket szedünk össze.

Lázra, allergiára, hasmenésre érdemes felkészülni gyógyszerekkel Fotó: Pixabay.com

Éppen ezért lázcsillapító, gyulladáscsökkentő mindenképp legyen az úti patikánkban, például ibuprofen vagy paracetamol tartalmú gyógyszerek, de akár egy szélesebb spektrumú antibiotikum (például Augmentin vagy Zinnat) is jól jöhet, amely több mindent lefed, egy légúti fertőzést, vízeletfertőzést vagy sebfertőzést is. Ugyanakkor jót tehet egy torokfertőtlenítő cukorka vagy spray, mert a torokfájás elronthat egy nyaralást, de érdemes gondolni antibiotikumos szemcseppre is, mert a medencékből össze lehet szedni bacilusokat, amelyek kötőhártyagyulladást vagy fülgyulladást okozhatnak.

„Utazási hasmenés”

Ami még megkeserítheti a nyaralást, azok a hasmenéssel, hányással járó betegségek.

A turisták jelentős része küzd, az úgynevezett „utazási hasmenéssel” vagy hányással, amit az élelmiszerekben, italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák okoznak.

„A gyomor-bélrendszeri fertőzések egy részét előrelátással könnyedén elkerülhetjük, de ha már megvan a baj, akkor jó, ha van, mivel kezelni. Éppen ezért érdemes az úti patikánkban tenni hányáscsillapítót (pl. Metoclopramid), probiotikumot tenni, valamint hasfogót (például Hidrasec, ami főleg gyakori vizes hasmenésben segíti a víz visszaszívódását a belekből) esetleg egy bélnyálkahártya bevonót, hogy a toxinok ne szívódjanak fel (pl. Smecta) vagy egy bélfertőtlenítő antibiotikumot (furazolidon). A tünetek enyhítésére jól jöhet a görcsoldó (Nospa), és nagy segítség lehet, főleg a gyorsan kiszáradó gyerekek esetében, ha van kéznél rehidratáló sóoldat/folyadék” – tanácsolja Lorenzovici Anna családorvos.