Az oroszlánok lustálkodnak, a medvék pancsolnak, avagy kánikula az állatkertben is

Simon Virág 2017. augusztus 02., 15:39

Mi vízzel locsoljuk magunkat, fagylaltot és hűtött dinnyét eszünk, esetleg bekapcsoljuk a légkondit,  így próbálva átvészelni az egyre növekedő, s egyre elviselhetetlenebb hőséget. De mit tesz a szibériai tigris és a pávián, hogyan hűsül Tánya az elefánt és a vaddisznó?

Árnyékba vonul a meleg elől az elefánt Fotó: Boda L. Gergely
Kis állatkerti történelem

A 60-as években létrehozott marosvásárhelyi állatkert a város és a környék egyik legnagyobb látványossága. Alapításkor az állatkert 600-700 négyzetméteren feküdt, s 1965-ben nőtt a területe 20 hektárra. Kapunyitáskor csupán 3 farkas, 2 medve, 2 vaddisznó, 2 fácán és egy őz volt, ez a szám nagyot nőtt közben, ma már több mint 500 állat él itt, 80 helyi és egzotikus fajt képviselve. A látogatók többek között zsiráfot, elefántot, de számos már érdekes állatot is megcsodálhatnak.

Sok árnyékos hely van a marosvásárhelyi állatkertben Fotó: Boda L. Gergely

A legnagyobb kánikulai héten is érdemes egy kora délelőtti sétát tennünk a marosvásárhelyi állatkertben. Részben azért, mert nagyon sok a kellemesen árnyékos hely, részben, mert a kora délelőtti órákban az állatok is még frissek, épp reggeli után vannak, s jóval hangosabbak és mozgékonyabbak, mint délben vagy kora délután. Ilyenkor még a mosómedvével is farkasszemet nézhetünk, s hallhatjuk, hogy mekkorát tud ordítani az oroszlán. Később már csak nagyítóval láthatjuk a jól elrejtőző mosómedvét és bármit is mondunk és teszünk a lusta oroszlánok már fülük botját sem mozdítják. Az állatkert már reggel 9 órakor nyit, így ha a héten sétálni szeretnénk ott, akár erre a korai időpontra is időzíthetjük a látogatást.

{A}

Kopacz András aligazgató minden állatot jól ismer, ugyanis sok forró nyarat és jéghideg telet „átvészelt” már az állatkertben, így tud mesélni arról, hogy milyen, amikor kánikula van az állatkertben is.

„A legnagyobb hőségben sem szoktak különösebb problémák lenni, ugyanis az állatok jól viselik a 30 Celsius foknál nagyobb hőmérsékletet is. Ez részben azért van, mert már hozzászoktak ehhez az időjáráshoz, részben, azért is vészelik át viszonylag egyszerűen a kánikulát, mert a gondozóik mindent megtesznek annak érdekében, hogy enyhítsék a hőséget”

– magyarázza Kopacz.

A medvéknek van, miben pancsolni Fotó: Boda L. Gergely

Az állatok gyakrabban kapnak friss vizet, odafigyelnek, hogy minden medencében legyen víz, így azok az állatok, akik szeretik a fürdést, mártózódást, a dagonyázást, bármikor kedvükre megtehetik. Az elefántházban is kisebb medence áll a lakók rendelkezésére, hogy bármikor lelocsolhassák magukat az ormányosok. A vízi madaraknak is külön kis tó áll a rendelkezésére.

Víz jut mindenkinek Fotó: Boda L. Gergely

Az étrend is némiképp változik, hiszen ahol csak lehet lédúsabb gyümölcsökkel és növényekkel etetik az állatokat.

Kopacz András elmondta, hogy az elmúlt napokban jobban odafigyelt ő is az állatokra, látta többször, hogy reggeliben a majmok kiülnek a napra sütkérezni, s az elefántok is elég sokat tartózkodnak a napon.

Az oroszlán a nappali melegben inkább csak lustálkodik Fotó: Boda L. Gergely

„Mindenik kifutó úgy van kialakítva, hogy számos bokros, fás rész legyen, ahova az állatok behúzódhatnak, ugyanakkor sok helyen van vizes rész is, így lehűthetik magukat. A szibériai tigris és a medvék is gyakran keresik fel az »úszómedencéket«. Nálunk még soha nem voltak különösebb gondok a hőség miatt, mint ahogy télen a nagyon alacsony hőmérsékleti értékek miatt sem. Az állatok is megszokták, mi is különösen odafigyelünk ezekben az időszakokban rájuk” – mondta az aligazgató.