Facebook a halál után – avagy lehetőségek a közösségi hálón

Szász Cs. Emese 2017. augusztus 04., 15:37

Van Facebook a halál után? Mi történik a legnagyobb közösségi hálón, amikor egy felhasználó meghal? Egyfajta virtuális szellemként él tovább az interneten? Tudjuk töröltetni a közösségi hálóról akkor is, ha nem ismerjük a belépési jelszavát? Vagy tudunk emlékoldalt csinálni neki? Itt vannak a válaszok.

A sokmillió felhasználóból van már számos elhunyt is Fotó: Pixabay.com

Sokakban még fel sem merül, hogy mi lesz a közösségi profilunkkal, ha mi már nem leszünk. Pedig a kérdés adott, ugyanis számtalan esetben megtörtént már, hogy egy elhunyt Facebook profiljával senki nem foglalkozott, éppen ezért az illető egyfajta virtuális szellemként él tovább a közösségi hálón, s egy évben egyszer még emlékezteti is a rendszer az ismerősöket, hogy neki születésnapja van.

Amikor fel kéne köszönteni a halottat

Nálunk még gyakori, hogy az elhunytak Facebook profilja továbbra is ott marad a közösségi hálón, és senki nem foglalkozik a családtagok közül ezzel a kérdéssel. De sokakat zavar ez. Nemrégiben pont a Facebookon vetette fel Erika ezt a Facebook problémát.

„Egyre szaporodnak a Facebookon az olyan ismerőseim, akik sajnos már nincsenek köztünk. Nem tudom, eldönteni, mit csináljak velük. Kitöröljem vagy sem? Az elején kitöröltem egyet, kettőt, de aztán bántott a dolog. De az is rosszul esik, hogy néha előkerülnek az elhunyt barátaim, a Facebook emlékeztet rá, hogy születésnapjuk van. Pedig csak lenne. Ráadásul az emberek olyanok is, hogy meg sem nézik, sokszor miket írnak, s felköszöntenek olyan embereket, akiket már nem kéne”

– magyarázza a dilemmáját Erika.

A kérdésnek mi is utána néztünk, s kiderült, nem kell virtuális szellemként lebegjen az éterben szerettünk profilja, ugyanis a Facebooknak van  megoldása a kérdésre. Ráadásul nem is egy. Ezen a linken tudjuk kérvényezni, hogy elhunyt személyek Facebookjával mit szeretnénk. El lehet távolíttatni az elhunyt fiókját, miután hitelt érdemlően bizonyítottuk, hogy a haláleset valóban megtörtént, mi pedig az elhunyt közvetlen családtagjaként vagy végrendeleti végrehajtóként jártunk el, de akár emléklappá is lehet alakítani az elhunyt oldalát.  Egy űrlapot kell kitölteni, amelyen a kérvényező nevét kérik, az elhunyt fióktulajdonos nevét, idővonalának webcímét, majd kiválaszthatjuk, hogy eltávolítani szeretnénk a fiókot vagy emlékoldallá alakítani.

Emlékoldallá alakított fiókok

Az emlékoldal olyan hely, ahol az ismerősök és a családtagok összejöhetnek, és megoszthatják az elhunythoz fűződő emlékeiket. Az emlékoldallá alakított fiók adatlapján a személy neve mellett megjelenik az emlékére szó, hogy mindenkinek világos legyen a változás.

Az emlékoldal egyfajta kegyhely, ahol emlékezhetnek a családtagok, barátok, ezesetben rajongók is

Az elhunyt által megosztott tartalmak (pl. fényképek, bejegyzések) megmaradnak a Facebookon, és láthatóak maradnak azok számára, akikkel eredetileg meg voltak osztva. A fiók adatvédelmi beállításaitól függően van lehetősége az ismerőseinek, hogy az emlékoldallá alakított idővonalon megosszák az emlékeiket, vagyis ha eddig is lehetett posztolni az oldalra, ezután is lehet.

Ugyanakkor az emlékoldallá alakított adatlapok nem jelennek meg olyan nyilvános helyeken, mint például a „Kit ismerhetek?” funkció, a hirdetésekben és a születésnapi emlékeztetőkben sem.

Fontos tudni, hogy az emlékoldallá alakított fiókokba senki nem tud bejelentkezni. Még ilyen körülmények között sem adja ki a közösségi háló más fiókjának bejelentkezési adatait. A Facebook szabályzatával ugyanis minden esetben ellentétes, ha valaki egy másik személy fiókjába jelentkezik be.

Ki lehet választani hagyatéki kapcsolattartót

Az emlékoldal lehetősége pár éve létezik már, de egy darabig az oldal szerkesztéséhez senkinek sem volt joga. A közösségi oldalhoz valószínűleg sok visszajelzés érkezhetett azzal kapcsolatban, hogy az emlékezést jobban segítené egy több szabadságot biztosító emlékoldal. Úgyhogy olyan két éve létrehozták az úgynevezett „hagyatéki kapcsolattartó” (legacy contact) fogalmát, aki barátként, családtagként a fiók tulajdonosának halála után kezelheti a fiókot. A fióktulajdonos még életében kiválaszthatja, hogy kit szeretne hagyatéki kapcsolattartóként megjelölni, aki egy szöveges üzenetet formájában kap erről értesítést.

Még éltünkben kiválaszthatjuk, kit szeretnénk hagyatéki kapcsolattartóként megjelölni Fotó: Gecse Noémi

A Facebook hagyaték cím sem jelent teljes körű jogot az elhunyt fiókjának kezeléséhez, így csak bizonyos körű tevékenység engedélyezett számukra. Ilyen az emlékoldal tetején elhelyezett tájékoztató üzenet a gyászszertartással, vagy egyéb közérdekű dologgal kapcsolatban. A hagyatéki kapcsolattartónak lehetősége van még reagálni az olyan ismerősöktől érkező bejelölésekre, akik addig nem voltak Facebook használók, valamint frissítheti a profilképet és a borítóképet. A beállítások között szerepel egy speciális engedély is, ami lehetővé teszi, hogy a megbízott személy archiválhassa és letölthesse az elhunyt fotóit, profil információit.

De még a hagyatéki kapcsolattartó sem kap engedélyt arra, hogy bejelentkezzen az elhunyt nevében, vagy hozzáférjen annak személyes üzeneteihez. Nem tud korábbi bejegyzéseket, fényképeket vagy más, az idővonaladon megosztott dolgokat eltávolítani vagy megváltoztatni, s nem tud törölni egyetlen ismerőst sem.

Amikor egy Facebook profil tulajdonosa meghal, először emlékoldallá kell nyilvánítani fiókját ahhoz, hogy a hagyatéki kapcsolattartó hozzáférjen ahhoz.