Jól esik a légkondi, mégse vigyük túlzásba a használatát

Dósa Ildikó 2017. augusztus 04., 17:19

A hőség elől jólesik hűvös helyiségbe húzódni, ezt pedig legkönnyebben a légkondicionáló berendezésekkel érhetjük el. Viszont nem árt néhány alapszabályt betartani ahhoz, hogy elkerüljük a készülék használatával járó komolyabb felső légúti megbetegedéseket.

Manapság nem ritka látvány a tömbházból kikandikáló légkondi Fotó: Barabás Ákos

Leggyakrabban az autóban használunk légkondicionálót, de már a környékünkön is egyre több étterem, kávézó, bolt és bank teremt mesterségesen hűtött menedéket a forró napokra. Az sem ritka, hogy az emberek lakásukat is így próbálják kellemesebbé tenni.

{A}

Függetlenül attól, hogy hol használjuk, nem árt néhány dolgot betartani. Fontos a megfelelő berendezés kiválasztása, amelyben szerencsére vásárláskor szakmai segítséget kapunk, ilyenkor általában a helyes használatról és a karbantartásról is felvilágosítanak.

Kis berendezések otthonra

Király Ferenctől, az egyik székelyudvarhelyi szakcég tulajdonosától megtudtuk, hogy otthoni használatra legtöbben kis berendezést vásárolnak, amelyet többnyire a nappaliba szereltetnek fel. Véleménye szerint ez azért is hasznos, mert a kisebb felületű hálóban és a gyerekszobában nem jó, ha mesterségesen hűtött, száraz levegőben tartózkodunk.

Ezek a hozzávetőleg 1400 lejbe kerülő készülékek képesek egy 25 négyzetméter nagyságú helyiséget 22 Celsius-fokra hűteni, az ennél alacsonyabb hőmérsékletet azonban nem ajánlja.

Mivel ezek a belső levegőt forgatják, fontos a lakás megfelelő szellőztetése. Legjobb, ha a készüléket úgy programozzuk, hogy  hazaérkezésünk előtt két-három órát működjön, majd zárjuk le. Ha ezt elmulasztjuk, akkor fontos, hogy a kifújt levegőt ne magunkra, hanem a mennyezet felé irányítsuk. Ajánlott, hogy minden évben, szezon előtt  szakemberrel ellenőriztessük a berendezést, mivel a használatán kívüli hónapokban a nedves környezet miatt elszaporodhatnak benne a baktériumok. Ez az autó klímájára is érvényes.

Ne essünk túlzásokba!
Nagy hőség esetén hasznos a légkondicionáló, ha megfelelően használjuk és nem esünk túlzásokba. A klímának még így is lehetnek mellékhatásai – tájékoztatott Szentannai Dénes, a székelyudvarhelyi városi kórház fül-orr-gégész főorvosa.
Leggyakrabban az autóban használunk légkondicionálót
Az ember számára az optimális hőmérséklet 20 és 22 Celsius-fok között van, amit jobbára csak autóban, illetve épületben tudunk megteremteni.
 
A klímaberendezés használata az érzékenyebbeknek banális, de annál kellemetlenebb felső légúti megbetegedéseket okozhat. Így például hosszabb utazás során előfordulhat, hogy gégegyulladást kapunk. Rekedten, kaparó torokkal, bedugult orral szállunk ki a kocsiból, vagy éppen középfülgyulladást kapunk.
 
Ha abban a helyiségben, ahol tartózkodunk, 16–18 fokra hűtjük a levegőt, a mellékhatások is fokozottabbakká válhatnak. Tudomása szerint a légkondicionáló berendezés nem okozhat allergiát, csupán az történhet meg, hogy a kintről benyomott levegő esetenként pollent juttat a helyiségbe, ezt azonban a karbantartott pollenszűrővel meg lehet akadályozni. Ugyanakkor azt sem tartja valószínűnek, hogy migrén alakulhat ki a mesterségesen hűtött légtérben való tartózkodás miatt, mivel a betegség ideggyógyászati kórkép, amit nem okozhat egy elektronikai berendezés.