Ideális háziállatok tömbházba

Kádár Hanga 2017. augusztus 28., 14:33

Állatszerető olvasóinkhoz szólunk, azon belül is a tömbházakban lakókhoz, akiknek komoly feladat kiválasztani, hogy milyen házi kedvencet válasszanak, amely nem igényel kertet, és a szomszédokat sem zavarja. Sokakat ki kell ábrándítanunk: legtöbb kutya nem ezek közé tartozik.

A legtöbb kislakás- és panell-barát állatot listázó blog első helyezettje a törpenyúl

Annak, aki bár tömbházban lakik, mégis háziállatra vágyik nem csak a közvetlen szomszédokra kell gondolnia kedvence kiválasztásakor, de a szűkös helyre, az állat szabadlevegő-igényére is, illetve nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az új lakó mennyire piszkít odabent.

{A}

Saját tapasztalat alapján erősíthetem meg, hogy az egyik legideálisabb választás a törpenyúl, az ugyanis másfél-két kilósnál nagyobbra nem nő – ha igen, akkor vagy becsapott az eladó vagy mi hizlaljuk túl –, s bár szeretnek ugrálni, nincs akkora térigényük, mint a mezei vagy erdei rokonaiknak. Egy 100x50 centiméteres, három arasznyi magas ketrec például már ideális hely egy törpenyúl számára, ha néhányszor kiengedjük egy nap futkározni, ugrándozni, azzal megelégszik. Tévhit, hogy ugyanolyan szagos a ketrece, mint rágcsáló rokonaié, például a hörcsögé, ha ugyanis rendszeresen (heti 2-3 alkalommal) tisztítjuk, csupán a nyulacska alapvető széna és vattaillatát fogjuk érezni. Szénabogyói teljesen szagmentesek, a vizelet azonban erős, csípős bűzt áraszt, ezért kell hetente többször cserélni az almot, illetve, hogy a piszkos aljzat ne sértse fel és ne fertőzze be a nyuszi talpát.

A törpenyúl olcsó, de folyamatos felügyeletet igényel

Fenntartása sem olyan drága, mint egy kutyáé vagy macskáé, tápot ugyanis nagyon keveset kell adni, csak csemegeként, mivel fő tápláléka az olcsón beszerezhető széna, kedveskedésből adhatunk alkalmanként néhány szelet almát, pár karika répát vagy zellergyökeret, három hónapos kora után.

Jókedvében előszeretettel nyalogatja körbe a törpenyúl a gazdáját

A kifejezetten rágcsálóknak gyártott, kapszulaformába összepréselt alom (a forgácsot nem ajánljuk nyúl alá, mert alacsony a nedv- és szagelszívó képessége!) kicsit költségesebb, de nagyáruházakban olcsóbban hozzá lehet jutni, mint a kisállat-kereskedésekben.

Egészségéhez ezenkívül még rágófát is kell szereznünk, hogy koptathassa fogait,

ezt azonban szinte bármilyen útszéli, vastagabb faággal vagy kisebb deszka-kockával megoldhatjuk. A törpenyulak alapvetően puha, életvidám, szeretnivaló szőrgombócok, amelyeket olcsón – drágább kisállat-kereskedésekben is maximum 50 lejért – be lehet szerezni, bújócskázós, kergetőzős játékokra hajlamosak a gyerekek legnagyobb örömére, és könnyedén megtaníthatóak a szobatisztaságra, azaz, hogy ketrecükben az arra kijelölt helyre végezzék a dolgukat. A választék is bő: sárga, fekete, fehér, hosszú szőrű, borzas, rövidszőrű, lógó fülű, álló fülű, kos orrú példányok közül válogathatunk, igaz, a barátságossága nem feltétlenül garantált: hallottam már olyan kosorrú nyusziról, amelyik sokszor a gazdája elől is elrohant, annyira utálta, ha simogatják. Sárga, szürke csíkos, állófülű, négy hónapos Pom-Pom Weasley törpenyulam alig egy hónapos korában került hozzám, így volt lehetőségem könnyedén megszoktatni arra, hogy ne csak tűrje, de szeresse és elvárja a simogatást, ölbe vevést, amiért egyébként legtöbb nyúl nem rajong, ezért fontos, hogy minél  fiatalabb nyuszit válasszunk. Ha beoltatjuk akár 4-6 évig is örömmel, szeretettel gazdagíthatja mindennapjainkat, amellett, hogy állandó figyelmet igényel, ha kint van, ugyanis imád mindent összerágcsálni.

A törpesünöket balesetmentesen is lehet szeretgetni

Nagy Kamilla sün-gazdi kérdésünkre elmondta: az afrikai törpesünök is ideális háziállatok kis lakásban, tömbházban lakók számára, mivel szintén nincs szükségük kertbeli tartózkodásra, illetve képesek az elégedett életre társaikkal való szocializálódás nélkül is. S bár kevesebb törődést igényelnek, ez nem jelenti azt, hogy nem szeretgethetjük őket: Kamilla Zafi névre hallgató sünje például odavan a hátvakarásért, olyankor merev pózban tartja a hátát, tüskéit hátracsapva, aminek köszönhetően teljesen balesetmentes tevékenységgé válik a sün kényeztetése. Étrendje nem kerül sokba: apró szemű macskatápból, almából, kiegészítésképpen pedig szezongyümölcsökből és zöldségekből áll.

Az afrikai törpesünnek nincs szüksége kertbeli tartózkodásra

Hasonlóan a falánk nyuszikhoz, hajlamos többet enni, mint amennyire szüksége van, éppen ezért a gazdájának kell vigyázni mindkét állatfaj esetében a helyes adagra. Éjszaka ugyanakkor kilométereket is képes leszaladni, ezért fontos, hogy mozgásteret biztosítsunk neki, ha ketrecben tartjuk, akkor mókuskereket.

A csak síri csendben alvók számára azonban nem ajánljuk, ugyanis éjszakai aktivitása során előszeretettel tologatja a földön felejtett holmikat, az erejüket pedig ne becsüljük alá!

Annyira azonban nem zajosak, hogy a szomszédokat zavarják. Afrikai törpesüniért a kisállatboltok 300-500 lejt kérnek, de hazai tenyésztőktől jóval olcsóbban, 150-200 lejért is kaphatunk. Szabadon élő rokonaikat szigorúan hagyjuk békén, nem érdemes összefogdosni őket, mert a vadonban sokkal boldogabbak. Törpesününket azonban ne vigyük ki a szabadba, hiszen túlélési ösztöneik jóval alacsonyabbak a vadon élő társaiknál, könnyen kárt tehetnek bennük a nagyobb testű állatok, de hidegben automatikusan hibernálásba kezdenek, téli álmukból azonban nem képesek felébredni, mint a vadsünök.

A kutyát felejtsük el, amíg tömbházban lakunk!

Bár a szárazföldi teknőst drágább beszerezni és az akváriumpucolás sem egyszerű feladat, kisgyerekeknek kiváló háziállat, ugyanis nem szereti, ha sokat háborgatják, gazdája elől azonban nem bújik el. A díszhalak ugyancsak zavartalan háziállatok a szomszédra, lakótársra való tekintettel, számos díszes fajt olcsón megvásárolhatunk, az akváriumot azonban tisztán kell tartani a díszhalak érzékenysége és a szag elkerülése végett. Az amerikai csíkos mókust kis termete és mutatós külseje miatt sokan kedvelik, de nem a legbarátságosabb, szívesebben él fajtársai, mint emberek között, jómagam is sokszor értetlenül állok a szabadjellemű állatok összefogdosói és bezárói előtt. Ha nem irtózunk a csúszómászóktól, számos gyíkfajta közül válogathatunk – például az észak-amerikai Zöld Anolisz –, amely látványos megjelenése mellett nem csak lakásdíszként, de vicces barátként is örömet adhat a gazdájának, bár a hüllők eltartása költségesebb a rágcsálókénál, azonban szintén teljesen zajmentesek, és nem piszkítanak a házban.

A törpesünöket balesetmentesen is lehet szeretgetni

A rágcsálók közül a csincsilla is egyre népszerűbb háziállat, nem véletlenül, hiszen fenntartása nem igényel több költséget, mint a törpenyulaké, azonban elhanyagolt tisztítás mellett jóval büdösebb. Zárkózottságát hamar feloldhatjuk rendszeres törődéssel, így az elégedett példányok akár 10-15 évig is élhetnek. Cicát csak macskabarát lakótárssal rendelkezőknek ajánljuk, ugyanis sokat hull a szőre és nagy a térigénye,

a kutyák kedvelői pedig illemtudóan addig felejtsék el az ugató, csaholó barátjuk beszerzését, amíg kertes házba nem költöznek,

a romániai tömbházak falai ugyanis általában nem elég vastagok ahhoz, hogy tompítsák a németjuhászok, golden retrieverek, tacskók hangját. A csendesebb bichon-fajtákkal barátságos szomszédok mellett még próbálkozhatunk, de a legtöbb kislakás- és panell-barát állatot listázó blog első helyezettje a törpenyúl.