Youtube: népszerűbb a fiatalok körében a tévéknél. De miért?

Molnár Rajmond 2017. augusztus 28., 15:02

A fiatalabb generációk körében egyre inkább átveszi a televízió szerepét a Youtube videómegosztó portál. Utóbbin manapság már a tévéműsorok minőségét megközelítő tartalmakat gyártanak az önjelölt fiatal videóbloggerek, amelyekre sok esetben több százezren kíváncsiak.

A Székelyhon portálunk Youtube csatornája. Haladni kell a korral Fotó: Pinti Attila

Az utóbbi években a szülők is szembesülhettek azzal, hogy mennyire átalakultak a fiatalabb generációk médiafogyasztási szokásai. Habár Erdélyre vonatkozón nincsenek nyilvános felmérési adatok, az tény, hogy a fiatalok ma már egyre több időt töltenek Youtube-videók nézésével, azaz, az említett videómegosztó portál megkerülhetetlen tényezővé vált a tinédzserek körében.

Önjelölt sztárok

A romániai Digi24 portál idevonatkozó cikke szerint a romániai fiatalok által bálványozott sztárok nagy része már a Youtube-ról kerül ki, ezek pedig videóbloggerekként –  úgynevezett vloggerekként –  tevékenykednek. Ezek a vloggerek legtöbbször 16-30 éves fiatalok, akik heti, havi rendszerességgel töltenek fel tartalmakat a legnépszerűbb videómegosztó portálra.

{A}

E videók között megtalálhatók a már-már tévéműsorokkal azonos minőségű és kivitelezésű adások, de sokszor arra is több százezren kíváncsiak, hogy valaki számítógépes játékokon játszik, és az ott történteket kommentálja, vagy mozifilmekről, sorozatokról, közéleti témákról fejti ki a véleményét.

De az is népszerű, hogy a tinédzserek megmutatják egymásnak a szobájukat, fárasztó képeken kacarásznak, kajákat kóstolgatnak, vicceket mesélnek, vagy éppen csak bemutatják egy átlagos napjukat a nagyközönségnek.

A portál által idézett pszichológus, Caudiu Gangiu úgy látja, ez még egy meglehetősen új jelenség, amelyet kevésbé értenek meg azok, akiket még nem ragadott meg annyira a korszellem.

Keresni is lehet vele

Nem mellékesen pénzügyi vetületei is vannak a jelenségnek, ugyanis egy több tíz- vagy akár százezer virtuális követővel rendelkező Youtube vlogger videóiban megjelenő szponzorizált hirdetések nagymértékben megtérülhetnek az illetőnek, amennyiben sokan kíváncsiak az általa gyártott videókra. Továbbá manapság már egy közösségi felületeket kihasználó videó blogger a nagyobb cégek, akár multik figyelmét is felkeltheti, így a videóiban fellelhető termékelhelyezésekből, reklámokból megkereshet annyi pénzt, mint amit mások bérmunkával szereznek. A mediapiac.com cikke szerint a magyarországi 10-29 éves Youtube nézők fele fogadja el a termékelhelyezéseket a videókban, tízből négy néző pedig szívesen vásárol olyan termékeket, amelyet a kedvenc videósa ajánl. Az úgynevezett Youtube celebekre nyugatabbra már szerteágazó iparágak alakultak ki.

Népszerű vloggerek

Romániában a legnépszerűbb Youtube vlogger Mikey Hash, aki csatornájának a videómegosztó portálon nem kevesebb mint 1 271 452 követője van jelenleg, azaz ennyien értesülnek arról, hogy ha új videót tölt fel. A legnézettebb videói pedig megközelítik az egymilliós nézőszámot.

Magyarország leghíresebb „youtubere" Dancsó Péter, akinek a Videómánia nevű csatornája 666 984 feliratkozóval büszkélkedhet. Műsoraikban mindketten aktuális felkapott témákkal is foglalkoznak, de sok videójuk van, amelyekben például egy utazásukat, élményüket mutatják be, vagy közéleti témákról beszélnek.

{K2}

Azonban nem kell messze mennünk, több székelyföldi fiatal is rendelkezik már saját Youtube csatornával, igaz ezek még igencsak kezdetlegesek, pár ezer követőjükkel nem értek el még nagy áttörést. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara is felismerte az ebben rejlő lehetőségeket, így már az egyetem dolgozói is használják ezt a felületet mondanivalójuk népszerűsítésére – és sikeresen teszik mindezt.

Miért részesítik előnyben?

Dósa Zoltán pszichológus érdeklődésünkre rámutatott, a tinédzserek azért is részesítik előnyben a Youtube-csatornákat a tévéműsorokkal szemben, mivel a videómegosztó portálokon a műsorszolgáltatások nincsenek időhőz kötve, továbbá a videómegosztó portál tulajdonképpen egy interakciós felület, ahol a nézők lájkokat és kommenteket is adhatnak a videókhoz, sőt meg is oszthatják azok tartalmát más közösségi média felületeiken. Továbbá ezekben a videókban sokszor

sokkal érdekesebb tartalmakat gyártanak nekik, mint a televíziós műsorokban,

nem mellesleg pedig a Youtube-videók a legtöbb hordozható mobileszközről is elérhetők, nézhetők. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a fiatalabbak mindig is szerettek elkülönülni az idősebb generációktól a szokásaikat tekintve.

Fiatalok meglátásai

Márton Róbert csíkszeredai egyetemista kérdésünkre elmondta, sokkal inkább előnyben részesíti a Youtube-ot a tévével szemben, ezért utóbbit csak nagyon ritkán nézi.

„Úgy látom, hogy a televízió több szempontból is korlátolt a műsorszolgáltatásokat tekintve, Youtube-on viszont az én érdeklődési körömnek megfelelő videókat nézhetek, akár élő közvetítések formájában is.

Amik leginkább érdekelnek engem, azok a gameplay (számítógépes játékok játszásának a közvetítése – szerk. megj.) videók, továbbá sok általam kedvelt sorozatot is megtalálok ott” – fejtette ki.

{K1}

Egy másik csíkszeredai huszonéves kérdésünkre elmondta, nagyon ritkán néz tévét, akkor is inkább csak a sportcsatornákat.

A Youtube-on ugyanakkor számos olyan műsort talál, amelyek érdeklik őt:

szívesen néz például mozifilmekről, sorozatokról kritikákat, vagy olyan műsorokat, ahol a tinédzserek életviteli tanácsokat adnak egymásnak.