Tíz divatos őszi sminktipp borús napokra

Hajnal Zsuzsanna 2017. szeptember 26., 17:40

Ugye mindenki szívesen sminkeli ki magát egy-egy szürke, borús őszi napon, hisz sokat javíthat a komorságunkon egy igazán jó smink. De még egy hosszabb munkanap után vagy egy átbulizott éjszaka utáni összegyűrődött arcunkat is felvillanyozhatja a smink. De vajon mit is tegyünk magunkra, hogy az trendi is legyen?

A minimalista smink kiemeli a természetes szépségünket, miközben arcunk makulátlannak tűnik Fotó: Pixabay.com

Az őszi-téli divatbemutatókon azt is megtudtuk, hogy hogyan érdemes sminkelni magunkat, hogy igazán divatosak legyünk az idei év utolsó hónapjaiban. A jó hír az, hogy nem csak egy, hanem több tucat smink-stílust láthattunk a kifutókon, amelyek közül a francia Vogue magazin tíz féle típust választott ki annak, aki hódítani szeretne a 2017-es év őszén:

1. A maximum minimalista az első smink, amelyet Alexander McQueen, a Mulberry, Marc Jakobs, valamint a Saint Laurent kifutóin láthattunk. Ez a szuper minimális smink annyit jelent, hogy az arcunkat tisztán hagyjuk, pirosító meg különféle púderektől mentesen, de még az ajkainkat is a természetes színén hagyjuk, esetleg egy kis szőlőzsír vagy szájbalzsammal bekenhetjük, hogy a hidegtől ne cserepezzen ki. A lényeg, hogy úgy tűnjön, arcunkon semmiféle smink nem található. Ezt a hatást úgy is el lehet érni, hogy egy minimális alapozót felviszünk az arcunkra, egy kevés szempillaspirál és ajakszínű rúzs kerül rá. Ha valaki arra kíváncsi, miért is van erre szükség, akkor annak az a válaszom, hogy kiemeli a természetes szépségünket, arcunk meg így makulátlannak tűnik. Ezeken a divatbemutatókon a modellek természetes szépségét helyezték előtérbe.

 2. A túlméretezett szempillák egy másik trend az őszi kifutók sminkvilágában, amelyet a Mulberry, Victoria Beckham, Céline, valamint az Isabel Marant kifutóin láthattunk.

Twiggyre emlékeztető óriás szempillák Fotó: Pixabay.com

Ezekben az esetekben nem csak a felső szempilláikra ragasztottak méretes műszempillákat, de az alsókra is. Mivel nem pont az alsó pillasorra ragasztották, hanem egy picit lennebb, így nem csak a szemet nagyobbította, de a híres szupermodellre, Twiggyre emlékeztetett. Twiggy, a londoni modell és szépségikon az 1960-as években kezdte pályafutását, és többek között rövid hajáról, a nagy kerek szemeiről és a hatalmas műszempillairól híres.

3. A gótikus smink is hódított az őszi-téli bemutatókon, feltűnt a Valentino, Philipp Plein, valamint a Fenty Puma by Rihanna kifutóin is. A gótikus stílusról egyből a Halloween, a vadság vagy akár a beöltözős bulik juthatnak eszünkbe, a divatbemutatókon mégis nagy sikert aratott ez a kinézet is. Ennek a legfőbb jellegzetessége a sötét árnyalatú smink meg a vörösborra emlékeztető vérpiros rúzs.

A Halloween, a vadság vagy akár a beöltözős bulik juthatnak eszünkbe a gótikus sminkről Fotó: Pixabay.com

4. A törzsi motívumok is megjelentek a sminktrendek közt, azok a motívumok, amelyek többek között az amerikai indiánokra emlékeztetnek. Ezt a fajta sminket például a Maison Margiela, valamint a Fashion East kifutóin alkalmazták. A modellek szeme körül extrém törzsi motívumok jelentek meg, míg az ajkaikat természetes színekben hagyták, hogy még nagyobb legyen a kontraszt, illetve a szem domináljon. A neon színárnyalatok is előkerültek a törzsi sminkeken, bizonyítva, hogy 2017 őszén a határ a csillagos ég lesz, legalábbis, ami a sminkelést illeti.

A törzsi motívumok is megjelentek a sminktrendek közt Fotó: Pixabay.com

5. Az élénk, grafikus szemvonal leginkább a Moschino, a Chanel meg a Mugler divatbemutatóin díszítette a modellek arcát. Ez a sminktípus a nálunk általában fekete vagy tusnak nevezett vonalka a szemhéjon, amely követi a szem formáját, időnként akár cicaszem hatást keltve is. Ezúttal azonban ez a szemhéjvonalat fehérrel vagy feketével félkör vagy téglalap alakúra rajzolták a modellek arcán.

6. A fényes komplexus elnevezést kapta a következő trend, amely ezúttal az arcra irányul, és azt jelenti, hogy például Burberry, Christopher Kane, Giambattista Valli kifutóin olyan alapozót használtak, amely a fény hatására fényesnek, esetenként nedvesnek tűnt. Mivel rengeteg ember komplexusos a fényes, zsíros bőrét illetően, ennek hatására a sminkesek az arc fényességét próbálták előtérbe helyezni, és ennek szépségére felhívni a figyelmünket.

7. Az erős ajakvonal egy újabb trendnek bizonyult a Gucci, Valentino, valamint a La Perla divatbemutatóin. Ez az a trend, amely a nőiességet és magabiztosságot sugározza viselőjéről.

Az erős ajakvonal nőiességet és magabiztosságot sugároz viselőjéről Fotó: Pixabay.com

A lényege ennek a stílusú ajakfestésnek, hogy erős színt használjunk, és erősen rajzoljuk körbe az ajkaink kontúrját, majd ugyanazzal a színnel a teljes ajkunkat fessük ki. A teltebb ajkak hatásért akár csalhatunk is picit, és enyhén kontűrt rajzolhatunk magunknak, majd azt színezzük ki. Ez általában működik a vékony ajkúaknál is.

8. A festői szemek hódítottak az Oscar de la Renta, Vivienne Westwood valamint a Kenzo divatbemutatóin. Ez strukturált és extrém kinézetet kölcsönzött a modelleknek, a nézők tekintetét is vonzotta. Ez a nagyon extravagáns szemvonal hol rózsaszín, hol neon színekben pompázott.

9. A Rock’n’roll szemek a Kate Moss inspirálta fekete szemvonalat jelenti, amely igazából egy kissé elmosódott tusvonal a tökéletes rocksztár hatásáért. Ezt a fajta smink a Chloé, az Alexander Wang, valamint a Diesel Black Gold kifutóin szerepelt igen gyakran.

10. Az újra feltalált smoky szemek a Giorgio Armani, Saint Laurent, Versace, Prada és a Philipp Plein divatbemutatóin alkalmazták ezúttal.

Divatos az újra feltalált smoky szem Fotó: Pixabay.com

Azért nevezték el újrafeltalált smokey eyes-nak, mert a szemtust ezúttal nem egy vékonyka vonal jellemezte, hanem az egész szemhéjat befestették. Ezt a sminket még az extrém cicaszem is jellemezte.

Úgy tűnik tehát, idén sem ismerték a lehetetlen fogalmát a designerek és a sminkesek, nekünk pedig van miből válogatni, akkor is, ha egy rohanós munkanapra vagy épp egy várva várt partira szeretnénk kisminkelni magunkat. A lényeg az, hogy ne csak az alkalomhoz, hozzánk is találjon majd a végeredmény.