Gyerekzenekarrá „nőtte ki” magát az Alma együttes

Péter Beáta 2017. október 04., 17:04

Aki már járt Alma-koncerten, az tudja, igazán nagy buli. A húszéves zenekar évente átlag háromszáz koncertet tart, közben pedig számos projektben vesz részt. Legutóbb Székelyföldön léptek fel, az egyik koncert után beszélgettünk Buda Gáborral, a zenekar vezetőjével.

Körmendy Dávid, Maroevich Zsolt, Székely Zoltán, Buda Gábor és Szabó Tibor Fotó: almazenekar.hu

Nem egyszerű felsorolni, hogy mi mindennel foglalkozik az Alma együttes: míg a kezdetekkor verses-zenés esteket tartottak, színházi produkciókban játszottak, illetve ezekhez szereztek zenét, a későbbiekben mesekönyvük jelent meg, gyerekklubot működtetnek, pályázatokat hirdetnek, és közben egyre másra jelennek meg az új lemezeik, videoklipjeik. Kisgyerekesek közül ki ne ismerné a Ma van a szülinapom! című dalt, vagy éppen Bartos Erika Bogyó és Babóca meséje nyomán készült rajzfilm főcímdalát?  De dolgoztak már fel Ganxta Zolee és a Kartel-dalt is.

{A}

És noha nem gyerekzenekarként kezdték, de közben azzá nőtték ki magukat – olvasható az együttes honlapján. „Simán kinőttük magunkat” – mondja nevetve Buda Gábor. „Ez úgy történt, hogy elhívtak minket egy gyerektáborba. Itt pecsételődött meg a sorsunk, mert nagyon jól sikerült az ottani koncert, nagyon jól éreztük magunkat, és az ottani pedagógusok, tanárok nagyon kedvesek voltak. Hívtak, hogy szeptembertől indul a tanév, és látogassuk meg az ő iskolájukat, óvodájukat. Tehát felvettük velük a kapcsolatot, hogy ott is adjunk koncertet. És tulajdonképpen nagyon gyorsan – fél év alatt – annyi gyerekbulink lett, hogy már külön kellett választani a plakátokon, hogy ez most gyerekbuli vagy felnőttbuli. Igen ám, de a felnőtt koncertekre is hozták a gyerekeket a szülők, nem ment át jól a kommunikáció, hogy ez akkor felnőtteknek szóló produkció” – mesélte a zenekarvezető.

Így egy idő után határozni kellett,

mert kissé kellemetlenné vált, hogy az Ady-esten, József Attila-esten ott voltak a gyerekek, akik viszont nem bírtak ki egy-két órás irodalmi műsort. „Végül eldöntöttük a zenekarban, hogy gyerekprodukcióban utazzunk. Végül is nagyon jól éreztük magunkat, nagyon ráéreztünk, hamar megtaláltuk a közös hangot a gyerekekkel, úgyhogy nem esett nehezünkre” – emlékezett Buda Gábor.

Rámutatott: különleges közönség a gyerekek, így mindenre oda kell figyelni.

A legfontosabb, hogy a kicsik figyelmét magukhoz vonzzák, és végig fenn tudják tartani az érdeklődést.

Ezen felül fontos a témaválasztás, az, hogy miről énekelnek, hogyan énekelnek, hogyan viselkednek a színpadon. „Meglehetősen szabadon kezeljük a színpadi jelenlétet, elég sok olyan kiszólást és egyebet megengedünk magunknak, amit nem biztos, hogy a gyerekek értenek – de nem baj ez, mert a gyerekekre is bőségesen jut idő, energia és humor is – viszont a szülők ezt nagyon szeretik. És egy kicsit olyanná válik egy Alma-koncert, hogy nyugodtan mondhatjuk azt, hogy ezek családi koncertek.

Tehát apu, anyu is jól érzi magát, úgy érzi, hogy meg van szólítva, és ezáltal mindenkit igyekszünk szórakoztatni,

reméljük, hogy ez tetszik mindenkinek, a szülőknek és gyerekeknek egyaránt” – vázolta a zenész, aki ugyanakkor nagyon fontosnak tartja az őszinteséget, azt, hogy magukat adják. „Hogy olyan legyen egy Alma-koncert, amilyen emberek mi igazából vagyunk. Igyekszünk mindent úgy csinálni, ahogy felnőtt koncerten is tennénk” – árulta el Buda Gábor.

A csapat amellett, hogy számos koncertet vállal, több projektben is partner. Jelenleg egy koncepciólemezen dolgoznak. Ez a Hortobágyi Nemzeti Parknak készülő nagylemez lesz, tíz dallal, két videoklippel – egy hivatalossal, ami a projekthez tartozik, és egy olyannal, amit önszorgalomból, a maguk örömére készítenek.

Az Alma együttes koncertjei mindig mókás bulik Fotó: almazenekar.hu

„A lemez a Hortobágyi Nemzeti Parknak az értékeit, a Natura2000-es állatvilágot mutatja be. Hortobágyról Magyarországon is és a határokon túl is az embereknek az a képzetük, hogy tulajdonképpen egy nagy síkság, ahol van délibáb, szürke szarvasmarha, nyáj, kilenc lyukú híd, csikósok, de ezzel itt véget is ért. De igazából nem csak a világörökség része a Hortobágyi Nemzeti Park, hanem tájvédelmi körzet, és egészen különleges állatvilága van, sokszínű maga a puszta is, sok minden tartozik hozzá, úgyhogy ennek a régiónak a gazdagságát szeretnénk megismertetni a gyerekekkel és felnőttekkel is” – fejtette ki az előadóművész.

Egy Alma-koncertre valószínű, hogy nem felnőttként megyünk, magunkkal visszük a gyerekünket, unokánkat, unokahúgunkat, keresztgyermekünket vagy éppen a szomszéd kisfiút.

Jómagam a nyolcéves lányommal mentem, és megígértem neki, hogy az interjú keretében ő is feltehet egy kérdést.

Erre volt kíváncsi: hogy született meg a szülinapi dal, kinek volt születésnapja?

Kérdésével nem szorította éppen sarokba a zenekarvezetőt, de elmondta, hogy kevesen kérdezték ezt meg tőle. „Mi egy időben nagyon sok magánpartin, gyerekek szülinapi buliján vettünk részt zenekarként. És ekkor eljátszottuk Halász Juci nénitől a Boldog születésnapot című dalt, amit mindenki ismer. Egyik zenészkollégám, Szabó Tibor mondta egyszer, hogy

egész végig Alma-koncertet adunk, Alma-dalokat játszunk, és a legvégén eljátszunk egy Halász Judit-dalt.

Az is szép természetesen, örülünk neki, hogy Bródy János szerzeménye hangzik el, de mi volna, ha születne az Alma együttesnek egy születésnapos dala? És egyszer beültem az autóba ezen gondolkodva, hogy kéne egy szülinapos dal, elkezdtem vezetni az autót, mentem az úton és elkezdtem énekelni, hogy: remek a hangulatom, ma van a szülinapom-pom-pom-pom. Így született, autóvezetés közben. Ezt kevés helyen mondtuk el, mert kevesen kérdezték meg. Látod, mindig lehet dalt írni, beállsz reggel a zuhany alá és énekled: »az asszony ingataaaag...«, és már meg is van a következő nagy sláger” – válaszolta lányomnak Buda Gábor.