Miért hordozzam a babát? 6+6 érv a két szemszögből

Szász Cs. Emese 2017. október 05., 14:13

Hogy miért hordozzak babát? Nem, nem azért, mert most ez a divat. Nem azért, mert szép színes kiegészítője napi viseletemnek, s nem is azért, mert a szomszéd anyuka is emellett érvel. Hanem azért, mert jó nekem és jó a babámnak is. Hogy milyen szempontból?  Tarczali Mónika hordozási tanácsadóval összegeztük az érveket.

A hordozott baba arcmagasságból figyelheti meg a felnőttek kommunikációját, kezdeményezhet szemkontaktust, kapcsolatot velük Fotó: Kristó Róbert

Pár éve minden év októberében megünneplik a Nemzetközi Babahordozó hetet immár nálunk is. Az Amerikai Egyesült Államokból indult kezdeményezés mára világszerte népszerűvé vált, lényege a babahordozás népszerűsítése, az ortopédiailag helyes testtartást biztosító babahordozó eszközök megismertetése, valamint a babahordozó anyukák számára találkozási, tapasztalatszerzési lehetőséggel szolgál. Mi a babahordozó hét alkalmából ezúttal nem arról beszélünk azonban, hogy hogyan és milyen eszközökkel hordozzunk, hanem arról, hogy miért érdemes ezt a módszert választani a babakocsi alternatívájaként vagy épp mellette.

Tarczali Mónika hordozási tanácsadó szerint a baba és az anya szempontjából is számos előnye van a babahordozásnak.

A kendő ölelése az anyaméhben megtapasztalt védettség-, illetve biztonságérzetet idézi Fotó: Pixabay.com

Miért jó a babának?
  1. A hordozás megkönnyíti az újszülött baba számára a „kinti léthez” való alkalmazkodást, az anyukával való szoros testkontaktus ugyanis kiegyensúlyozza és szabályozza az újszülött baba légzését. Ugyanakkor az anya teste melegen tartja a babát is, mozgása megkönnyíti az emésztését, így sokak számára jó hír lehet, hogy a hordozás bizony a csökkenti a hasfájás előfordulását és a sírás mennyiségét. A hordozott babák átlagban 43 százalékkal kevesebbet sírnak, az esti órákban pedig ez 54 százalékkal kevesebb sírást is jelenthet.
  2. Megnyugtató védettség-érzést biztosít, a kendő ölelése az anyaméhben megtapasztalt védettség-, illetve biztonságérzetet idézi, az anyuka közvetlen közelsége és mozgásának jól ismert ritmusa megnyugtatja a babát, aki így több időt tölt csendes nézelődéssel, és jobban alszik.
  3. Megkönnyíti a kommunikációt és a szocializációt, ugyanis a gyermekét testközelben hordozó szülő a baba minden rezdülését érzi, hamarabb felismeri aprócska jelzéseit, könnyebben megérti őt, de a család többi tagja, sőt, az idegenek is másképp viszonyulnak hozzá, mint egy babakocsiban fekvő babához, de a hordozott baba is arcmagasságból figyelheti meg a felnőttek kommunikációját, kezdeményezhet szemkontaktust, kapcsolatot velük stb.
  4. Elősegíti a szülői érzékenység, válaszkészség kialakulását. A hordozó szülő jellemzően hamarabb reagál gyermeke jelzéseire, késlekedés nélkül válaszol, illetve elégíti ki a baba igényeit, ez pedig egyúttal a kötődést is megerősíti, ami nyilván ugyanolyan fontos a baba és a szülő szempontjából.
  5. Megerősíti az ősbizalmat, megalapoz egy egészséges önbizalmat. Az igény szerint hordozott gyermek – paradox módon – hamarabb válik önállóvá, magabiztosabb és kreatívabb lesz, mint azok a babák, akiket korábban kezdenek el önállóságra nevelni az „elkényeztetést”, „felkapatást” elkerülendő.
  6. A hordozás ideális közeget biztosít a kisbaba fejlődéséhez. Az édesanyja mellén ideális táplálékhoz jut, teste melegen tartja, légzése szabályozza a légzését, érintése, hangja egyszerre nyugtatja meg és stimulálja, mozgása, mindennapi tevékenysége ingergazdag környezetet biztosít a hordozott babának, minden szempontból elősegítve annak testi, lelki és szellemi fejlődését.

Számtalan közös élményt tesz lehetővé, ugyanis hordozott babával sok helyre egyszerűbb elmenni Fotó: Boda L. Gergely

Miért jó az anyának?
  1. Segít az „újdonsült” anyának a család megváltozott életritmusához való alkalmazkodásban, de a babáról való gondoskodásban és a ház körüli teendők elvégzésében, illetve a kettő összehangolásában is sokat segít, ha időnként fel tudja kötni magára gyermekét az anya.
  2. Megkönnyíti a babával való ismerkedést, kommunikációt. Amint már fentebb is írtuk, a gyermekét testközelben hordozó szülő a baba minden rezdülését érzi, hamarabb felismeri aprócska jelzéseit, könnyebben megérti őt, s tud reagálni a gyerek igényeire.
  3. A hordozás megerősíti az anyai ösztönöket, kompetenciákat, a baba igényeinek késlekedés nélküli kielégítése ugyanis elégedett, kiegyensúlyozott babát, s ezzel együtt nyugodt, magabiztos anyát eredményez.
  4. Két szabad kezet, és ezáltal hatalmas mozgásszabadságot biztosít. A hordozóba kötött babával nem akadály többé a lépcső, a mozgólépcső, a tömegközeledési eszközökre való fel- és leszállás vagy épp a forgóajtó, de a porszívózás vagy teregetés sem okoz gondot többé, ugyanis akár egy babával a hátunkon is el tudjuk végezni.
  5. Több gyerek mellett felbecsülhetetlen segítség. Két vagy több kisgyerek gondozása, igényeinek egyszerre történő kielégítése igencsak embert próbáló feladat lehet, egy jól megválasztott hordozóeszköz ebben az esetben is kincset ér.
  6. Számtalan közös élményt tesz lehetővé, ugyanis hordozott babával sok helyre egyszerűbb elmenni, akár egy nyaralásra vagy egy kirándulásra gondolunk. A babahordozás ugyanakkor megkönnyíti és színesebbé, izgalmasabbá teszi nem csak a hordozott baba, de az egész család életét.