A lakás nem raktár! Tárolási ötletek egy szellősebb, hangulatosabb otthonért

Hajnal Csilla 2017. október 05., 18:00

Egy élhető, hangulatos otthon kialakításánál figyelni kell arra, hogy ne tűnjön lakásunk egy hatalmas raktárhelyiségnek. Belsőépítészeket kérdeztünk arról, hogy milyen tárolási lehetőségeket javasolnak egy szellősebb, rendezettebb otthont kialakításához.

A fürdőszoba is az otthonunk része. Pár szebb tárolókosár itt is „elnyelheti” a mások számára nem látványos tárgyakat Fotó: Pixabay.com

Kiss Emőke Klára székelyudvarhelyi belsőépítész szerint mindegy, hogy kis vagy nagy lakásban élünk, biztosan akad egy elfeledett zug vagy egy elhanyagolt rész, amelyet tárolás céljára kiválóan kihasználhatunk.

{A}

„A régi rendszerből örökölt faltól-falig szekrénysorról, ami a nappal »éke« volt, szerencsére kezdenek leszokni az emberek, rájöttek, hogy a szoba nyomasztó és levegőtlen, egyetlen előnye volt, hogy sok mindent elnyelt. Szekrény nélkül persze nem megy, de próbáljuk meg levegősen, kevesebbet elhelyezni belőlük, ha jól átgondoljuk, hogy hol van olyan sarok, kihasználatlan falszakasz a lakásban, ahol ötletes és praktikus tárolót létesítünk, azokban a terekben, ahol többet tartózkodunk, mint a nappali, máris jobban érezzük magunkat” – mondja a szakember.

Sokkal élhetőbb, hangulatosabb a szekrényekkel nem telezsúfolt nappali Fotó: Pixabay.com

Napjainkban az új építésű lakások, házak esetén már rendszerint van gardróbszoba, elégséges tároló felület van kigondolva, de nehezebb a dolgunk, ha kevesebb négyzetméter áll rendelkezésünkre. Mint mondja a belsőépítész, rendszerint a helyhiányt okoljuk, ha rendetlenség van a lakásban, pedig a megfelelő tárolási rendszer kialakításával még az örökös helyhiánnyal küszködő kis lakásban is megoldható a rend megteremtése. Gondot jelent az is, hogy több cuccot kellene tárolnunk, mint amekkora hely áll rendelkezésünkre, hisz általában sokkal több minden van a tulajdonunkban, mint amennyivel valamit kezdeni is tudnánk, „hátha jó lesz még valamire” jelszóval, félreteszünk dolgokat, amit aztán sokszor nem is használunk.

„Kezdjük azzal, hogy mindezeket átválogatjuk, és kiselejtezzük bátran a használatlan kacatot.

Fontos az is, hogy a tárgyak minél közelebb legyenek használati helyükhöz, például a gardróbszekrény helye a hálószobában vagy ehhez közel eső helyiségben legyen. Jobb, ha több helyiségben is van tárolási lehetőségünk, az előszobától a fürdőig, így sokkal áttekinthetőbb és tematikusabb rendszer szerint tudunk tárolni” – fejti ki a szakember.

Használjuk ki a holt tereket

A beépített bútorok célszerűnek tűnnek, ám rengeteg helyet vesznek el, és optikailag is zsúfolják a teret. Ezért inkább a lakás olyan helységeibe alakítsuk ki, ahol kevesebbet tartózkodunk, ez lehet a folyosó, előszoba, de akár a lépcső alatti holt-tér is. Sokszor azzal is nyerünk helyet, ha átgondoljuk és praktikusabban újrapolcozzuk a kamrát, vagy akár a kamra ajtóra felszerelt polcocskák, amiben apróbb dolgokat, fűszereket tartunk, de ilyen például ha a fiókot rekeszekre osztjuk, s máris jobban rendszerezhetjük benne dolgainkat. Mély fiókokat tervezhetünk konyhaszekrény esetében is, polcos szekrény helyett a munkapult alá, hozzáférhetőbb és átláthatóbb, kevésbé gyűlnek fel a használatlan dolgaink – tanácsolja Kiss Emőke Klára.

Sok mindent elárul az emberről a saját otthona, figyeljünk a részletekre Fotó: Pixabay.com

Ha kis alapterületű lakásban élünk, érdemes felfelé terjeszkedni, hogy elegendő és kényelmesen használható mozgásterünk maradjon, ilyen hasznos rész az ajtófélfa melletti és fölötti falfelület. Ezek a részek általában szabadon vannak a lakásban, pedig ha keskeny polcot helyezünk ide, plusz tárolóhelyet kapunk, fürdőszobában például ide tehetünk ritkábban használt tisztítószereket. A fürdőszoba esetében kihasználhatjuk a szekrényajtó belső oldalát is, a sminkeszközök, fogkefék tárolóhelye lehet. A bejárati ajtó fölött is alakíthatunk ki tárolót utazótáskáknak, cipődobozoknak.

Kisebb konyhák esetében válasszunk világosabb bútort, és a felső részt nyugodtan méretezzük úgy, hogy érjen a plafonig, hisz

a konyhaszekrény teteje rendszerint porfogó, de így tárolási felületet nyerünk,

ahová a nem gyakran használt dolgokat tehetjük – javasolja a szakember.

„Hasonló kihasználható rész a szobákban is a szekrények teteje, hisz díszes kosarakban vagy dekoratív tárolódobozokban rengeteg dolgot elrejthetünk. Ezeket használhatjuk a szoba többi részében, a nappali stílusához, színéhez illő, tárolódobozok segítségével a kanapé vagy a fotelek, hálószoba esetében így az ágy alatti hely is kihasználható. Ezek lehetnek fonott kosarak, kartondobozok, színes papírral, tapétával bevonva, de készülhetnek fából, textilanyagból is. A különféle tárolódobozok nemcsak praktikusak, de nagyon mutatósak is, főként, ha összhangban vannak a bútorral és az egyéb kiegészítőkkel. Számos apró dolog elrejthető szem elől, és sokkal rendezettebb tőle a lakás.

Kiss Emőke Klára belsőépítész

Műanyagot inkább a kamrába, garázsba használjuk, bár kedves állatfigurásak is kaphatóak, amiben a gyerekek játékai könnyen ömleszthetőek” – fejtette ki a belső építész. Különböző funkciókra berendezett térben például a konyhában, ebédlőben előnyös megoldás lehet a két oldalról is használható térelválasztó polc, melynek csak alul van zárt része, kitűnő tárolóhelyet biztosítanak, mégis hagynak levegőt. Használhatunk ládát is dohányzóasztal helyett, a régi lisztes-, utazó- és vesszőből font ládák jól mutatnak, és kiváló pakolási lehetőség rejlik bennük – tette hozzá.

A műanyagból készült kaspók helyett jobban mutatnak a fonott kosarak Fotó: Hajnal Csilla

„Gardróbszekrény, gardróbszoba esetében tervezzük meg alaposan, mekkora méretű szekrényre van szükségünk, ebből mennyi vállfás, mennyi fiókos és mennyi polcos részre. A praktikus helykihasználás érdekében a vállfás ruhákat különböző magasságokban, több szinten lehet akasztani, de emellett hagyjunk helyet más tárolási módoknak is. Ha mindennek meg van a helye, akkor rendet is könnyebben tartunk magunk körül” – fogalmazott Kiss Emőke Klára belsőépítész.

A kanadaiak merészebbek, mint az erdélyiek

Brassay B. Kingát, jelenleg Kanadában élő marosvásárhelyi belsőépítészt, tervezőt kértük meg arra, hogy meséljen a Liget olvasóinak arról, hogy milyen nagy különbségeket lát jelenlegi otthona és az erdélyi otthonok életterei és tárolási szokásai között. A szakember úgy véli, nyitottabbak és merészebbek a kanadai emberek az erdélyiekkel szemben. Az erdélyiek még mindig félnek az újtól, a változástól vagy akár attól, hogy mit szól majd éppen a szomszéd. Mint mondja, ezen kellene változtatni. „Azt vettem észre, hogy főleg az idősebb korosztály nem szeret változtatni a lakás stílusán, és leélnek egy egész életet akár ugyanazzal a bútorral vagy szőnyeggel. Ezzel szemben

Kanadában akár idős korban is lecserélik a bútorokat, és a lakást ujjá varázsolják”

– meséli a szakember.

Erdély és Kanada között az egyik legszembetűnőbb tárolási különbség, hogy a panellakásokban nincsenek szekrénysorok, mivel már beépített szekrényekkel épülnek eredetileg. Sok helyen megtalálható a gardróbszoba, amely csak épp akkora tárolóhelység, hogy be lehet lépni és választani a ruhák közül. Kimondott ruhásszekrényt nem nagyon látni, mivel a ruhák rejtve vannak. Ami különbségnek számít, hogy a nappalit nem számolják a szobák számához, hanem csak a hálószobákat. A pincehelyiségek a legtöbb háznál ki vannak építve, és moziteremnek használják vagy szórakozóhelynek, vagy a nyári meleg napokon ott hűsölnek a lakók – magyarázza a Kanadában élő belsőépítész.

Rejtsük el a nem mindennap használt tárgyakat

Brassay B. Kinga azt ajánlja, hogy a hálószobai matrac alá olyan ágykeretet válasszunk, amely hatalmas fiókokkal rendelkezik, így sok mindent el lehet rejteni benne, ugyanakkor a nappaliban lévő lenyitható kanapét is lehet ágyneműtárolóval választani, így az is hasznossá válhat. Továbbá a különböző lábtartó dobozok/ládák beszerzését javasolja, amelyek mindamellett, hogy kényelmet nyújtanak, a tetejüket le lehet emelni, és az is tárolóhelyként funkcionálhat, de még a gyerekek játékait is el lehet hamar pakolni ilyen helyekre. A különböző bejáratok mellett elhelyezett kisebb cipő felhúzó padokat is lehet használni tárolóként, ha a tetejük felemelhető, itt lehet tartani a kesztyűt, sapkát, sálat. A különböző dekoratív kosarak is jól mutatnak, és sok mindent el lehet rejteni bennük – tanácsolja a Marosvásárhelyről származó szakember.

Brassay B. Kinga belsőépítész

„A lényeg, hogy azt, amit nem mindennap használunk, próbáljuk meg elrejteni szem elől, elég ha csak mi tudjuk hogy hol található, nem kell mindenünknek mindenkinek szem előtt lennie, aki bejön hozzánk. Így válhat szellősebbé és élhetőbbé akár egy kisebb lakás is. Azt a pár darabot érdemes szem előtt hagyni, ami meghatározza a lakás hangulatát. Rossz szokásként említeném, amikor egyes lakásokban mindent kitesznek, azzal magyarázva, hogy minden tárgynak története van. Ilyenkor a lakás egy zsúfolt raktárrá válik” – fejti ki a belsőépítész.

A különböző fajtájú és formájú kaspók is hangulatossá teszik a lakást Fotó: Pixabay.com

Mint meséli, sajnos ma már nem is készülnek olyan bútorok, mint a nagymamáink idejében, amikor szó szerint száz év után is használni lehetett egy-egy masszív darabot, és azt örökölte a következő generáció, ami már büszkeségnek is számított. Ma már a drágább bútordarabok is silányabb minőségűek, és úgy vannak elkészítve, hogy még időben lecserélje azt az ember. Ha a lakásunkba belép valaki, azt kellene visszatükröznie a lakásnak, hogy kik vagyunk valójában, mivel sok mindent elárulhat egy emberről az otthona, csak figyelmesen körül kell tekinteni – mondja Brassay B. Kinga.