Nem csak a szépségért: pedikűr az egészséges lábakért

Szász Cs. Emese 2017. október 25., 15:22

Bár egyik legfontosabb testrészünk, mégis aránytalanul keveset foglalkozunk a lábainkkal, pedig testünk teljes súlyát hordják. A lábápolás fontossága pedig nem csak esztétikai okokból jelentős, de komoly betegségeket is meg tudunk előzni vele, vagy épp kezelni. Gergely Imola gyógypedikűrössel a lábápolásról beszélgettünk.

Gyógypedikűr segít a problémás láb kialakulásának megelőzésében is Fotó: Pixabay.com

A pedikűr gyakorlatilag a lábápolást jelenti, s bár sokan nem tudják, nem minden pedikűrös gyógypedikűrös is egyben, míg az előző inkább esztétikai, utóbbi egészségügyi célokat szolgál. Nyilván a végeredmény mindkét esetben a szép, ápolt láb kell legyen.

Az esztétikai pedikűr nagyjából abból áll, hogy a megáztatott lábon lereszelik a a talpakon lévő esetleges bőrkeményedéseket, formázzák a lábkörmöket és lakkozzák is. A gyógypedikűrt az veszi igénybe, akinek valami gondja van a lábával, legyen az benőtt köröm, tyúkszem, szemölcs, körömgomba vagy bármi elváltozás – tudjuk meg Gergely Imola gyógypedikűröstől, aki hangsúlyozza,

esztétikai pedikűrrel sokan foglalkoznak, gyógypedikűrrel már jóval kevesebben, szinte alig akad szakember, akihez fordulni lehet ezekkel a problémákkal.

Bár sokan a kerekre vágott lábkörmöket tarjták szépnek, az egyenes az egészséges Fotó: Pixabay.com

A szakember szerint talán az egyik leggyakoribb probléma, hogy benőtt körmökkel térnek be hozzá a vendégek. „A benőtt körömnek számos oka lehet, örökletes probléma is lehet, de sokan a rossz körömvágás vagy a nem megfelelő, például szűk, hegyes orrú cipő miatt találkoznak ezzel a problémával” – mondja a gyógypedikűrös, akihez még pár hetes csecsemőt is hoztak azért, mert be volt nőve a körme. Ez esetben legtöbbször örökletes a probléma, a pedikűrös megoldja, de az anyukának is meg kell tanulnia, hogyan vágja a körmét.

„Legtöbben nem tudják, hogyan kell helyesen körmöt vágni. A nyolcvanas években például kerekre vágták a lábkörmöket, akkor az volt a divat. Sokan ma is ragaszkodnak ehhez, szerintük csak az szép. De mi nem csak szépségre megyünk, hanem egészségre is. A körmöt helyesen ugyanis egyenesre kell vágni, nagyon picit kerekítve a sarkait”

– magyarázza Gergely Imola. Rámutat nagyon sok probléma adódik abból, ha teljesen lekerekítjük a lábkörmöket, mivel kivágjuk a köröm sarkát, ott nem védi semmi a lábunkat – márpedig a körömnek ugye ez a funkciója –, könnyebben megtelepednek a baktériumok, a gombák, de a benőtt köröm is sokszor ebből adódik. A szakember hozzáteszi, ma már számos kezelés létezik a benőtt körmökre: lassan ötféle módszert is tudnak alkalmazni rá, drótos technikával oldják meg leggyakrabban, annak segítségével gyakorlatilag felemelik a körmöt. „Úgy kell elképzelni, mint a fogszabályozást, csak ez körömszabályozás, egy dróteszközt beépítünk a körömbe, az pedig ott marad több hónapig, akár egy évig, amíg lenő a problémás körömrész” – magyarázza a szakember, aki szerint bár sokan rögtön műtéti útra gondolnak, amikor benőtt körömmel találkoznak, a körömszabályozás jóval egyszerűbb, ráadásul nem zavarja viselőjét a normális életvitelben, s nem is látszik, mivel befedik egy zselével.

A kényelmetlen, szűk cipők számos lábprobléma okai lehetnek Fotó: Pixabay.com

A benőtt körmök mellett sokan tyúkszemmel, szemölccsel fordulnak a pedikűröshöz. Ezt a két problémát sokan meg sem tudják különböztetni egymást, rossz cipő, de különböző belső problémák is okozhatják a tyúkszemet, míg a szemölcsöt például uszodában is el lehet kapni, de a pedikűrös szerint még lelki oka is lehet.

Sok lábon vannak bőrkeményedések vagy nagyon száraz sarkak, sokan véres, berepedezett sarkakkal is járkálnak, ezeken mind segít a gyógypedikűr. „Van, akinek nyáron van problémája a berepedezett sarkakkal, mert száraz a lába, sokat jár szandálban, másoknak télen jelentkezik erősebben a gond. Nyilván a súlygyarapodás sem tesz jót, ugyanis sokkal több teher hárul a lábakra, de

bőrkeményedés azonban akkor is kialakulhat, ha valaki túlzásba viszi a sarokreszelést,

vagyis nagyon mélyen leszedi a bőrkeményedést, mert akkor a szervezet úgy védekezik, hogy még többet növeszt vissza. Kell tudni, mennyire tisztítod meg a sarkakat, hogy ne nőjön vissza csúnyán és vastagon” – fogalmaz Gergely Imola.

Van, akinek nyáron van több lábproblémája, másoknak inkább télen Fotó: Pixabay.com

A felsorolt problémák mellett gombás lábkörömmel, főként cukorbetegeknél jelentkező fekélyes lábbal érdemes gyógypedikűröshöz fordulni. A szakember azonban egyértelműen azt ajánlja, ha bármi elváltozást észlelünk a lábunkon, a körmeinken, például megvastagodik, elszíneződik, érdemes felkeresni egy gyógypedikűröst. Ezeknek belső szervi oka is lehet, de vírus, baktérium és gomba is okozhatja a különböző problémákat. A gyógypedikűrös legtöbb esetben tudja, mi a probléma, de lehet, hogy laborba, orvoshoz küld tovább, s az orvos mellett kiegészítő kezelést kaphatunk a pedikűröstől, amellett, hogy széppé is varázsolja eldeformálódott lábunkat, körmeinket.

Jótanácsok otthonra

Gergely Imola mindemellett néhány jó tanácsot is megfogalmaz az otthoni lábápolás és a problémás láb kialakulásának megelőzésében is.
Első és legfontosabb szabály a cipő: a szűk, hegyes orrú, kemény talpú cipők több problémát is okozhatnak, ezért érdemes a hétköznapokban a lábformánknak megfelelő, kényelmes lábbelit választani, ha álló munkánk, tyúkszemeink vannak, akkor kényelmes, puha talpbetétet is. A cipőhasználat terén fontos szabály, hogy ha lehet egy cipőt ne húzzunk két nap egymás után, legyen két kényelmes cipőnk és azt cserélgessük minden nap, mert beleizzadunk a cipőbe, és annak kell 24 óra, hogy kiszáradjon.
Természetesen otthon is egyenesre vágjuk a lábkörmöket, időnként áztassuk meg, hidratáljuk, akinek száraz lába van, az ureás krémmel kenegesse akár naponta kétszer is, ez még sarok repedezéseit is kezeli. Mindemellett télen nem árt, ha szüneteltetjük a lábkörmök lakkozását, hogy tudjon szellőzni az a köröm, amelyik egész nap vastag zokniban, cipőben áll.
A gyógypedikűrös szerint télen inkább hanyagoljuk a lábkörmök lakkozását, hogy tudjon szellőzni a köröm Fotó: Pixabay.com
A gyógypedikűrös rámutat: a lábápolás nem csak az elváltozások eredményes kezelésében merül ki, hanem segít a problémás láb kialakulásának megelőzésében is. Éppen ezért az év minden szakában fontos a rendszeres pedikűrözés.