A kihalt bajuszdivat nyomába eredt a különutas filmkészítő

Kovács Eszter 2017. november 08., 15:00

A Movember – a férfiegészség népszerűsítésének hónapja – apropóján mi sem találóbb, mint a különféle bajuszokról beszélni. Ez az alaptémája Fábián Andor fiatal székelyudvarhelyi filmes dokumentumfilmjének is.

A bajusz teszi az embert. Hatos Vilmos, Szentegyháza, toldott vagy vendégbajusz

Nemrégiben végzett Kolozsváron film-fotó szakon, és hazatért Székelyudvarhelyre Fábián Andor, mert úgy érzi, itthon alkotni és élni a legjobb dolog a világon.

{A}

A fiatal filmes szárnybontogatásainak már tanúja lehetett az udvarhelyi közönség, néhány éve a Trónok harca nagy sikerű sorozat apropóján one man show-t (egyszemélyes előadást) vitt színre a hajdani G. Caféban. A cél a nyilvánvaló önmegmutatáson túl az volt, hogy leküzdje a közönség előtti beszéléstől való félelmét. Majd az előadást követte az első dokumentumfilm tavaly nyáron: a Testszobrászok viadalában Both Richárd székelyudvarhelyi testépítővel ismerkedhetnek meg a nézők. 

 

Hazaköltözött és otthon is marad a fiatal filmes Fotó: Pál Árpád

„Nyilvánvalóan minden filmes leghőbb vágya a játékfilmkészítés, ez azonban nemcsak nagyon munkás, de rendkívül költséges is. Egyébként úgy látom, pályakezdőként sokkal megvalósíthatóbb dokumentumfilmet készíteni” – magyarázta Andor, majd hozzátette: megfogadta, hogy ha évente legalább egy projektet sikerül megvalósítania itthon, akkor elégedett lesz önmagával.

A bajuszkötő útja

Legújabb, Elaludtam a bajuszomat című félórás dokfilmje a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont pályázati felhívására készült. A produkció filmterve elnyerte az bírálók tetszését, ezért Andor hozzáfogott a kutatómunkához.

„Megtudtam, hogy Hermann Ottónak egy egész tanulmánya van a bajuszok történetéről és fajtáiról, ezért erre alapozva fogtam hozzá a munkához.

Valójában arra voltam kíváncsi, hogy milyen lélektani, filozófiai jelentéssel bír a bajusz a székelyföldi férfiak körében.

Hamar kiderült, hogy ez egy téves elképzelés volt, hiszen az alanyok nem igazán tudták megfogalmazni, miért viselnek bajuszt” – árulta el.

A film tehát az udvarhelyszéki bajuszdivatok nyomába ered, a jelenből a múlt felé közeledve. A több udvarhelyszéki helyszín mellett az udvarhelyi Kováts Fényképészethez is elkalauzolja a nézőt, ahol archív fotográfiák segítségével mutat be néhány „nagyon karakteres bajuszt”.

„Érdekes, hogy egy 1900-beli tablóképen még minden férfiembernek bajusza volt, majd egy ötvenes években készült csoportképen a négy munkásemberből már csak egy visel ilyet.

A karakteres arcszőrzet fokozatosan ment ki divatból, a mai férfiak ugyan viselnek arcszőrzetet, de az jellemzően nemcsak bajusz, hanem ún. favágó stílusú teljes körszakáll” – ecsetelte Andor.

Simó István, Szentegyháza, csurgóra álló bajusz

A bajuszfilm pikantériája és a címválasztás indoklása is, hogy a fiatal filmes ún. bajuszkötőt készíttetett nagymamájával, amely szerinte úgy néz ki, mint egy kis méretű melltartó, funkciója azonban korántsem „komolytalan”: a komikus eszköz arra szolgált, hogy a bajuszok viselői éjszakára kikötözzék kackiás arcszőrzetüket, nehogy elaludják azt. „A forgatás minden helyszínére magunkkal vittük a bajuszkötőt, az alanyok reakciói vegyesek voltak, de erről majd a filmeben” – tette hozzá Andor.

Western és még sok más

Bár nem zárkózik el további dokumentumfilmek készítésétől, a fiatal filmes más projekten dolgozik. Mint mondta, az új produkció műfaji meghatározása nehézkes lenne, hiszen a Kampányok hajnala munkacímen futó alkotás egy western animációs szatíra, társadalomkritika, ami kicsit sci-fi is.

Következő projektje egy western és sci-fi elemekkel tarkított politikai szatíra lenne. Nem mindennapi téma Fotó: Pál Árpád

„Az alapszituáció az, hogy a Donald Trump és Hillary Clinton közti választási csata utolsó estéjén, a szavazás után ellopják az urnákat. Innen indul a sztori, amelyben igazi westernelemek, cowboyok, indiánok, csaták is vannak” – csillant fel Andor szeme, ahogy hozzáfogott a meséléshez. A produkció még csak megszületőben van, Andor írja a forgatókönyvet, amelyben Ferenc Gergő, a Tamási Áron Gimnázium középiskolás diákja a partnere, illetve Hátszegi Zsolt dolgozik az animációval.

Különutas, de nem különc

„Be kell vallanom, az ilyen saját és sajátos projektekre nem egyszerű finanszírozást szerezni. Ezért be kell vállalni más, mondhatni kötelező munkákat is” – jegyezte meg. Jó kapcsolatot ápol az udvarhelyi filmekesekkel, akik sokat segítettek neki. „Kissé azonban különutas vagyok” – vallotta be. Az eddigi produkciókban Farkas Antal operatőrrel működött együtt. „Székelyföldön nagyon erős a mindenhez is értek mentalitás, ezt nagyon nem szeretem. Viszont a filmgyártás területén vannak nagyon erős kapcsolódási pontok, például a forgatókönyvírás, a rendezés szervesen kapcsolódnak egymáshoz. De a színészet is érdekel. Mindhármat szeretem csinálni, de számomra a legfontosabb továbbra is az, hogy senki ne szóljon bele a dolgomba. A végső szó az enyém kell legyen, azért is, mert el kell követnem bizonyos hibákat ahhoz, hogy fejlődni tudjak. Ha mindig kivédenek ettől, akkor nem fogok tanulni a hibákból” – summázott Fábián Andor.

Betyárok és bajuszok a Zújgében
November 9-én, csütörtökön a betyároké és a bajuszoké lesz a főszerep a székelyudvarhelyi Zújgében, hiszen este kilenctől vetítik Fábián Andor Elaludtam a bajuszomat című dokumentumfilmjét, majd a bemutató után a Bohemian Betyars koncertje következik.