Harmonikusan fejleszt: úszás

R. Kiss Edit 2017. november 13., 18:05

Milyen lehetőségei vannak annak a gyermeknek, aki versenyszerűen űzné ezt a sportágat? Sportágválasztó sorozatunkban most az úszást ismertetjük.

Fontos, hogy szakszerű irányítással tanuljanak meg úszni a gyermekek

Trandafir Norbert sokszoros román bajnok, junior Európa-bajnok és a 2012-es Európa-bajnokság bronzérmese, olimpiai résztvevő is oktat úszást a csíkszeredai uszodában, a Csíki Csobbanóban magán sportegyesülete, a Sprint Team 88, illetve a csíkszeredai Városi Sportklub (VSK) keretében.

{A}

Kiemelte ki, az úszás nagyon egészséges: „a legkomplexebb sport, ami létezik, mivel a test megterhelése nélkül minden izmot megmozgat, ezért az izomzat harmonikusan fejlődik. Ezért ajánlják az úszást az orvosok is”. A sportolóként is még aktív úszó és edző hozzátette, mint minden sporthoz, az úszás gyakorlásához is nagyon fegyelmezettnek kell lenni, főként annak, aki teljesítménysportként akarja folytatni.

Előbb az alapok

Egyéntől függ, hogy hány éves korban ajánlott elkezdeni a versenyszerű úszást, van gyermek, akit már hétévesen el lehet vinni versenyre, de olyan is, akit 11-12 évesen sem – mondta az edző. Azt tanácsolja, hogy előbb tanulják meg a gyermekek az alapokat egy edzőnél, ez rendszerint két évbe is beletelik, majd ha az edző úgy látja, hogy tovább lehet lépni, akkor jöhet a teljesítménysport. Az úszást fiúknak és lányoknak is ajánlják.

Nincsenek különös képességek vagy adott testfelépítés, amely szükséges lenne az úszáshoz,

jöjjön mindenki, hisz mindenkinek meg kell tanulnia úszni, az oktatók pedig szelektálnak majd tovább – ajánlotta Trandafir.

A test megterhelése nélkül minden izmot megmozgat az úszás, ezért az izomzat harmonikusan fejlődik Fotó: Gecse Noémi

A hét-nyolc-kilenc éves gyermekek általában heti három alkalommal járnak edzésre, egy foglalkozás egy-másfél óra. Ahogy növekszik a gyermek, úgy nő az edzésidő is heti négy-öt alkalomra. Ehhez hozzáadódnak a versenyek, amelyek rendszerint hétvégén vannak.

Szülői hozzájárulás

Csíkszeredában több magán sportegyesület is működik, ezeknél fizetni kell az úszásoktatást, az edzéseket a szülőknek. A felszerelés mellett a versenyekre való kiszálláshoz kell még rendszerint hozzájárulni. Ha a gyermek elkezdi a teljesítménysportot és átigazol a VSK-hoz, akkor már nem kell fizetni az edzőért, illetve, ha a klubot országos bajnokságon képviseli, akkor a felszerelésért sem.

Trandafir Norbert Fotó: Gecse Noémi

Trandafir Norbert úgy véli, Csíkszeredában az egyik legolcsóbb az országban az úszásoktatás. Vannak olcsóbb helyek is, viszont ott már nincs ilyen uszoda – mondta. Hozzátette, itt sokat fizetnek az oktatók a gyermekek után az uszodai belépőkért, ez is része az úszásoktatás árának.

Lehetőség a folytatásra

Csíkszeredában van lehetőség a versenyszintű úszás folytatására, a magán kluboktól a VSK-hoz igazolhatnak a gyerekek, ahol a gyermek-korosztály, a kadét és a junior kategóriák vannak képviselve. A felnőtteknél Trandafir Norbert úszott a klub színeiben. A gyermekek két-három év alatt sajátítják el az alapokat annyira, hogy bekerülhetnek a VSK-hoz, ennek konkrét feltételei vannak, az országos bajnokságban való szerepléshez meg kell úszni a szintidőt.

Fontos, hogy szakszerű irányítással tanuljanak meg úszni a gyermekek

Ha valaki teljesítménysportként akarja gyakorolni az úszást, annak Trandafir Norbert azt tanácsolja, az alapok elsajátításához is válasszon képzett edzőt, mert fontos, hogy a helyes technikával tanuljon meg úszni a gyermek. Az edző úgy véli, van jövője Csíkszeredában az úszásnak, jó, hogy nagyon sok gyermek jár úszni.