Mivel és hogyan etessük a madarakat, hogy ne okozzunk bajt?

Baricz Tamás Imola 2017. november 27., 14:35

Sok madár tölti itt a telet, hidegben még inkább rászorulnak az emberi segítségre, hiszen sokkal nehezebben találnak táplálékot. A felállított etetőket szívesen látogatják. De mit is kínáljunk a madaraknak? Mivel ne etessük egyáltalán? – ezen kérdéseket jártuk körül szakemberrel, Birtalan Istvánnal.

Az itt telelő madarknak nagy szükségük van gondoskodásra Fotó: Kristó Róbert

„A téli időszakban sokkal nehezebb az itt telelő madaraknak az energiadús táplálék beszerzése, ezért fontos, hogy gondoskodjunk róluk. Ha elkezdtük a madarak etetését, akkor azt ne hagyjuk abba, mert a házunk körül élő, úgymond könnyű táplálékot ha megvonjuk, ez hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához is vezethet” – ismertette elöljáróban Birtalan István erdőmérnök, a madarak jó ismerője, aki ornitológusként a Fogarasi-havasok madárvilágának feltérképezésén is dolgozott.

Az itt telelő madarak közül többet is megemlített a szakember: a cinegefélék közül az őszapó, a széncinke, a barátcinege, a kékcinke telel itt, de itt marad a zöldike, citromsármány, a meggyvágó, a házi veréb, a harkályfélék közül a nagy fakopáncs, közép és balkáni fakopáncs, továbbá a zöld küllő, hamvas küllő, süvöltő, csíz. 

Mire van szükségük a madaraknak?

„Télen mindenféle madárnak energiakészletet kell elraktároznia, ehhez a legfontosabb, hogy olajat, zsiradékot találjon. A magvak, az állati zsírok elengedhetetlenek számukra. Különösen az apró termetű madaraknak olajos magvakra van szükségük” – szögezte le a madarak ismerője.

Az etetőt úgy helyezzük el, hogy a madaraknak legyen menedékük Fotó: Kristó Róbert

Eligazításként felsorolt néhány olyan magvat, melyet nyugodtan adhatunk a kertünkben, a gyümölcsfáinkon „lakó” madaraknak. Ilyen például a köles, kendermag, cirokmag, fenyőmag, fénymag, muhar.

„Ősszel a gyümölcsfákon hagyhatunk néhány almát, körtét, hogy aszalódjanak, vagy tehetünk ki aszalt gyümölcsöt is, a lényeg, hogy ne legyen nagy víztartalmuk, mert, ha a madár begyében megfagy a táplálék, akkor azzal pusztulását okozzuk. Az aszalt gyümölcsöket szívesen kopogtatják a kistestű madarak, és pont annyit fogyasztanak belőle, amennyire szükségük van” 

– hangsúlyozta Birtalan. Óvatosan bánjunk a madarak etetésével, inkább szaküzletben, piacon vásároljunk számukra megfelelő, vegyes madáreledelt, hívja fel a figyelmet.

A madarak itatását nem ajánlja a szakember a téli hónapokban, mint mondta, a számukra szükséges vízmennyiséget megtalálják, ne vízzel kínáljuk a mínusz fokokban, mert azzal a vesztüket okozzuk.

Bevált módszerek

Birtalan István  jól bevált módszereket is ismertetett, mellyel segíthetünk a madaraknak a táplálék beszerzésében.

A legegyszerűbb, amit tehetünk, az az, hogy kikötünk a fára egy darab szalonnát

– ajánlja a szakember. „Nagyon fontos, hogy kötőn lógjon a szalonna- vagy hájdarab, mert ha csak úgy kitesszük, a varjú elviszi, viszont, ha lóg, akkor a kistestű madarak, cinegefélék könnyedén csipegethetnek belőle. Vigyázzunk, olyan helyre, ágra akasszuk a szalonnát, hogy görény vagy nyest ne férjen hozzá” – hívja fel a figyelmet Birtalan. De népszerű az a megoldás is, hogy a megolvasztott szalonnába, disznóhájba vagy éppen juh- vagy marhafagyúba elkeverünk apró magvakat, és miután kihűlt, megkötött, azt kötjük fel a fára. Az ugyanígy elkészített eledelt műanyaghálóba is lehet tenni, és az eresz alá felkötni.

Ha nem vigyázunk, mit adunk nekik, könnyen vesztüket okozhatjuk Fotó: Kristó Róbert

Etetőt olyan helyre szereljünk fel, ahol a madarak könnyen megközelíthetik, fontos, hogy legyen egy bokor, egy fa a közelben, mert különösen a kistestű madarak nagyon félénkek, legyen menedékük. És arra is vigyázzunk, hogy kutya, macska ne tudja megközelíteni a madáretetőt.

Jóindulatunkkal ne okozzunk bajt

Kenyér, ételmaradék veszélyes eledelnek számít a hideg téli napokon az itt telelő madarak számára, ugyanis a begyükben megfagy, és elpusztulnak. A madáretetőkbe csak kimondottan nekik való eledel kerüljön. A lakók, különösen a tömbházban élők figyelmét arra hívja fel a szakember, hogy ne szórjanak ételmaradékot az ablakpárkányokra.

„A kenyér-, kalács-, kiflimorzsa, az ételmaradék nem táplálék a madaraknak,

ha lehetőségük van, inkább a jól bevált módszerek alapján készítsenek eledelt, és azt kössék fel az ablakpárkányhoz. A nagy víztartalmú konyhai maradék a hideg éjszakákon belefagy a madár begyébe, s hiába, hogy jót akartunk, bajt okozunk vele” – hangsúlyozta a szakember.

Az üzletből vásárolt madáreleség a legjobb

Hozzátette, az itt telelő madarak, akár a többi állat, semmi olyat nem szeretnek, ami mesterséges. Számukra az nyújt biztonságérzetet, amit megszoktak, abban a környezetben érzik jól magukat, ahol szabadok lehetnek, a lakónegyedek nem igazi otthonuk.