Beteljesült álom: itthon énekelhet Gáspár Zoltán

Baricz Tamás Imola 2017. december 04., 16:51

Az Amerikai Egyesült Államokból érkezik Gyergyószentmiklósra Gáspár Zoltán. Gáspi is több elszármazott zenésztársával együtt elsőre igent mondott a felkérésre: Mikulás napján a zene nyelvén szól a gyergyóiakhoz. Egy álma válik valóra ezzel a fellépéssel a Chicagóban élő énekesnek.

Ifjúkori álma teljesülhet Gáspár Zoltánnak azzal, hogy a gyergyóiaknak énekelhet

Leginkább a kíváncsiság késztette Gáspár Zoltánt arra, hogy Amerikában próbáljon szerencsét.

{A}

„A 90-es évek végén és a 2000-es évek környékén megnyíltak a lehetőségek, és több barát, egyetemistatárs vándorolt ki. Ez gyakori jelenség volt az akkori kolozsvári egyetemisták körében, ahová én is tartoztam.

Talán ez és az új iránti kíváncsiság motivált, hogy én Amerikával próbálkozzak.

Nem nevezném egy konkrét, céltudatos döntésnek, hanem inkább a hullám sodort az óceánon túlra” – mondta Gáspár Zoltán, aki 2000 júniusában érkezett Amerikába, és már augusztusban megismerkedett feleségével, Annával.

„Két külön kontinensről származunk, és a világ egy teljesen másik részén, egy harmadikon élünk. Két gyerekünk van, egy lány, Zolanna, aki 5 és fél éves, és egy fiú, Zoland, aki 3 és fél. Mindkét gyerek nevét mi találtuk ki. Úgy éreztem, hogy valami újat kell alkotni, ami történetesen nem egy dalszöveg, hanem gyereknév komponálása. A Zolanna a Zoltán és Anna névből származik, a Zoland meg valahogy a Zoltánból lett alkotva” – magyarázta Gáspi.

Gyerekek gyergyói akcentussal

Amint mesélte, mindkét gyerek korának megfelelő szókincset használva beszél magyarul, ugyanis a gyergyói akcentus megtanítását már születésük után édesapjuk fontosnak tartotta, és mint mondta, ehhez a továbbiakban is ragaszkodik.

A Gáspár család gyerekei gyergyói akcentussal beszélnek magyarul

„Amit lehet, átmenekítek. Mondhatnám, ezen a téren nagyon szerencsés vagyok. Mivelhogy az édesanya nem magyar, a gyerekek születése előtt nem tudtam, hogy ez hogy lesz. De amikor Zolanna megszületett, egy pár nap után mar egyértelmű volt, hogy én csak magyarul tudok és fogok beszélni hozzá, majd ez történt a második gyereknél is. Valahogy ez magától jött, egyértelmű volt, és a páromnak sem volt kifogása. A nagymama is fontos szerepet játszik ebben, de amikor nem volt itt nagymama, és bébiszitter kellett, akkor mindig magyar nyelvűt választottunk.

Így mindkét gyerek beszél magyarul, gyergyói akcentussal, és ameddig ez tőlem telik, így is marad”

– mondta Gáspi, kihangsúlyozva: az első a magyar nyelv, amit átad a gyerekeinek. „Magyar óvodába és cserkészetre járatom, magyar rendezvényekre hordozom. A tervem, hogy minél gyakrabban vigyem a gyerekeket Gyergyóba, akár hetekre, hónapokra, hogy még jobban megismerjék azt a helyet, amit én az otthonomnak nevezek. Két évvel ezelőtt Zolannát hazavittem Gyergyószentmiklósra, két hónapot sikerült ott töltenie, és nagyon boldog volt, teljesen otthon érezte magát. Ezt szeretném megismételni gyakrabban” – tette hozzá.

„Fertőződés” a bordó függönyök mögül

Gáspár Zoltán az egykori Metrum zenekarban énekelt, melyben Kertész Péter gitározott, Balázs Bolivár bőgőzött és Paltán Csaba dobolt. A zenélést az Egyesült Államokban sem hagyta abba, mint mondta, fontos számára, és saját neve alatt adja ki dalait, hobbiból.

„A zene iránti szeretet már Gyergyóban kialakult. A zenélés iránti vágyódás egy pillanat alatt született meg, amikor

kiskorúként beszöktünk egy Autostop koncertre a művelődési ház mellékajtaján. Fent, a bordó függönyök mögül lestük a zenekart, és azt, ahogy a gyergyói közönség tombolt.

Ott, helyben megéreztem a végtelen fertőződést. Azt, amit láttam ott, valami csodának, álomnak tűnt. Kimondhatatlan volt.”

Egy életre „megfertőződött” a zene szeretetével

Gáspár Zoltán arról is szólt, mivel foglalkozik jelenleg: „Eredetileg földrajz szakon végeztem az egyetemen, de aztán az Egyesült Államokban következett egy váltás, és erre rátettem egy mesteri képzést, üzleti adminisztrációt tanultam azzal a céllal, hogy majd saját céget vezessek, és saját magamnak dolgozhassak.

Mindig vágytam erre a szabadságra, mert valahogy nekem nehezen ment az, hogy a főnökeim megmondják, mit csináljak.

Ehhez túl makacs vagyok. A cél megvalósult, van egy vállalkozásom, mely egészségügy területén tevékenykedik, idősgondozással foglalkozunk, pontosabban nővéreket és idős embereket ápoló személyeket alkalmazunk, akik kijárnak az öregekhez vagy az öregotthonokhoz. Közepes méretű cégről van szó, több mint hetven alkalmazottal, sok időt és figyelmet igényel. A családtól, a gyerekektől pedig nem veszem el az időt a zenélésre, így néha ellopok az éjszakai alvás óraiból, és azt az időt próbálom zenéléssel tölteni a saját stúdiómban, amit a lakásom pincéjében sikerült berendezni. Amúgy ez egy kedvenc helyem. ”

Saját számok, gyergyói énekessel

Az elmúlt időszakban több dalt is kiadott. „Nem volt egy helybeli zenekarom, hanem a stúdiómunkát a világ különböző részein elő zenésztársaimmal hoztuk össze. A zene számomra olyan, mint egy örökkévaló láng, ami sosem alszik ki, és mindig ott van a gondolataimban. Ha nem zenélek, akkor is valami zenével kapcsolatos dolgon gondolkodom, akaratom ellenére tervezem a következő számot, a következő lépést.

A Hullámvasút vagyis a Rollercoaster Ride című saját számot angolul írtam meg, ez elég közel áll a szívemhez stílusilag, és a kedvenceim köze tartozik. Az Ismerős Arcok Nélküled című dalát a 2017-es Gyergyói Világvándor alkalmából készítettem.

A Molitva pedig egy jól sikerült magyar-szerb feldolgozás, amit a gyergyótekerőpataki Kovács Beával közösen énekeltünk fel” – mondta.

Gyergyószentmiklós, a „mesebeli” város

A beszélgetésben óhatatlanul is felmerült a kérdés, miért tartotta fontosnak eleget tenni a meghívásnak, hiszen nem kis távolság van Chicago és Szentmiklós között.

Az egykori Metrum énekese Chicagóban sem hagyta a zenélést

„Ez nem is volt kérdés. Tizenhét éve hagytam el a várost, és azóta ahányszor színpadi fellépésről álmodoztam, mindig csak Gyergyószentmiklós jutott eszembe.

Ez a meghívás a várostól, a szervezőktől egy álomnak a beteljesülését jelenti, amire már nagyon rég vágyakozok, és nem kötelességnek érzem.

Nem is tudom, hogyan lehetne ezt elmesélni. Úgy érzem, hogy ha otthon énekelek, akkor már indulásból egy kapcsolat van köztem és a város között. Gyergyó a szülővárosom, az elsődleges otthonom, és úgy érzem, hogy odatartozom. Chicagóban élek már 17 éve, de ez a hely mindig csak másodlagos marad. Ez számomra természetes, ugyanis Gyergyó egy nagyon különleges hely, varázslatos, mesebeli, és nincs még egy olyan a világon”.