Szoknya vagy nadrág, ing vagy pulóver dukál a vállalati bulin?

Péter Beáta 2017. december 06., 15:19

Év vége felé közeledve beköszönt a preszilveszterek ideje is, amikor munkaközösségek gyűlnek össze egy vacsorára, bulira, mulatságra. De mit öltsünk magunkra ezeken a „félhivatalos” eseményeken, hogy ünnepibbek, elegánsabbak legyünk, mint a hétköznapokban, de ne is legyünk túlöltözöttek?

A preszilveszteri buli lehet elegánsabb és kevésbé elegáns is Fotó: Pixabay.com

Noha mindenképp könnyebb dolguk van ilyenkor is az öltözködés terén, elsőként a férfiakat „tárgyaltuk” ki, mert egy ilyen eseményre bizony nekik is kötelező megfelelően öltözni, ha már divatról van szó. Ugyanis, ha a preszilvesztert nem egy erdei házban tartják, bizony a tréningnadrág nem a legmegfelelőbb választás. De nem kell megijedni, számukra elég egy kisebb részlet is az öltözéken, ami ünnepibb és indulhatnak is ki az ajtón. Mivel nem esküvőre vagy szilveszteri bálba mennek, nyugodtan vehetnek magukra farmernadrágot vagy éppen vászonnadrágot azok, akik idegenkednek az öltönytől. A farmerhez egy szép, kötött pulóver és máris készen vannak – mutat rá Szász Emőke.

„Ha azonban valaki kicsit többre vágyik, akkor a farmer mellé egy szép inget választ. Ha elegáns eseményről van szó – nyáron is – a hosszú ujjú ing a divat, ebben az évszakban egyértelműen az. Nem azt jelenti, hogy a rövid ujjú ing nem divat, de az lazább, sportosabb hangulatot kelt.

Ha valaki nagyon trendi akar lenni, akkor mindenképp hosszú ujjú inget vegyen fel, és arra akár egy pulóvert. Most nem muszáj kitűrni a gallért, nem feltétlenül alap az, hogy a pulcsi nyakára rá kell tűrni a gallért, hanem az is elég, ha látszik, az már egy elegáns hatást kelt”

– magyarázza a szakember.

Vajon mit vegyek fel? Lehet csillogó vagy nadrág is? Fotó: Pixabay.com

Hozzáteszi: az ing és zakó kombináció is jól működik, a zakók most kicsit lazábbak, úgyhogy az öltönyzakó és a sportos szvetter között félúton létezik még egy öltönytípus, ami lehet kényelmesebb anyagból, akár lenvásznas, vagy sportosabb dokkvászonból, pamutból van, nem muszáj a nagyon szépen vasalt szövetzakó legyen. Ezt pedig nem is kell begombolni, hanem egyszerűen fel tudja kapni magára a férfi. Szász Emőke szerint nagyon menő, ha fel van tűrve egy kicsit az ujja, kilátszik a bélés, laza hangulatot hoz. Ilyen alkalomra nem kell nyakkendő, simán lehet egy farmer, egy zakó és egy ing kombinációba menni.

A férfinak sem mindegy miben érekezik Fotó: Pixabay.com

Az ingek esetében bármilyen mintájú divat most, a lényeg, hogy a viselője magához közelállót válasszon. Hangsúlyosan divatosak a virágminták, de ezek stilizált minták, nem feltétlenül észrevehető muskátlik vannak az ingen, hanem fehér alapon kék apró virágok, ami néhány méterről nem is virágnak tűnik, hanem egy absztraktabb összefüggő mintasorozatnak. Nyilván, aki nem érzi magáénak a virágos inget, az ne erőltesse, ugyanakkor a termetesebb férfiembereken nem is biztos, hogy jól mutat ez minta. Dominánsak még a trendekben az apró grafikai elemekből álló minták, sok apró rombusz, köröcske egymás mellett, és ettől lesz érdekes hatása. A kockás az örök. Kicsi kockás, nagy kockás, lehet bátran viselni.

A pöttyös ing is dívik, ugyanígy a csíkos is, akárcsak az egyszínűek.

„Néhány éve bejött a rózsaszínes-lillás világ, ha valaki úgy érzi, hogy ez hozzá közel áll, bátran lehet hordani. Az a lényeg, hogy ha valaki kicsit csajosabbnak számító színt választ, akkor a kiegészítő részletek, mint a nadrág, vagy a zakó, nagyon semleges, tipikus férfias színek legyenek, például barna, szürke vagy fekete. Ne egy lila nadrággal kombináljuk a világos rózsaszín inget” – mutat rá szakember.

Farmerrel és zakóval nem lehet mellényúlni Fotó: Pixabay.com

Ami a vonalakat illeti, inkább a szűkebbre szabottak hódítanak, de ezek is csak azoknak ajánlottak, akik igazán jól érzik bennük magukat. De van egy aranyközépút is ezt illetően, és ez a slim fit vonal. Ezen belül pedig van a nagyon teshezálló, és van az, amelyik csak kicsit követi a test vonalát. Ez a teltebb férfiaknak is jól áll, jobban mint egy széles vállú, bő ujjú ing. Ugyanígy a nadrágoknál, a csőszárú, egyenes szárú ajánlott.

Divat a mintás ing Fotó: Pixabay.com

Aki szereti a zakót, megpróbálkozhat zakó-póló kombinációval.

Néhány évvel ezelőtt még furcsának tűnhetett a sportost az elegánssal összepárosítani, de ma már bátran lehet így viselni. Fontos viszont, hogy a póló egyszerű, visszafogott legyen, klasszikusabb színvilággal, és ne legyen mintás.  Minderre pedig jöhet egy szövetkabát, kiegészítőnek pedig sál. Igaz, a férfiak sportosabb kabátot is felvehetnek, a nők viszont ne vegyenek füssdzsekit kiskosztümmel – ilyenkor sem.

A sál a férfit is öltözteti Fotó: Pixabay.com

Míg a legtöbb férfi szeret hamar túlesni az öltözködésen, annál többet gondolkodnak a nők, hogy mit vehetnének fel egy ilyen alkalomra. Nehezebb helyzetben is vannak, hiszen több a ruhakombinációk lehetősége, ugyanakkor szeretnek több figyelmet fordítani erre a folyamatra. Még az is, aki a hétköznapokban kevésbé „öltözködős”, egy ilyen alkalomra, amikor ki kell lépni a megszokott farmer-pulcsi ruházkodási szokásból, meggondolja, hogy mit vesz fel. Hogy ne jusson el valaki a „nincs egy vacak rongyom” kijelentésig, Szász Emőke több lehetőséget is ajánlj. „A nőknél is különböző szintekben lehet gondolkodni, ami az eleganciát illeti. Ha az adott preszilveszteri buli nem egy nagyon elegáns esemény, akkor nem feltétlenül alap az, hogy szoknyát, vagy ruhát kell venni.

Ilyenkor jól jön egy, vastagabb harisnyával, sztreccsnadrággal hordható tunika, vagy hosszabb kötött pulcsi, amely nagyon jó átmenetet képez a ruhás, illetve a farmernadrágos hangulat között.

Ruha és csizma. Nem lehet hibázni ezzel Fotó: Pixabay.com

Mindenképp kiemelném, mert nagyon trendi egy tunika, aminek lehet kicsit elegánsabb az anyaga esetleg, vagy lehet olyan díszítés rajta, ami feldobja – kis hímzés, kövek, kis csillogás is belefér ilyenkor, a nyaki részén strasszköves, vagy gyöngyös díszítéssel, ami megcsillan. Ez olyan hosszúságú legyen, ami térden felüli, de ne legyen túl rövid. Ezeket lehet akár színes harisnyával is hordani akár vagy jégerrel. Nagyon divatosak például a műbőrszerű anyagok. Ezek nem arra hivatottak, hogy elhitessék magukkal, hogy bőrből vannak, hanem hogy kicsit más textúrát hozzanak be a télies, kötött hangulatba. Ilyenszerű leggingst lehet kapni több helyen, és ezek is nagyon jól mutatnak tunikákkal” – magyarázza.

A nadrág is lehet elegáns Fotó: Pixabay.com

Az eleganciát fokozza, ha a tunika nyáriasabb jellegű anyagból van, lehet hullósabb, lazább, muszlin, selyem, mert ilyen alkalmakkor megengedett, hogy olyan anyagokat használjunk, amelyek a nyárra utalnak. Jöhet rá egy zakó, rövid kabát.

Fontos viszont a színekre odafigyelni, inkább sötétebb, „téliesebb” árnyalatokat válasszunk, zöldet, sötétkéket, bordót, vagy okkersárgát, ami még mindig hódít.

Ezekhez az összeállításokhoz egyaránt lehet magas- és lapkossarkú cipőt húzni. Aki viszont nem akar magassarkút bevállalni, inkább hosszú szárú csizmát válasszon, mert elegánsabb. A magassarkú esetében lehet hosszú, vagy éppen bokacsizma, vastagabb sarokkal.

A kabát is találjon az öltözékünkkel Fotó: Pixabay.com

Aki mégis elegánsabb szeretne lenni és feltétlenül ruhát viselne a vállalati bulin, az arra figyeljen oda, hogy ne feltétlenül fényes anyagú ruhát vagy selyemkosztümöt vegyen fel, a ruha vonala olyan legyen, ami előnyös számára, ne túl vékony az anyaga, és a színe is inkább sötétebb legyen, valamint olyan díszítésű, amely a köztes eleganciát sugallja. Tehát nem egy nagyestélyit, nem egy fényes ruhát, de nem is egy vastag, nagy szemű kötött ruhát, hanem például egy pamutból készültet vegyünk magunkra egy ilyen alkalomra. Mivel a nadrág mindig divat és van, aki nem szereti sem a tunikát, sem a szoknyát, az bátran felveheti a tavaly vásárolt darabot is, mert nagy változás nem történt a divatban nadrág téren. Divatos még mindig a teljesen egyenes, csőszárú nadrág, amit be lehet cipőbe is tenni. Ha azt akarjuk, hogy tényleg elegánsnak tűnjön, akkor jó szoros szárú nadrág legyen, hogy szépen illeszkedjen rá a cipő, csizma. Divat az enyhén bővebb szárú, egyenes szárú nadrág is, amelyet egy csinosabb, elegáns cipőre rá lehet engedni, és szintén divatos az élére vasalt nadrág.

„Két vonal hódít most, a teljesen szűk, egyenes szárú, a másik a bő szárú, ez az utóbbi sokaknak előnyös. Nem is trapéz, hanem fentről bővülő nadrág. A nadrágnál a magas derék szintén divatos, ami ellen sokan tiltakoznak, akik a csípőnadrág viselésén szocializálódtak, pedig nagyon csinos és nőies.

Azt, amit kicsit takarni akarunk, azt takarja, viszont, ha betűrjük az inget, a kisblúzt, nagyon szépen mutatja, amit láttatni akarunk. A nadrágos hölgyek vehetnek egy elegánsabb blúzt, amely lehet csipkével díszített vagy selyem, de akár átlátszó is. A nadrággal már lehet aranyosabb, ezüstösebb a felső hangulata. Egy ruha vagy tunika, ami egy nagyobb felület, ne legyen tiszta arany, vagy ezüst, ami már nagyon szilveszteri hangulatú. Viszont, ha csak egy blúz, az már lehet bátrabb, mert az deréktól felfelé díszít minket és tovább egy visszafogott nadrág, cipő van.”

A kis fekete nem kéne hiányozzon egy nő szekrényéből Fotó: Pixabay.com

A legtöbb nő tudja, hogy a kis fekete ruhával – ami a divatszakértők szerint minden nő ruhatárában fellelhető kellene legyen – nem lehet mellényúlni. De az egyszerű fekete ruhát is fel lehet dobni egy színes, vagy mintás textúrájú harisnyával, amennyiben a viselője egyénisége engedi, de nagyon elegáns például visszafogottan, fekete, vagy bőrszínű harisnyával. Aki meg szeretné törni ezt a „kis feketés” hangulatot, húzhat hozzá élénk színű cipőt, akár aranyozott, ezüstözöttet, vagy többszínűt is. A divattervező rámutat, hogy olyan fekete ruhát válasszunk lehetőleg, amelyet bármelyik évszakban lehet hordani. Ezt párosíthatjuk zakóval, néhány éve divatosak a mintás zakók. A mostani trendben jelen van a szvetter, nem a vastag, kötött, hanem a gépi kötésű, vékonyabb, amelyen lehet csipke is vagy selyem, egy lazább hangulatot lehet elérni vele.

Mivel téli időszakban vagyunk, mindenképp szükség lesz kabátra. Szász Emőke arra hívja fel a figyelmet, hogy

lehetőleg a kabát és az alatta levő ruha között ne legyen nagy a kontraszt.

„A szövetkabátot ajánlanám. Hódítanak most a füss-szerű anyagból készült kabátok, amelyek hosszítottabb szabásúak, az alá is lehet egy elegáns ruhát venni. Fontos, hogy nagyon sportosba ne menjünk át, de ezt érzik a hölgyek. Ha egy elegáns eseményre készülünk, fontos, hogy az alsó ruházat, amiben leszünk az est folyamán, valamilyen szinten harmonizáljon a kabáttal. Nem kell szettbe legyen minden, de legyen egy semleges hatás, ne legyen nagy kontraszt a kettő között.”

{P11}

A szakember a kiegészítők közé sorolta a sálakat, kendőket, ajánlott mindenképp, akár vékony, akár vastag anyagú. És ha már a kiegészítők kerültek szóba, az ékszerek egy ilyen eseményen nagyon jól érvényesülnek. Még az is, aki a hétköznapokban nem hord ékszert, egy fülbevalót, nyakláncot felölt. Egy hosszabb vagy nagyobb, erősebb hatású – több gyöngy, nagyobb faelemek, kövek – nyakék kitűnő kiegészítője lehet a tunikáknak, az egyszerűbb ruháknak. Ugyanígy egy hosszabb fülbevaló is „öltöztet.”

Ilyenkor meg lehet engedni több aranyozottat, ezüstözött darabot, fontos viszont, hogy figyeljünk az arányokra, ne legyünk „karácsonyfák.”

A legfontosabb viszont az, hogy mindenképp olyan darabokat, olyan ruha-összeállítást válasszunk, amelyben nem feszengünk egész este, hanem képesek vagyunk jól érezni magunkat benne.