Felcsúszik a homlok, kilátszik a fejbőr: betegség is állhat a hajhullás hátterében

R. Kiss Edit 2017. december 13., 15:35

Férfiaknál már a harmincadik életév betöltése után jelentkezhet a kopaszodás, sokaknál megnyúlik úgymond a homlok, kétoldalt kezd eltűnni a haj. Nőknél a hajhullás kevésbé látványos, legtöbbször a fejtetőn ritkul meg a hajzat. Melyek a hajhullás okai, mit lehet tenni ellene? Dr. Mezei Mártát kérdeztük.

A hajhullás hátterében gyakran genetikai hajlam áll, ez a fajta hajhullás pedig férfiaknál már harminc év fölött jelentkezhet Fotó: Pixabay.com

A hajhullás hátterében gyakran genetikai hajlam áll, ez a fajta hajhullás pedig férfiaknál már harminc év fölött jelentkezhet, megnyúlik a homlok, elvékonyodik a haj – ismertette Mezei Márta. A csíkszeredai bőr- és nemigyógyász főorvos, kozmetológus kifejtette, ennek a fajta, androgén alopéciának nevezett jelenségnek a hátterében egy enzimzavar van: a hajszálak gyökerei érzékenyek a tesztoszteron egyik lebontási termékére. Ezért ez a fajta hajhullás férfiaknál jelentkezik gyakrabban. Nőknél is összefügg a hajhullás a hormonokkal, legtöbbször negyven-ötven éves kor fölött, amikor az ösztrogéntermelés csökkenni kezd, akkor kezdik a nők észrevenni, hogy a hajszáluk megvékonyodik, több kihull, mint azelőtt. A nőknél viszont ritka a haj teljes elvesztése, ehelyett a fejtetőn ritkul meg a hajzat.

Tíz-húsz hajszál egy élet alatt

A hajszálak a hajhagymákból nőnek ki, fiataloknál, normális esetben ez a növekedés havi négy centiméter – ismertette a főorvos. Megtudtuk,

a hajhagymákban a hajszál három-hat évig növekszik, ezután lelassul a növekedés egy-két hétig, majd megáll pár hónapra, végül pedig kihull a hajszál.

Minden hajgyökérből tíz-húsz hajszál tud kinőni egy élet során. Ha fennáll a már említett genetikai hajlam, akkor a férfiaknál ez a ciklus elkezd rövidülni, tehát nem hat év alatt képződik egy új hajszál, hanem rövidebb idő alatt, a tíz-húsz hajszálat így hamarabb kinövi a hajhagyma, amely ezután lassan összehúzódik és eltűnik. A nőknél szintén megvan ez a növekedési ciklus, és idővel náluk is lerövidül, de esetükben nem tűnik el teljesen a hajhagyma, ezért nem is kopaszodnak meg teljesen.

Ha betegségekhez társul

Hajhullás nagyobb stresszhatás után is jelentkezhet. Amint a főorvos kifejtette, előfordulhat hajhullás például műtéti stressz vagy lázas állapot után is egy-két hónapra. A stressz hatására megáll a hajszál növekedése és ezt követően egy-két hónap múlva kihull. Ebben az esetben azonban később vissza is nő.

„Terhesség után is hull a haj. Terhesség alatt az ösztrogén és progeszteron hormonok miatt nem hull a haj, szülés után viszont, egyrészt a szülés traumája miatt, másrészt pedig mert visszaesik a női hormonok szintje, két-három hónap alatt kihull az, ami a kilenc hónap alatt nem esett ki. Vitaminhiányos állapotokban is hullhat a haj, társulhat továbbá vérszegénységhez, cinkhiányhoz, a pajzsmirigy-hormon működési zavarához"

– sorolta fel a szakember. Elmondta, gócfertőzések következménye is lehet a haj hullása, ezért ha valaki orvoshoz fordul ez ügyben, akkor ki szokták zárni a fertőzések lehetőségét, meg szokták nézetni, nincs-e epeféreg vagy más parazita, gyerekeknél nem áll-e fenn streptococcus-fertőzés. Krónikus mandulagyulladás, helicobacter-fertőzés következménye is lehet a haj hullása.

Mezei Márta bőrgyógyász főorvos: nagyobb stressz is okozhat hajhullást Fotó: Gecse Noémi

Gyógyszerek is okozhatnak hajhullást, a daganatos megbetegedésekben alkalmazott citosztatikus-kezelés például az osztódást gátló hatása révén a hajhagymák tevékenységét is leállítja. Ebben az esetben visszanő a haj, általában gyógyszerek hatására átmeneti a hajhullásos probléma – mondta el a szakember.

Kevésbé ismert, hogy

a hajhullás gyermekeknél is elfordul, náluk jelentkezhet inkább a foltos hajhullás.

Ennek hátterében állhat gyulladásos megbetegedés, de például stressz is. A főorvos elmesélte, előfordult, hogy foltos hajhullás miatt vittek hozzá gyermeket, akinek a szülei külföldön dolgoztak, őt pedig a nagymamája nevelte. A foltos hajhullás általában kezelés nélkül is meggyógyul, kezeléssel viszont a folyamat felgyorsítható.

Mit lehet tenni?

„Addig, amíg nincs teljesen kihullva a haj, amíg létezik hajhagyma, azt lehet táplálni. Például értágítókkal, hogy jobb legyen a vérellátása, vagy vitaminokkal, ásványi anyagokkal – B5 vitamin, B6 vitamin, cink, szelén, vas – ezek serkentik a haj növekedését. Vannak nagyon jó készítmények a piacon, úgy helyileg alkalmazható szerek, mint szájon keresztül szedhető vitaminok. Többfajta sampon is van, amik segítenek" – ismertette Mezei Márta.

A hajnövesztő samponok használatával kapcsolatosan azt tanácsolta, hogy érdemes cserélni a termékeket,

ezek ugyanis kiegészítik egymás hatását, egyik vitaminokban gazdag, a másik ásványi anyagokban, ezért két-három havonta ki lehet próbálni másik terméket is.

A hajkorona megmentése érdekében lényeges, hogy időben lépjünk közbe. Amint az orvos kiemelte, amíg még van hajhagyma, addig azt lehet erősíteni és ezáltal meg lehet állítani a folyamatot. Ezért ha feltűnik valakinek, hogy több haja hull, mint korábban, akkor el lehet menni orvoshoz. Egyrészt, mert elvégezzük a kivizsgálásokat, hogy nincs-e valamilyen társuló betegség, másrészt pedig amíg van működő hajhagyma, addig lehet segíteni – hangsúlyozta a bőrgyógyász. Elmondta,

ha már teljesen kisimult a fejbőr, akkor csak a hajbeültetés jöhet szóba.

Ezt romániai magánklinikákon is végzik már, Bukarestben és Kolozsváron például. A tarkón és a füleknél lévő hajszálakat ültetik át a megkopaszodott felületre, hatvan szálat egy négyzetcentiméterre, egy hajbeültetés pedig minimum háromezer hajszálat jelent, tehát több órás műtétről van szó – tudtuk meg. Ez költséges is, az egészségbiztosító pénztár nem támogatja. Ugyanakkor, hogy a hajbeültetés tartós legyen, értágító kezelésre is szükség van, hisz ha nem, akkor a genetikai hajlam révén, a tesztoszteron szint hatására előbb-utóbb ezek a hajszálak is sérülnek.