„Útmutató” a boldog újévhez: hiedelmek, babonák

Hajnal Csilla 2017. december 29., 16:11

Azt mindenki tudja, hogy nem szabad szárnyast enni szilveszterkor, mert az hátrafele kapar, és elkaparhatja a szerencsét az új évben. A legtöbb babonánk a szilveszterhez kötődik, összeszedtünk néhányat, hogy megtudjuk, mi mindent kell tennünk ezen a napon ahhoz, hogy szerencsések legyünk 2018-ban.

Szilveszteri köszöntő a szerencsehozó malaccal

A mitikus lények és a személytelen varázserő létezésének felételezése mélyen gyökeret vert az emberben. A hiedelem vagy babona az egyén mindennapos életvezetésének része, kisgyermekkortól hozzánk tartoznak, nem csoda, hogy biztonságérzetet, megerősítést nyújtanak sokunk életében. Úgy érezzük, újév napja határozza meg a következő évünket, ezért mindent megteszünk azért, hogy jól kezdjük az új esztendőt. Elődeink iyenkor óvakodtak a rossz cselekedetektől, a haragtól, veszekedéstől, káromkodástól, mindenféle kártevéstől, mert úgy tartották, hogy viselkedésük igencsak meghatározza jövő évi magatartásukat is. Ugyancsak ehhez kapcsolódik az a babona is, hogy ezen a napon semmit sem szabad kiadni a házból, mert akkor minden kimegy onnan a következő év folyamán. Általánosan elfogadott hiedelem a városban is, hogy újév napján tilos a szemetet kivinni a házból, mert kidobjuk vele együtt jövő évi szerencsénket is, sőt még a kifele sepregetés is tilos!

Január elsején régen nem is teregettek Fotó: Pixabay.com

Nem szabad bármit is kölcsönadni ilyenkor, mert nehezen jön majd vissza a házba. Bár, ha ez az analógia egy kőbe vésett szabály volna, akkor a következő évben a legtöbb ember részegen vagy másnaposan kóvályogna az utakon, de ez most mellékes.

Fontos szerepet kapnak a szilveszterhez kötődő zajkeltő szokások is, amelyek célja a rontó, ártó varázserők elkergetése a háztól.

Eszközei igen változatosak voltak egykor: karikás ostor, duda, csengő, kolomp, ma már megteszi a dübörgő zene és a hangoskodás, petárdázás is. Nyugodtan mondhatjuk tehát a zajra panaszkodó szomszédoknak, hogy egy régi szokásnak teszünk eleget a hangos zenével!

A főzés komoly dolog

Jó hír a háziasszonyoknak: szilveszterkor nem ajánlatos házimunkát sem végezni, mert szerencsétlenséget hoz, ruhát se tegyünk ki száradni, mert az halálesetet jelent a családban a babona szerint. A főzést azonban nem lehet elbliccelni ilyenkor sem: csak

a szárnyashúsokat kell kerülni, hogy ne kaparják el a szerencsét a következő évben, helyette készítsünk malachúst, mert az kitúrja a szerencsét nekünk.

Mifelénk igencsak közkedvelt a virsli, amelyet általában azért eszünk, hogy húsban gazdag új évünk legyen. Éjfél után pedig halat együnk, mert annak sok a pikkelye, amelyet a pénzzel, a gazdagsággal azonosítottak elődeink, de vigyázzunk, nehogy kiejtsük a kezünkből, mert azzal a szerencsénk is elúszik.

A lencseevés kihagyhatatlan az új év első napján, ha azt akarjuk, hogy tele legyen a pénztárcánk Fotó: Lukácsi Lehel

A legnépszerűbb újévi étel mifelénk talán a lencse, amelynek elfogyasztása sok pénzt hozhat 2018-ban. Aki rétest eszik ezen a napon, hosszúra nyúló  gazdagságra számíthat, aki pedig egész kenyeret vág meg, annak egész évben lesz kenyere. Az üzletembereknek a gyümölcs ajánlott, hogy gyümölcsöző évük legyen. A népi hidelem szerint továbbá a terített asztalon lévő dió a mákkal együtt a rontást is távol tartotta, de a fokhagymát is az átkok elhárításának céljával tették az ünnepi asztalra. Szerencsehozó jelképeink közé tartozik a kéményseprő, a négylevelű lóhere és a patkó is. Az a legbiztosabb, ha mindet sikerül beszerezni erre a napra.

Férfiaké az elsőbbség

A régiek nagyon fontosnak tartották, hogy újév napján férfi lépjen először a házba, s ő sem üres kézzel. Az ünnepi asztal megterítésén túl talán ez az a babona, amely mai napig élénken él az emberekben, és nem csak vidéken. A férfi jelenléte és az általa mondott újévi jókívánság, illetve, hogy nem üres kézzel érkezik, növeli a ház lakóinak szerencséjét. Nagy felelőtlenség volt ezen a napon asszonyembernek szomszédba menni, mert ő nem hordozza a szerencsét, számíthatott is megróvásra az az asszony, aki ezt megmerte tenni. Ha egyáltalán akadt ilyen. Másodnapján már az asszonyok is mehettek, és pont ezért abból ítélték meg, hogy milyen nemű állatból születik több az adott gazdaságban, hogy férfi vagy nő volt az első látogató.

A hajadonoknak ajánljuk

Szilveszter napján a szingli lányok is tehetnek valamit saját szerencséjükért: főzzenek gombócot, 13 gombócból tizenkettőbe egy-egy férfinevet tartalmazó kis papírcetlit tegyenek a lehetséges jövendőbelik nevével, és amelyik gombóc először feljön a víz tetejére, az rejti a leendő férj nevét. Ha a gombóc üres, a következő évben a lány nem számíthat komoly kérőre. S ha még ez sem elég, a kíváncsi leányok óév éjszakáján kiszaladhatnak a disznóólhoz – feltéve ha van nekik –, s megrugdoshatják az oldalát. Ha az ólban a disznó felröfög, akkor az új évben a leány férjhez megy, ha az állat nem ad ki hangot, felejtse el a lány az esküvőt 2018-ban. Legalábbis így szól a babona. Ha valaki kipróbálja, és beválik, kíváncsian várjuk a beszámolóját.

Szilveszterkor a szemetet sem szabad kivinni Fotó: Haáz Vince

Ezen a napon a tilalmak szigorú betartásán kívül érdemes fogadalmakat is tenni, ha 2018-ban mi akarunk lenni a legsikeresebb és legboldogabbak. Komolyra fordítva a szót, fogadjunk meg olyan dolgokat magunknak, amelyek igazi „hasznot” hoznak nekünk és családunknak: például, hogy több időt fordítunk a szeretteinkre a haszontalan tévéműsorok, a közösségi háló állandó görgetése helyett, vagy próbáljunk meg kevesebbet panaszkodni, és többet tenni azért, hogy jobb életünk legyen.