Plébános a képeslapok bűvöletében

Balázs Katalin 2018. január 03., 16:00

Ha valaki örömet akar szerezni a gyergyószárhegyi plébánosnak, képeslapot vigyen neki ajándékba. György Balázs minden karácsonykor szentképkiállítást készít a hittanteremben, és ha senki sem méltatná, akkor is gyönyörködne benne.

Aki a képeslapokban tud úgy gyönyörködni, mintha a mennyország egy szeletét látná Fotó: Balázs Katalin

Hajdanán a gyergyószentmiklósi Csiky-kertben, a mostani tanulmányi házban a betlehemes és énekverseny díszleteként készült el az első karácsonyi képeslap-kiállítás Kastal László segédletével, György Balázs gyűjteményéből. Szárhegyi plébánosként minden esztendőben a hittantermet díszíti ki a világ számos helyéről származó képekkel. Amióta az angyal színes nyomtatót hozott a plébánosnak, azóta nem csak képeslapok, hanem ívpapír nagyságú szentképek is kerekítik a kiállítás anyagát. Minden évben más a tárlat, hiszen gazdag a készlet, mindegyik darabja fel sem férne a falakra.

{A}

„Gyermekkorom óta gyűjtöm a szentképeket öcsémmel együtt, ő is pap. Volt nagymamánknak egy testvére, rendőr volt, kimenekült Magyarországra, onnan mindig szentképet hozott nekünk, de megőriztem az üdvözlőlapokat is.

Amikor kispapként elkezdtem Rómába járni, onnan is szentképekkel jöttem haza, és így alakult ki az a vágyam, hogy egyre több művész szentképeit felkutassam”

– meséli a gyűjtőszenvedély kezdetéről György Balázs.

A gyergyószentmiklósi születésű lelkipásztor a vincés nővéreket is ismerte, Petronella nővértől kapott testvérével közösen egy teljes albumot szentképekkel. Megfelezték, és ma is keserűen említi György Balázs, hogy sajnos testvére az ő részét elosztogatta.

Ma már nem számolja György Balázs, hány darabos a gyűjteménye Fotó: Balázs Katalin

Az internet világával kibővült a szentképkeresési lehetőség, és ma már nem számolja a plébános, hány darabos a gyűjteménye. A falakon a világ minden tájáról szebbnél szebb karácsonyi jelenetek köszönnek vissza, de több dosszié is tele van Jézus születésének jelenetével, kategorizálva szerző és tematika szerint is, így egy teljes gyűjtemény például a csillagos ábrázolásokat őrzi.

Ország-világ megcsodálhatja a hittanteremben a gyűjteményt Fotó: Balázs Katalin

Mesevilág, a mai emberhez szóló üzenettel. Köztük van a székely Madonna is, a világ legnagyobb székely betleheméből való, mely éveken át Szárhegyen volt látható. Már nem rendezi be a betlehemi állóképet György Balázs, azt mondja, megöregedett. De mégsem érezheti magát aggastyánnak, hiszen tervezget: azt, hogy

egyszer Rómában lesz látható a székely betlehem, és azt is, hogy Háromkúton, a Szeretetvárosban lesz végső helye a karácsonyi képeslapgyűjtemény-kiállításnak.