Hasznos tippek, hogy a mosógép valóban tovább éljen

R. Kiss Edit 2018. január 10., 15:35

A reklámokkal ellentétben a mosógépszerelő szakember nem javasolja a vízkőoldó tabletták használatát, fölösleges kiadásnak tartja azokat. Azt is tanácsolja, ne cseréljük le régi mosógépünket, ha az még működőképes.

Becsüljük meg a régi mosógépeket. Antal Szilárd osztotta meg tanácsait Fotó: Gecse Noémi

Hogyan vigyázzunk a mosógépre, mosogatógépre, hogy azok hosszabb élettartamúak legyenek – erről kérdeztük Antal Szilárdot, aki Csíkszeredában javít ilyen háztartási gépeket. Az első tanács, amit a fiatal szakember megosztott az olvasókkal, hogy mosás előtt alaposan át kell nézni a ruhaneműk zsebeit azért, hogy ne kerüljön be semmilyen fémtárgy, például pénzérme a mosógépbe.

Az újonnan gyártott mosógépeket gyakran nagyon gyenge műanyagból készítik,

és akár egy ötven banis érme is okozhat javíthatatlan károsodást is – fejtette ki. Kérdésünkre, hogy szükséges-e hálóba tenni a ruhákat a mosáshoz, a szakember azt válaszolta, akkor tanácsolja ezt, ha előfordult, hogy becsípte a mosógép a kisebb ruhadarabokat. Vannak olyan rosszul gyártott típusok, amelyeknek elől, a szigetelő guminál túl nagy a távolság, ezért becsíphetik a kisebb ruhadarabokat, zsebkendőt, zoknit – mondta.

Hogyan tisztítsuk a mosógépet?

A mosógépen hátul, a vízbevitelnél van egy szűrő, egy másik pedig alul, a pumpánál, ahol nyomja ki a vizet, ezt a két szűrőt kell időnként megnézni, kitisztítani – ismertette a szerelő. A szigetelő gumik épségének megőrzése, a penészedés megelőzése érdekében azt ajánlotta, hogy

a mosás lejárta után hagyjuk nyitva a gép ajtaját vagy pedig törüljük szárazra a gumit az ajtó körül.

Évente egyszer ajánlott ugyanakkor egy erős fehérítő szerrel, kilencven fokon, üresen mosni, átmosatni a gépet – tanácsolta. Sokan ecetet használnak a mosógép időnkénti átmosására, ezt Antal Szilárd nem ajánlja.

Ne váltogassuk túl gyakran a mosószert, mert más-más maróhatásúak

Kifejtette, ha valaki nem használ a mosógépben ecetet vagy semmilyen más vízkőoldó szert évekig és aztán egyszer csak elvégez egy ecetes vagy vízkőoldós átmosást, akkor azzal felmaratja az időközben keletkezett lerakódásokat, ezek pedig olyan dugulást okozhatnak a gép járataiban, hogy annak nagyon költséges javítás is lehet a vége. A szakember szerint ha használunk ecetet vagy más vízkőoldót, akkor azt rendszeresen tegyük, ha pedig nem, akkor időszakosan ne alkalmazzuk ezeket.

A reklám és a fölösleges kiadás

Antal Szilárd a reklámokban gyakran nélkülözhetetlennek bemutatott vízkőoldó szereket nem ajánlja, fölösleges kiadásnak tartja. Lehet, hogy tíz év múlva lesz olyan meghibásodása a gépnek, aminek a megjavítása belekerül mondjuk száz lejbe, ha viszont addig havonta veszünk egy doboz vízkőoldót körülbelül harminc lejért, akkor addig kifizetjük még egyszer a mosógép árát erre a szerre – fejtette ki.

„Fölösleges kiadásnak tartom, időközben annyit költünk a vízkőoldóra, hogy abból háromszor is meg lehet javíttatni a gépet, ha elromlik”

– hangsúlyozta. Csíkszeredában a víz keménysége jó, nem árt a mosógépeknek – tudtuk meg a szakembertől. Hozzátette, a környékbeli falvakban a kútból nyert vizek keménysége nem megfelelő, ott szokta javasolni vízlágyító használatát.

Antal Szilárd megjegyezte, érdekesség, hogy a városon belül lehetnek eltérések a víz keménységét illetően, előfordult, hogy ugyanazon márkájú, évjáratú gép jól működött a város egyik részén, egy másik lakótelepen viszont vízkövesedési problémák miatt javítani kellett. Hozzátette, ez függ attól is, hogy ki milyen mosószert használ, tapasztalata szerint a drágább mosóporoknak sokszor nincs olyan hatékonysága, maró hatása, mint egy olcsóbbnak. Azt tanácsolja ugyanakkor, hogy ne változtassuk gyakran a mosószert, mert ha az új mosószer más maró hatású, mint az addigi, felmarja a korábbi lerakódásokat és ez dugulást okozhat.

Fontos a só a mosogatógépbe

A víz keménysége, illetve lágyítása főként a mosogatógépeknél fontos, ha nem elég lágy a víz, vagy ha nem tesszük bele rendszeresen az ajánlott sót és a megfelelő mosószert – fényesítőt, tablettát – akkor nem fog kelő hatékonysággal tisztítani – mondta a szerelő.

A régi mosógépek, mosogatógépek sokkal megbízhatóbbak, tartósabbak, mint a most gyártott háztartási gépek

A mosogatógépek tisztító átmosására javasolt szereket szintén nem tartja szükségesnek, mint kifejtette, ezek a gépek nagy hőfokon dolgoznak, mosnak, szárítanak, nem szükséges további tisztítás.

Ne cseréljük le csak azért, mert régi

A régi mosógépek, mosogatógépek sokkal megbízhatóbbak, tartósabbak, mint a most gyártott háztartási gépek, ezért, amíg működőképes a régi gépünk, addig ne cseréljük le – tanácsolta még Antal Szilárd. Ma már nem nehéz megvásárolni egy mosógépet, de nem is tart annyit, mint a régiek, gyengébb anyagokból készítik ezeket, akár hónapok alatt tönkremehetnek – hívta fel a figyelmet a szakember.