Nem csak csúnya a falon lévő penész, káros az egészségre is

R. Kiss Edit 2018. január 11., 14:50

Irritáló köhögést tud előidézni és fenntartani, leginkább pedig az asztmás betegek életét keseríti meg, ha penész van a lakásban. A penészgombák spórái által a levegőbe jutó toxinok asztmás tüneteket válthatnak ki az arra érzékenyeknél – tudtuk meg dr. Gagyi Lídia tüdőgyógyász főorvostól.

A penész bárhol megjelenhet, ahol megtelepedéséhez ideális feltételeket talál Fotó: Gecse Noémi

A túlzott párásodás kedvez a penészgomba megjelenésének, az egyre jobban szigetelt lakásokban pedig megfelelő szellőztetés hiányában gyakori a magas páratartalom. „A penészedés problémájára sokan még mindig úgy gondolunk, mint a régi építésű, felújításra szoruló házakban, pincékben jelentkező jelenségre. A penész azonban bárhol megjelenhet, ahol megtelepedéséhez ideális feltételeket talál. Legyen az az új építésű otthon rosszul szigetelt fala, vagy az ágy mellé helyezett falvédő mögötti terület” – magyarázta dr. Magyar Donát aerobiológus a magyarországi Webbeteg.hu portál számára. Hozzátette, a magas páratartalom egyaránt kedvez a penészgomba és a háziporatka megtelepedésének, magas koncentrációban pedig mindkét „társbérlő" súlyos allergiás panaszokat okozhat, melyeket gyakran csak későn, a szövődmények megjelenésekor ismerik fel.

Irritáló tényező

Penész régebb is volt, de mostanában talán azért figyelünk rá jobban, mert az épületeink változtak, a hőszigetelések, a nyílászárók a lakásban más páratartalmú levegőt biztosítanak – vezette fel Gagyi Lídia tüdőgyógyász főorvos. A nyugalomba vonult csíkszeredai szakember kiemelte, a penész és a penészgomba spóráinak jelenléte a lakás levegőjében főként az asztmások életét nehezíti meg.

„A penészgombák nyomán toxinok vannak jelen a levegőben, amelyek bejutva a légutakba allergiát válthatnak ki, irritálják azokat. A légcső görcsös összehúzódását, illetve a nyálkahártya duzzanatát okozzák. Ennek következtében több nyák termelődik, s ezt a beteg ki akarja köhögni. Ugyanakkor a légcső görcsössége következtében a kilégzés sípolós, préselős lesz"

– fejtette ki az orvos. A magánpraxisban tovább dolgozó tüdőgyógyász elmondta, az asztmás betegek kikérdezése nyomán egyértelműen megállapítható, hogy gyakoribbak ott a panaszok, ahol nedves, gombás környezetben élnek a betegek, főként, ha gyermekekről van szó. Az asztmás megbetegedések kialakulásában nagy szerepet játszik az öröklött érzékenység és akkor jelentkeznek tünetek, ha egy irritáló, kiváltó tényező áll fenn, ez pedig lehet a penész is – fejtette ki Gagyi Lídia.

A túlzott párásodás kedvez a penészgomba megjelenésének Fotó: Barabás Ákos

Kihangsúlyozta, az asztmás betegek kezelésében a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt fontos az életmód megváltoztatása, tehát azon tényezők felkutatása és megszüntetése, amelyek kiválthatják a tüneteket. A gyógyszer persze segítség akkor, amikor panaszok vannak, de ahhoz, hogy ne legyenek panaszok, az életmódra is oda kell figyelni, ha pedig penész van a lakásban, akkor első lépésként ezt kell eltávolítani.

Sok az asztmás beteg

Az orvos kiegészítette,

a nem megfelelő páratartalmú, nagyon szigetelt, zárt levegő a nem asztmás egyéneknél is irritálhatja a nyálkahártyát, köhögést válthat ki.

Az elhúzódó, irritatív köhögések összefüggésben lehetnek a lakás nem megfelelő minőségű levegőjével. Szintén köhögés jelentkezhet akkor, ha túl száraz a levegő. Ha abban a helységben még esetleg cigarettáznak is, akkor az a levegő főként kisgyermekek számára nagyon egészségtelen – említette még a tüdőgyógyász. Úgy gondolja, hogy a szellőztetés alapvető egészségügyi szabály kellene legyen mindenki életében.

Gagyi Lídia kérdésünkre válaszolva még elmondta, sok az asztmás beteg, többen szenvednek ettől a megbetegedéstől, mint korábban, nemcsak nálunk, hanem szerte a világban is. Sok beteg ugyanakkor nincs diagnosztizálva, sokan vannak, akiknél nem okoz nagyon súlyos tüneteket a betegség, például hosszasan köhögnek, de ezzel még nem fordulnak orvoshoz.

Hol lehet penész?

A Webbeteg.hu összeállítása szerint a penészgomba a magas páratartalom mellett különösen kedveli a hűvös, sötét zugokat, felkutatását ezért érdemes ehhez hasonló helyeken kezdeni. Mindenképpen ajánlott átvizsgálni a fürdőszobai mosdó alatti és a kád melletti részt, a szobanövények cserepeit, a konyhában a mosogató mögötti területeket, az ajtók, ablakok környékét. A penész a gipszkarton falak mögötti területen is megtelepedhet, ilyenkor a penészedésnek látható jele ugyan nincs, de a gipszkarton hajszálvékony repedésein átjutó spórák miatt a házban élőknél légúti panaszok jelentkezhetnek. A spórák a tapéta alatti területeken is megjelenhetnek. A külső, különösen az északi falakra helyezett ágyak, beépített szekrények, falvédők és képek mögötti területek átvizsgálása során is penészgomba telepekre lelhetünk – írják a cikkben. A levegő ideális relatív páratartalmának mértéke 40-60 százalék.