Szivárványszínek, festett hajfelszín – ez is divatos 2018-ban

Péter Beáta 2018. január 15., 14:46

Bár a cím azt sejtetné, hogy nagyon extrém és merész hajviseleteket kell hordania annak, aki divatos akar lenni, az igazság az, hogy határtalan szabadságot enged az idei divat mind a fodrásznak, mind a haj viselőjének. Így a merész vagy visszafogott, természetes vagy nagyon színes, a rövid vagy hosszú is divatos idén.

Görbe Éva mesterfodrász. Lépésenként vezeti be az újdonságokat a kliensek hajviseletébe Fotó: Biró Zoltán

A Fodrász Világszövetség által javasolt trendeket sajátítja el minden évben és hozza haza Csíkba Görbe Éva mesterfodrász és szépségszalonjának csapata. Az új trendeket a régió fodrászainak is bemutatják intenzív kurzusok keretében. Görbe Éva úgy véli, az, hogy a klientúra követi-e a legújabb frizuratrendeket, kilencven százalékban a fodrásztól függ. „Ha a fodrász naprakészen van a trendekkel, és lépésenként belelopja az újat a régibe, a vendég annyit lát, hogy drasztikus változás nem történt, de van valami újdonság a megszokott frizurában. Ez így alakul lépésről lépésre. Mi két irányzatot szoktunk összegyúrni, az angolt, amely egy picit merészebb, rebellisebb – ezt főleg a fiatal generációknak ajánljuk – és a franciát, ami természetesebb, romantikusabb, nőiesebb. A kettőt ötvözzük és kihozunk egy olyan trendet, amely eladható a szalonokban, azaz, be is vállalják a vendégek”– mutatott rá a mesterfodrász. Hozzátette, a 2018-as trendek nagy szabadságot engednek, ezért is adták ezt a nevet neki: Szabadság határok nélkül.

Rebellis stílus vagy virágzó drámaiság

Az egyik stílusirányzat a Vadul és szelíden nevet kapta, ebben megjelenik a rebellis stílus, ami egyben bohém, ugyanakkor nagyon letisztult. A rock'n roll stílusú, tépett, szinte punkos, hátul hosszú fazonokkal, ugyanakkor benne van ebben a hetvenes évek stílusa is. Nagyon színes,

a szivárvány vad színeitől a pasztellszínekig bármi megengedett.

A nyáron nagyon divatos erős színek, cukorkaszínek – amelyekről azt hitték a divatirányzat diktálói, hogy jön és megy is – bent maradnak ebben a stílusirányzatban 2018-ban is – magyarázza a mesterfodrász.

Akár szivárványszínekben is tündökölhet a haj Fotó: Pixabay.com

Egy másik irányzat az Egyedi természetesség, a virágzó drámaiság nevet kapta. Ezen belül megjelennek a fonatok. „Különböző kultúrákból kivettek különböző motívumokat és ezeket összegyúrták. Ebben az indián copfoktól a távol-keleti, fejtetőn lévő, úgynevezett kis antennák és a székely kétcopfos fonatig minden benne van. Fonási láz van tehát, amely az ősi kultúrákhoz nyúl vissza. Nagyon jól lehet ötvözni bármilyen textúrával, egy sima vagy egy nagyon borzos, laza részt egy fonattal.”

A harmadik trend a Rómeó és Júliának nevezett, ahol két véglet jelenik meg.

„Rómeó alakjában ott a sötét, a mágikus hideg, a föld mélysége, a rocker, Júlia pedig a tüzes, szenvedélyes, de egyben a női princípiumot ábrázoló, energikus, mai nő. Rafinált és elegáns is egyben, tűzpiros, hullámos, göndör, borzos göndör, de szépen kidolgozott haj”

– magyarázza a haj szakértője.

A cukorkaszínekről azt hitték, hogy jön és megy is, pedig divatosak lesznek 2018-ban is Fotó: Pixabay.com

Míg előző években közkedvelt volt az ombre, a napfestés, ezúttal a jade-szürke festés és a tigrisszem kerül előtérbe. „Ez azt jelenti, hogy a természetes hajszínen belül különböző technikákkal kivilágosodik a haj vége, de átmenettel. Az indián motívumból az imprinting fog teret hódítani, vagyis különböző motívumokat festünk a haj felszínére” – vetíti előre Görbe Éva.

A dauertől a hajvasalásig

A mesterfodrász, aki 1981-től van a szakmában, úgy véli, a csíki nők nagy része követi a frizuratrendeket. „A kilencvenes évek elején nyíltak a kapuk, én is elmentem és újratanultam mindent, fel kellett zárkózni. A nyolcvanas években nagyon divat volt a hullám, a dauer, mindenkinek dauerolt haja volt, ez az úgynevezett hideg hullámosítás. Utána jött egy rebellis időszak a kilencvenes években, a punkos frizurák, majd a nagyon szorosan levasalt hajak. Ezt elég nehéz volt behozni Csíkszeredába, de amikor végre megszerették és mindenkinek levasaltuk szép simára a haját, akkor változott a trend és újra előtérbe kerültek a loknik”– emlékezett vissza.

Az indián motívumból az imprinting fog teret hódítani, vagyis különböző motívumokat festethetünk a haj felszínére Fotó: Pixabay.com

A – hatvanas években Vidal Sassoon által divatba hozott – rövid hajról Görbe Éva elmondta, az is lehet nőies. A mesterfodrász szerint néhány éve rájöttek, hogy nagyon sok az uniszex a trendben és sok az elférfiasodott nő. Így a divatirányzatban is a nőiességet próbálták visszahozni, ugyanígy a férfiaknál is visszahozták a negyvenes-hatvanas évek hajdivatját. A nőknél közkedvelt lett ismét a nagy tömegű haj, nem kell leszorítani a frizurát. Görbe Éva szerint a rövid haj is lehet nőies, úgy látja, hogy a legújabb trendekben is mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb frizurát.