Aviva-torna a szaporítószervek egészségéért

R. Kiss Edit 2018. január 17., 15:48

Nem csak nőknek segíthet a meddőségi problémák elhárításában az Aviva-torna – tudtuk meg többek közt a módszer csíkszeredai oktatójától. Keresztes Erikánál öt év alatt több száz nő tornázott, a tréner pedig számon tartja a született kisbabákat is.

Aviva-tornát végző nők és Keresztes Erika oktató. Segítség egészségügyi és termékenységi problémák esetén Fotó: Gecse Noémi

Öt éve kezdte el az Aviva-tornát Csíkszeredában Keresztes Erika. Az alhasi szervek egészséget segítő és a hormonháztartást normalizáló gyógytornát azóta sokan kipróbálták, a tapasztalatok pedig pozitívak. A legkézzelfoghatóbb eredmény, hogy 41 kisbaba született olyan családokba, ahol az anyák azért kezdték el a tornát, mert késett a gyermekáldás.

{A}

„Az Aviva-torna egy speciális, hormonstimuláló gyógytorna, ami serkenti, illetve támogatja a szervezet természetes hormontermelését, az ezért felelős szervek egészséges működését. Hozzájárul több nőgyógyászati betegség gyógyulási folyamatához, segít a meddőségben szenvedőknek, serkenti ugyanis a peteérést, erősíti és előkészíti a női belső nemi szerveket a fogantatásra” − kezdte a módszer bemutatását Keresztes Erika. Az oktató öt éve kezdte el az Aviva-módszer alkalmazását Csíkszeredában, azóta több százan próbálták már ki ezt a fajta gyógytornát. Amint az oktató rámutatott, a torna áldásos hatását férfiaknál is észlelni lehet: férfi meddőség esetén néhány hónap Aviva-gyakorlatozás után nagymértékben nő az életképes spermiumok száma.

Segít a változó korban is

Ez a torna klimax esetén is hasznos, a változókorban levő nőknél enyhíteni tudja vagy akár meg is szüntetheti a tüneteket, az elmúlt években ezen a téren is sok volt a pozitív tapasztalat. „Volt már olyan eset, hogy két év után megállt a klimaxos hölgy a tornával, és fokozatosan visszatértek a tünetei. Változó korban is javasolt fenntartó tornaként folyamatosan végezni ezt, lazán, saját ritmusban” − mondta Keresztes Erika. Még kiegészítette, az Aviva-torna az érett nőknél a ciklus szabályozásában nagyon fontos szerepet tud játszani. Várandóság alatt is végezhető gyakorlatok is vannak, ugyanakkor ajánlott szülés után is, a szervi illetve hormonális problémák enyhítésére: szépen regenerálja az igénybe vett testet, segít a lesüllyedt szervek, illetve inkontinencia esetén.

Nem az Aviva-torna része, de a szülés után szétnyílt egyenes hasizom helyreállításában is segíteni tud Keresztes Erika. Mint elmondta, nagyon sok, talán tízből kilenc nőnek problémát okoz ez szülés után, ezért elvégzett egy képzést ezen a téren is.

Vérbőséget hoz létre

„Az Aviva-torna ritmikus, ajánlott zenére történő táncos torna, az alhas, a belső hasi izmok, gátizmok, az ágyéki izmok és a farizmok megmozgatásával éri el pozitív hatását, azáltal, hogy vérbőséget idéz elő a genitáliák zónájában. Ezt a vérbőséget meg tudják őrizni az alhasi szervek, akár napokig is.

Rendszeresen végezve a tornát, ezt a vérbőséget fenn tudjuk tartani, ezáltal járul hozzá a torna az alhasi szervek egészségéhez, mozgósítja a test saját öngyógyítási folyamatait”

− ismertette Keresztes Erika. Megtudtuk, a tornát heti két alkalommal ajánlott végezni ahhoz, hogy a vérbőséget folyamatosan fenn lehessen tartani. Néhány betegség esetén lehet háromszor is, többször viszont már nem javallott, mert akkor túlstimulálja hormonálisan a szervezetet, ennek pedig lehetnek hátulütői. Heti egyszer viszont nem elég végezni.

Sokan meddőség miatt tornáznak

Leggyakrabban meddőség miatt kezdik el az Aviva-módszert a nők, de szintén gyakori, hogy a már fiatal korban fennálló nőgyógyászati betegségek miatt jelentkeznek. Többnyire hormonális gondok, ciszták, petevezeték-problémák, miómák gyakoriak – tudtuk meg. „Sok a pozitív tapasztalatom. Már 41 olyan kisbaba született, akik fogantatásában segített a torna” − emelte ki Keresztes Erika. Hozzátette, ez az eredmény nem kizárólag az Aviva-módszernek köszönhető, de ez a torna nagyon jól kiegészíti a hagyományos vagy alternatív gyógymódokat.

Életmódváltás is szükséges

Nagyon fontos része az Aviva-módszernek az egészséges életmód, ahhoz, hogy eredmények legyenek, erre is szükség van – hangsúlyozta ki az oktató.

{K1}

„Ha a hölgyek hajlandók bizonyos változásokat bevezetni az életmódjukban – helyesen táplálkozni, feladni a rossz szokásokat – akkor hatékonyabb lesz a torna, és gyorsabban jönnek az eredmények is, ellentétben azokkal, akik csak a tornára hagyatkoznak. A rossz beidegződések, például testtartásbeli problémák, az, hogy hogyan ülünk, hogyan fekszünk, sok kárt tudnak okozni. Ezek nagyon befolyásolják a működését a női nemi szerveknek, ennek a második szívnek, ahogy szoktam nevezni” – mutatott rá Keresztes Erika.

Hetente kétszer ajánlatos elvégezni a gyakorlatokat Fotó: Gecse Noémi

Azt mondta, örömmel tapasztalta az elmúlt évek során a nők nyitott hozzáállását, annak ellenére, hogy sokan azt hiszik, Csíkban kevésbé fogékonyak az emberek az újdonságra: „több száz nő fordult már meg nálam, négy csoporttal foglalkozom folyamatosan és nagyon tetszett mindig a módszer iránti nyitottságuk, befogadókészségük. Tisztelem továbbá a tornázók kitartását, megértését, illetve elkötelezettségüket az egészséges életmód iránt, ami az Aviva-módszer egyik alappillére”.

Kitartó munka után jön az eredmény

Mivel ez a gyógytorna elsősorban hormonálisan kezd hatni, idő szükséges az eredményességéhez. Az első egy-két hónapban elsősorban a menstruációban jelentkeznek kedvező változások, majd további néhány hónap után kezdenek jönni az eredmények, de ez személyenként változik, hisz minden szervezet más, és attól is függ, hogy ki milyen problémával küzd – mutatott rá Keresztes Erika.

Elmesélte, előfordult, hogy egy meddőséggel küzdő nő, aki már sok mindent kipróbált és lombikbébi programban is részt vett, egy-két hónap torna után teherbe esett, de olyan is volt, akinek három év tornászás után született meg az első kisbabája, azóta viszont már a harmadik kisgyermekét várja.

Idő szükséges az eredményhez, de ez általában nem marad el Fotó: Gecse Noémi

„Vannak szélsőséges esetek is, csodák, ahogy mi nevezzük ezeket, viszont a kitartásnak köszönhetően jönnek igazán az eredmények, akkor is, ha betegség miatt, akkor is, ha kisbabáért tornázik valaki. Ez nem egy olyan gyógymód, ami teher lehet, aminek negatív mellékhatásai lehetnek. Ezt megértik, megnyugszanak a nők, jól érzik magukat, jó közösség is formálódik, hisz hasonló problémákkal küzdenek és a kitartás, megfelelő hozzáállás után rendszerint megjönnek az eredmények is” – fogalmazta meg az oktató.

Speciálisan kidogozott módszer
Az Aviva-tornát a magyar származású Aviva Steiner fejlesztette ki Izraelben. A rekreációs sportoktatóként dolgozó szakember előbb fogamzásgátló módszerként, illetve a menstruáció időzítésére alkalmazta a tornagyakorlatokat, az évek során azonban kiderült, hogy számos női betegségre és a termékenységre is jótékony hatása van. Végül hosszas tökéletesítés után 28 év alatt állt össze az Aviva-módszer, ami Magyarországon majd később Erdélyben is az alkotó egyik tanítványa, Tóth Lívia révén terjedt el. „A módszer lényege, hogy az alhasi zóna vérkeringését felserkentjük. Van öt liter vérünk, a torna hatására pedig úgy érzékeljük, mintha az alhasi zónában legalább 15 liter vér lenne. Megemelkedik a hormonszint is, és ez minket helyretesz. (...) Aviva Steiner azért találta ki a módszert, hogy ne legyen gyereke, aztán rájött, hogy jobb arra, hogy annak legyen gyereke, aki már le is mondott róla” – nyilatkozta korábban a Székelyhon.ro számára Tóth Lívia.