Szeretjük azt olvasni, amit moziban is látunk

Szász Cs. Emese 2018. január 17., 16:57

Míg a kilencvenes években és azelőtt divatos volt telerakni az otthoni könyvespolcokat, mára kevesebben és kevesebbet vásárolnak.  És hogy mit vásárolnak? Leginkább azt, amit a marketing diktál, és sokszor azt, amit a moziban, televíziókban is lehet látni.

Divat diktálja az olvasói szokásokat Fotó: Boda L. Gergely

A könyvvásárlás legjobb időszakaszán vannak túl a könyvesboltok, Marosvásárhelyen már a novemberi könyvvásárral elkezdődik a vásárlási láz, amely decemberben a karácsony miatt tetőz. A januári nyugalomban mi azonban arra voltunk kíváncsiak, milyen könyveket, szerzőket, címeket preferáltak az olvasók a múlt évben.

Divat diktálta olvasói szokások

Bota Melinda, a Kobak könyvesboltlánc olvasói magazinjának főszerkesztője állítja, sajnos a könyvek megfizethetősége nem a kilencvenes évek kezdetére jellemző, nem beszélve az ennél korábbi évtizedekről, amikor divatos volt zsúfolásig telerakni az otthonok könyvespolcait. „A könyvárak régen lényegesen alacsonyabbak voltak, még az akkori keresethez mérten is. Igaz, találkozom azonban mai napig olyan személyekkel, akiknek meggyőződésük, az akkori idők magánkönyvtára a mai napig megállja helyét, és tökéletesen bővíthetetlen annak felhozatala. Ilyenformán napjaink vásárlói tábora sokkal hitelesebb, lényegében szinte csak az vásárol könyvet, aki értékeli is annak tartalmát” – mondta a szakember, aki szerint a könyvesboltot elsősorban a tudatos vásárlók látogatják, akik igénye sokszor már a bolt felkeresése előtt körvonalazódik, de nyilván van egy érdeklődő közeg is, aki nézelődik, keresgél, netalán betéved az üzletbe.

Előtérbe került a tudatos vásárló Fotó: Thomas Campean

Amúgy a vásárlók érdeklődése sokrétű, az olvasói szokásokra, a könyvek keresletére az internet, a közösségi háló mindig hatással van.

„Divatos könyvekről beszélünk manapság, ugyanis komoly marketingmunka van egy-egy könyvcím mögött. Évekkel korábban ez a hatás a fiatalabb korosztályon érződött, manapság azonban ez már kiterjedt egy sokkal szélesebb célközönségre”

– magyarázta Bota Melinda, aki szerint természetesen vannak előnyei és hátrányai is a könyvek mögött rejlő marketingnek. A tudatos vásárló azonban nem hisz csak a reklámnak, hanem él a könyvesbolt nyújtotta előnyökkel: felkeresi a bolt helyszínét, fellapozza az adott könyvet, és eldönti, megfelel-e neki az a kiadvány vagy sem.

Ikonok, kedvencek

Bota Melinda szerint a toplistás könyvek amúgy gyorsan cserélődnek, szinte hónapról hónapra más kiadvány szerepel a könyvesbolt eladási listájának élén, de van pár könyv, szerző, amely egész évben keresett volt.

Fábián Janka az elmúlt évben hatalmas népszerűségnek örvendett irodalmi értékű, történelmi vonatkozású, bájos írásaival, ráadásul tavaly megjelent az Emma-trilógiája is egy kötetben, azt vitték, mint a cukrot a vásárlók, de ugyanúgy várták a szerzőnőtől Az utolsó boszorkány történetei, valamint Az utolsó boszorkány lánya című írásokat is.

„Évek óta népszerű Paulo Coelho is, idén Az ötödik hegy című írásának volt nagy sikere. Hatalmas iramban fogynak Ugron Zsolna könyvei is, gyakorlatilag bármelyik címet mondhatnám, mindegyiket előszeretettel vásárolják. Nagy érdeklődés övezte ugyanakkor az interneten és a boltunkban egyaránt az Ambrus Attila rablótörténete ihlette Én, a whiskys című könyvet”

– sorolta. Fogyott még Vekerdy Tamás legújabb írása is, a Belső szabadság című, amúgy Vekerdy is évek óta sikerlistás szerző.

Divatos volt zsúfolásig telerakni az otthonok könyvespolcait Fotó: Kiss Edit

A könyves szakember szerint szeretjük még azt olvasni, amit vetítenek a mozikban, láthatunk a televíziók képernyőjén, így nem csoda, hogy sikere volt a J. R. R. Tolkien híres regényének, a Gyűrűk ura, valamint a Húrin gyermekei újabb kiadásának. De J. K. Rowling Harry Pottere is arat még mindig – tudtuk meg.

„Ami most még újdonság volt – és valószínű pont azért, mert filmvászonra került a Csillagok háborúja új része – hogy nagy érdeklődés övezte idén a Star Wars-könyveket” – mutatott rá Bota Melinda.

Keresettek ugyanakkor az orvosi szakkönyvek is, ezeket nyilván leginkább az egyetemre járó diákok, tanárok vásárolják, de más szakkönyveket is vásárolnak.  Könnyedebb olvasmányból pedig még sikersorozatnak nevezhető Jojo Moyes brit újságíró és romantikus regényíró könyves felhozatala. Tavaly például a Mielőtt megismertelek és a Miután elvesztettelek volt a legkeresettebb.

A fantáziavilágra buknak a tinik, az állatokra a kisebbek

Leiner Laura a tizenévesek körében úgyszintén hódított tavaly, a Szent Johanna gimi sorozata után az Ég veled című írását várták a tini lányok. Illetve a már több éves múlttal rendelkező, de folyamatosan új címekkel bővülő, tematikában hasonló, de más-más szerzők írásait felölelő

Vörös pöttyös fantasy-könyvsorozat még mindig toplistás:

idén a Hamuváros és az Üvegváros volt a két kedvenc a sorozatból. A tinilányok körében aratnak a Móra Kiadó LOL-sorozatának igen könnyed, olvasmányos könyvei is, mint például a Lángra lobbant nyár, a Rocksztárt kaptam karácsonyra. Míg a fiúk körében Percy Jackson könyvei a legmenőbbek: A villámtolvaj, A titán átka vagy Az elveszett hős. Ezek mind fantasy-regények – magyarázta Bota Melinda.

Bogyó és babóca megunhatatlan Fotó: Barabás Ákos

A kisebbek körében is vannak kedvencek: kisiskolások számára a különféle lovas vagy kisállatos könyveket vásárolják gyakran: például Történetek lovakról és pónikról, Csak lányoknak: Nagy lovas könyv, Mazsi elszökik, Az ellopott kiskutya, Elli hazavágyik. Ezek könnyed, irodalmat megkedveltető, olvasást gyakoroltató kedves írások. De még mindig népszerű az Egy ropi naplója-sorozat is.

Az egészen kicsiknél Bartos Erika

Bogyó és Babóca sorozata évek óta megunhatatlan alap.

„Emellett a gyerekkönyvek területén az elmúlt években változást hozott a mozgókép és az írott forma összecsatolása, vagyis az ő esetükben is érvényes, hogy mindent keresnek, ami mozivászonra kerül, és fordítva. A kisebb közönség számára vannak olykor nagyobb értékű gyerekirodalmi szerzemények is, például Marék Veronika Boribon vagy a Kippkopp és Tipptopp sorozata” – mutatott rá Bota Melinda.

Kérdésünkre Bota Melinda elárulta, bár vannak közkedvelt, helyi írók is, viszont ők sokkal kisebb olvasói tábort céloznak meg, amennyiben nem anyaországi kiadóval szerződtetnek. Magyarországon ugyanis jóval több állami alapot fordítanak könyvkiadásra és annak terjesztésére, ami a mára már elkerülhetetlen fontosságú marketingmunkát is magába foglalja. A könyves szakember szerint Marosvásárhely és egyben az erdélyi szakmai közösség legjobb példája erre

Kádár Annamária, aki okos döntést hozott azzal, hogy nem itthon adatta ki írásait.

Legújabb, Mesepszichológia a gyakorlatban című könyve ott is van a toplista elején, pedig csak az év végén jelent meg.