Hobbi és haszonállat: a székely nyúl

R. Kiss Edit 2018. január 22., 16:26

A beavatottakon kívül talán kevesen tudnak a székely nyúlról, a hobbi és haszonállat-tenyésztők körében azonban már egyre elterjedtebb ez az új nyúlfajta. Egy fiatal székelyföldi állatorvos, Rákossy Zsigmond tenyésztette ki, mint mondta, érzelmi okokból.

Rákossy Zsigmond és a székely nyúl egy jellemző példánya Fotó: Gecse Noémi

Rákossy Zsigmond csíkpálfalvi portáján nyüzsögnek az állatok, a kapun belépve hatalmas kutya és kilenc kölyke szalad elénk, a szomszédos gazdaságban pedig újabb kutyák, cica, tyúkok, kakasok és a ketrecekben sok-sok nyúl fogad. A fiatalember állatorvosként dolgozik, de mint mondta, a genetika érdekli kiemelten, így nem is csoda, hogy új nyúlfajtát tenyésztett ki. Megtudtuk, a székely nyúl egy teljesen új fajta, kitenyésztését 2010-ben, az államvizsga-dolgozata megírásakor kezdte el, majd miután az egyetem után hazakerült, teljesedett ki a munka.

2016 márciusában hivatalosan is elismerték a székely nyulat új fajtának, amely így felsorakozhatott a Romániában elismert két másik nyúlfajta, a kolozsvári nyúl s az erdélyi óriás nyúl mellé.

{A}

A székely nyúl jellemzője a szallander, hamuszürke szín vagy annak havanna-szallander és kék szallander változata. Ez egy középtestű nyúlfajta, öt-hat kilogramm az ideális testtömege, de vannak néha hét kilós példányok is.

„Jó húsformákra és jó anyai képességek kialakítására törekszünk, nagyon fontos, hogy ellenálló nyulak legyenek, nem szeretnék egy elkényeztetett nyúlfajtát, olyat akarok, ami egy egyszerű falusi gazdaságban is megállja a helyét. Bírja az itteni klímát, a hideggel szemben ellenálló és a kokcidiózissal sincs sok gondunk. Ez egy parazitáris betegség, amely nagyon sok nyulat elvisz az érzékenyebb fajtákból, mi most már oda jutottunk, hogy kiszelektálódott egy, a betegséggel szemben viszonylag ellenálló állomány. Az RHD nevű vírusos betegség ellen viszont oltani kell.

A székely nyúl nemcsak kiállítási állat, mindennapi húsforrásként is megállja a helyét, szapora, átlagosan hét-nyolc kölyökre számíthatunk tőle, jól nevel és viszonylag korán érik. Úgy gondolom, hogy a gazdák kezében is értékes haszonállat tud lenni”

– sorolta fel Rákossy Zsigmond. A székely nyúl a tenyésztők körében mondhatni, hogy már befutott, első tenyésztője szerint van rá igény, érdeklődés, dicsérik és többen tartják is ezt a fajtát. Jelenleg közel ezer példányra tehető a fajta állománya, ennek nagy része Hargita és Kovászna megyében található.

Kevés nyúlhúst fogyasztunk

Térségünkben a nyúlhús fogyasztásának nemigen van kultúrája, és a nyúltenyésztés is talán csökkenőben van az utóbbi években – mondta Rákossy Zsigmond. Kiemelte: a nyúlhús az egyik legegészségesebb húsfajta, magas fehérje- és alacsony zsírtartalma miatt.

Székely kisnyuszik az alomban. Jól tenyészthető fajta Fotó: Gecse Noémi

„Mint háziállat odafigyelést és precizitást igényel, az ember nem akkor ad enni, amikor kedve vagy ideje van, ugyanazon időpontban kell etetni, de ez minden állatnál így van, ha minőséget akarunk, akkor precíznek kell lennünk. Ha be vannak oltva és rendesen enni kapnak, akkor nincs igazán gond” – válaszolta a tenyésztő arra a kérdésünkre, hogy nehéz-e nyulakat tartani.

Tyúkászok, nyulászok, galambászok

Rákossy Zsigmond a Csíkszeredai Hobby Kisállattenyésztő Egyesület egyik alelnöke. Az egyesület tagjai nyulakat, tyúkokat, galambokat tartanak, kiállításokra járnak ezekkel. Időről időre Csíkszeredában is meg lehet csodálni állományaikat, legközelebb február harmadik hétvégéjére terveznek kisállatkiállítást a városban. Az egyesület jó eredményekkel vett részt tavaly decemberben a kisállatok országos seregszemléjén Bukarestben, tizenkét csíkszeredai tenyésztő összesen 36 tyúkot, 54 nyulat és 20 galambot állított ki, nyolc példány pedig országos bajnoki címmel tért haza, és sikerült egy aranyat szerezni kollekcióban is. A nyulak összetett éremtáblázatán harmadikok lettek a csíkiak, a székely nyulak közül pedig díjazták a legszebb bakot, a legszebb nőstényt, valamint a legnagyobb pontszámot elérő négyes kollekciót is, mindhárom díjat Rákossy Zsigmond hozta el.

Nem koronázza siker, ha csak pénzszerzési céllal tenyésztenénk a nyulakat, véli az állatorvos Fotó: Gecse Noémi

Szeretni kell

Az egyesületnek jelenleg mintegy negyven tagja van, jó lenne, ha többen lennénk, de a mai fiatalságot annyira már nem fogja meg ez a tevékenység – mondta Rákossy Zsigmond. „Én tíz éves korom óta nyulat tartok. Igazán komolyan az egyetem elvégzése után fogtam neki, de most már lassan húsz éve foglalkozom ezzel. Tízéves koromban költöztünk falura, akkor tyúkokat, nyulakat is beszereztünk, de igazán a nyulakkal mélyült el úgymond a kapcsolatom. Szeretni kell, hobbi ez, mert ha csak racionálisan fog neki az ember, pénzszerzési céllal, akkor nem fog működni. Nem mondom, hogy nem lehet profitot szerezni belőle, de aki csak azért csinálja, az hamar fel fogja adni. Jó elfoglaltság, napi két-három órát köztük vagyok, plusz a többi állat, úgyhogy napi hat-hét órát az állatok között töltök a gazdaságban” – osztotta meg.

Következik a székely tyúk

Rákossy Zsigmond mintegy 150 nyula sok tyúkkal, kakassal osztozik az udvaron és az istállón, a fiatal állatorvos pedig a székely nyúl után a székely tyúk fajtáját szeretné kitenyészteni. Amint azonban hozzátette, ez hosszú folyamat, körülbelül húsz év múlva lehet belőle valami.

A falusi gazdaságokban lévő tyúkok között egyre kevesebb a hagyományos, honos fajta, fogynak el az őshonos állataink

– jegyezte meg az állatorvos. Egyik ilyen megfogyatkozott fajta a kovásznai sárgafejű berke, ami egy juhfajta, ennek vörös pofájú, illetve fekete színváltozatát tenyészti, belőlük 130 darab van a gazdaság egy másik istállójában.

Állatott tartani felelősség

Hobbiállatot tartani felelősség, de városi környezetben is lehet, például törpenyulakat sokan tartanak tömbházlakásban vagy garázsban. Rákossy Zsigmond szerint tíz évesnél kisebb gyermeknek nem való a nyúl, csak ha a szülő rendszeresen besegít a gondozásába. A nyulak könnyen megszoktathatók a szobatisztaságra, napi egyszer kell enni adni nekik. A vedlés, a szőrcsere zavaró lehet, de azt is lehet kezelni – ismertette a tudnivalókat a tenyésztő.