A sakkmintától a flitterig. Megnéztük, mitől leszünk divatosak idén

Hajnal Zsuzsanna 2018. január 30., 16:27

Bár a sakkminta tipikusan őszi és téli viselet, idén tavasszal és nyáron is hódítani fog, de trendi lesz a flitter, a csillogás, s a fodrok, rojtok és bojtok is. Mindehhez pedig viselhetünk erős és pasztellszíneket is.

Divat a flitter és a csillogás Fotó: Pixabay.com

Idén tavasszal sem maradnak nyom nélkül a 2018-as tavaszi-nyári kollekciók, ugyanis a divattervezők által bemutatott darabok igencsak meghatározzák a 2018-as trendet. Mi is kíváncsiak voltunk rá, mi lesz idén a divat a mindennapokban, tippjeink, ötleteink a párizsi Vogue magazin, a Marie Claire, Harpers Bazaar meg a WWD (Women’s Wear Daily) divatmagazinokból származnak.

Ami a divatszíneket illeti, idén igencsak üde és határozott tónusok várhatók. 2018 legmenőbb színei között lesz a citromsárga, narancssárga, de a sápadtabb színárnyaltok is, valamint a levendula.

1. Erős és pasztellszínek. Mindenek előtt, ha frissíteni szeretnénk a ruhatárunk, nem kell aggódnunk a 2018-as trendi színek miatt, ugyanis idén az élénk színek a menők. Ilyen például a piros, narancssárga, citromsárga, lila, zöld, persze ott vannak azért a pasztellszínek is, mint a mandula, levendula, krém, zöld, na meg a rózsaszín sápadt árnyalatai.

Citromsárga. Gyakori lesz ez a szín idén a kirakatokban Fotó: Pixabay.com

2. A 80-as évek. Újból hódítanak a nyolcvanas évek divatos puffos ujjai, a cowboy-csizmák, a magas derekú farmernadrág, a rojtok meg a bojtok, a felvarrósok, mint ahogyan azt a 2018-as tavaszi-nyári kollekciókban bemutatta Tom Ford, Givenchy és Saint Laurent a párizsi kifutókon.

3. Sakkminták. A divattervezőktől már megszokhattuk, hogy a sakkmintás öltözékeket leginkább az őszi-téli kollekcióikban jelenítik meg, idén azonban – legalábbis a Marie Claire divatmagazin szerint – tavasszal és nyáron lesz menő. Egy sakkmintás ruhácskát vagy inget kombinálhatunk egy egyszerűbb farmernadrággal vagy szoknyával.

A sakkminta alatt nem föltétlenül a fekete-fehér kombinációra kell gondolni,

hanem annál inkább a pasztell vagy élénkebb színekben pompázó mintákra, mint ahogyan azt a Fendi meg a Burberry kifutóin a 2018-as tavaszi kollekcióikban láthattuk.

4. Flitterek, ragyogás és csillogás. Idén is nagy divat a flitteres ruha, mint ahogyan azt Tom Ford, Marc Jacobs, Gucci, Dior meg a Chanel is bemutatta. Kombináljuk ezeket a csillogó ruhadarabokat egy sportosabb felsővel, s máris egy lezser hétköznapi viseletté varázsoltuk. Legyen az egy ragyogó lilás árnyalatú miniszoknya vagy rövid ruha, egy kapucnis sportos felsővel egy egyedi, különleges stílust kaphatunk.

5. Tollból szőrme. A 2018-as tavaszi/nyári kifutókon gyakran megjelent a toll-szőrme. Ami nagyon hasonlít a szőrmebundára, mégis

a toll pihesúlya miatt ez a variáció sokkal könnyedebb, bolyhosabb, mint az állati szőrmebunda.

Ezt Saint Laurent, Proenza Schouler, valamint Nina Ricci is demonstrálta a kifutóin. Mindemellett a pasztellszínek hangsúlyozták a toll könnyedségét, éppen ezért nem csak felsőként hordhatunk ilyen darabokat, hanem szoknya is készülhet tollból vagy egy ruhának a karja is. Kissé bohókássá teszik az elegáns ruhadarabokat is.

Lenge, könnyed anyagok Fotó: Pixabay.com

6. Áttetsző és műanyag. Ezalatt a kifejezés alatt az igazi műanyag nejlonra gondolok. Az ebből készült ruhadarabok igencsak divatosak 2018-ban, de mindemellett hasznosnak is bizonyulnak. Legfőképpen az Egyesült Királyságban élők fogják szeretni, ugyanis ott elég gyakran esik az eső, és ha nem is esik épp, annyira párás a levegő, hogy egy ilyen darab mindig jól jöhet.

Az áttetsző műanyag csizma, ruha, esőkabát még a fesztiválokon is hasznos lehet mindamellett, hogy trendi is idén.

A Fendi meg a Calvin Klein divatbemutatóin láthattunk műanyag ruhákat, és minden kétkedésünk ellenére még jól is néztek ki. Egyik nagy kedvenc a tűzpiros vastagabb nejlonból készült (már szinte latex hatása volt) térdig érő V-nyakú elegáns ruhácska, ami Marilyn Monroe-ra emlékeztetett.

7. Rojtok és bojtok. Ugyan a tavaly is divatosak voltak a kisebb rojtocskák, idén a túlméretezett rojtok hódítanak. Lehetnek ruhadarabon vagy kiegészítőkön, egyaránt divatosak. Leginkább a Celine, Bottega Veneta és Loewe kifutóin láthattunk rojttal díszített ruhákat, de a Saint Laurent rojtos csizmája is nagy sikert aratott, ahogyan azt már a Rihanna lábán meg is csodálhattuk.

Fotó: Pixabay.com

8. Fodrok. Ezen darabokat az Erdem, Alexander McQueen, Givenchy és a Valentino bemutatóin láthattuk. A fodor nőiességet kölcsönöz ruháinknak, és testalkattól függően szinte minden hölgynek jól áll egy-egy fodros öltözék. A szélesebb csípőjű hölgyek óvakodjanak a derék táján lévő fodroktól, a nagyobb mellűek meg a mellkas táján található fodroktól.

9. Selyem és szatén. A 2018-as londoni kifutókon a fényes szatén meg a selyem hódít, legfőképpen igaz ez Simone Rocha, Peter Pilotto, Roksanda és Christopher Kane divattervezők bemutatóira. A Vogue szerint

két okból is jó választás a selyem és a szatén: kiemeli a nőies sziluettet, valamint könnyűséget áraszt

és kényelmesen viselhető akár éjszakába nyúlóan.

10. Túlméretezett fülbevalók, avagy a „statement” fülbevalók. A 2018-as tavaszi-nyári kifutókon is hódítanak a látványos ékszerek, a 2018-as tavaszi/nyári „ready-to-wear” kollekciókban rengeteg szép fülbevalót láthatunk, akár a Chanel, Dolce & Gabbana vagy az Erdem kifutóikon.

A fülbevaló minél nagyobb és feltűnőbb, annál menőbb idén Fotó: Valics Lehel Photography

Szerencsére számos kifinomult, elegáns és extravagáns fülbevaló között válogathatunk, a hagyományosaktól kezdve az aszimmetrikus vagy rojtos-bojtos darabokig. Ez a nőies kiegészítő minél nagyobb és feltűnőbb, annál menőbb idén. Nem is csoda, hiszen erős színeikkel a legegyszerűbb öltözéket is feldobják, egy erősebb rúzzsal párosítva, pedig érzékivé válik a viselőjük. Az viszont biztos, hogy aki ilyen ékszereket visel, nem bújhat el többé a tömegben.