Ahány menyasszony, annyi smink. Tippek, ha a nagy napra készülsz

Dávid Anna Júlia 2018. február 02., 16:16

Nincs két egyforma menyasszony, így nincs két egyforma smink sem – állítja Kovács Krisztina kozmetikus. Nemcsak a stílus, az egyéniség, az igények, de az arc, a szem, de még az ajkak formája is eltér, és persze a hajszín, sőt sok esetben a dekoráció is meghatározza, milyen lesz az összkép.

Sok tényezőtől függ, milyen lesz a végeredmény a nagy napon Fotó: Dávid Anna Júlia

Miközben a kozmetikus és sminkmester Krisztina sminkel, arról is mesél, hogy milyen kérésekkel szoktak hozzá fordulni. A vendégek adottságai mellett ugyanis az igényeket is figyelembe kell venni, s ennek összehangolása a sminkes dolga. Van néhány extrém kívánság is, de az a legjellemzőbb, hogy egyszerű sminket kérnek a menyasszonyok, sőt sokan úgy érkeznek, hogy párjuk kifejezetten arra kérte:

ne legyen sok a vakolat.

Krisztinának szemmel láthatóan határozott véleménye van arról, hogy mi számít vakolatnak.

„Számomra a vakolat az, ami nem veszi figyelembe az egyéniséged, az arcformád, a szemformád. Az a vakolat, ami nem vesz figyelembe téged. Szerintem, egy smink nem más, mint egy jól illeszkedő festmény az arcon. Művészet, az a művészet, ami elfedi a hibáid, de kiemeli a szépséged.

A sminked téged kell ábrázoljon, azon a bizonyos fehér ruhás napon, csak úgy lehetsz boldog, ha az arcodra azt a festményt festik, amit te megálmodtál újra és újra. Szerintem, ez a különbség a vakolat és a festmény között. Te vagy a vászon azon a napon, és az, hogy milyen lesz a te festményed az kicsit rajtad, picit meg rajtam is múlik” – fejti ki a munkáját imádó sminkesünk.

De mivel ezeket látni kell, így hát nézzünk meg párat ezekből a portrékból:

A kis füstös

A mindig mosolygós, szívecskés arcú Ágnessel kezdtük a munkát, akit már portálunk követői több képen, többféle arculatban és többféle sminkben láthattak. Most lecsukta a szemét, és mikor kinyitotta, már menyasszony volt.

kicsit cicásabb, füstösebb szemeket varázsoltak Ágnesnek Fotó: Dávid Anna Júlia

Ágnesnek szív alakú arca van, kis szemekkel, így Krisztina kicsit cicásabb, füstösebb szemeket varázsolt neki, enyhe lilás átütéssel és az ő arcához legjobban illeszkedő lilás rúzzsal. Tiszta a bőre, így az alapozás sem okozott különösebb nehézséget, egyszerű hamvas, mégis kicsit merészebb festéket kapott. A természetes hatású műszempilla pedig nemcsak kiemeli a tekintetet, de bájossá is varázsolja.

Télies melegség

Mivel a többséggel ellentétben bizony akadnak olyanok, akik nem nyári esküvőt szeretnének, ezért Szandra sminkje a téli esküvők hangulatát idézi.

Szandra sminkje a téli esküvők hangulatát idézi Fotó: Dávid Anna Júlia

„Szandrát nem nehéz sminkelni,  nem volt nehéz dolgom. Kicsit füstöltem feketével, mostam egy halvány lilával, és szemtőben feldobtam egy kis csillogóssal. Az ő álmában bordó rúzs szerepelt, ehhez hozta a meleg, puffos ruhával a téli esküvők hangulatát” – magyarázza a kozmetikus.

Bordó rúzsról álmodott a menyasszony Fotó: Dávid Anna Júlia

Krisztina ebben az esetben is kihasználta a tiszta bőr adottságait, a szemeit soros szempillával hangsúlyozta ki.

A Föld színei és az ősz

Évike a hosszúkás arcával és a szép kerek szemeivel, világos bőrtónusával az ősz színeiben tündököl.

Évike a piros rúzst túl erősnek találta Fotó: Dávid Anna Júlia

„Egy halvány, barna árnyékolást tettem a szemeire, egy kis pasztellkrémszínű alappal. Személy szerint a piros rúzst javasoltam volna, de ő túl erősnek találta, s ahogy a való életben is figyelembe vesszük a menyasszony óhaját, most is így történt: egy krém–rózsaszín rúzst kevertem ki neki, ami előtérbe helyezte a szép szemeit. Így boldogan, mosolyogva készültek a képek az ő álmáról is”.

A bevállalós

„A bevállalós menyasszonyoknál is érdemes észben tartani, hogy menyasszony” – figyelmeztetett a szakértő. Tehát az erős színekkel úgy kell játszani, hogy finom legyen a végeredmény.

Az erős színekkel úgy kell játszani, hogy finom legyen a végeredmény Fotó: Dávid Anna Júlia

Ennek érdekében a sminkmester Bea esetében a füstösebb szemeket összemosta a bordós lilával, és a szemmezőbe belevitt egy kis fényt. Így bár a végeredmény kicsit extrémebb, főleg a pirossal és rózsaszínnel átmosott ajkak miatt, még mindig nem közelíti meg a vakolatot.

Letisztult egyszerűség

„Tímea egy kis tünemény, letisztult szépség, így igyekeztem ezt visszahozni az ő sminkjében” – magyarázza a sminkes.

A szolid alapozás és szemfesték mellé egy szolid rúzs jár Fotó: Dávid Anna Júlia

Tímea kis, mélyen ülő szemeit a szakember egy sötétebb alappal emelte ki, majd egy halványlila szemfestékkel óvatosan elmosta. A szolid alapozás és szemfesték mellé egy szolid rúzst kevert, így az összkép is egyszerű lett.

Egyszerű, rózsaszín, de beleég a retinádba

Zsuzsinak gyönyörű cicás szemei vannak, amit egy kis rózsaszínes alappal emelt ki a sminkmester, majd egy enyhe barna szempúderrel árnyékolta. „Zsuzsi jól tudta, mi illik az arcához, ránézett a kicsit erősebb színű vöröses hajamra, és azt kérdezte: nem lehetne-e feldobni sminkjét egy olyan színű rúzzsal”.

Zsuzsi rúzsát a sminkes hajszíne ihlette Fotó: Dávid Anna Júlia

Így Krisztina mosolyogva felemelte a rúzspalettát, és kikevert egy lilás-pirosas árnyalatot. Zsuzsi arcbőre is tiszta, így az alapozás gyorsan ment. Őzike tekintetét műszempillával emelte ki Krisztina.

Miután minden modellünk menyasszonyi sminkben pompázva picit elképzelte azt a bizonyos nagynapot, Krisztina felénk fordult, és csak annyit mondott, hogy minden lány álma más, így minden smink is más.

„Egy a lényeg: ne kelljen letöröld, ne kelljen rosszul érezd magad, mert nem az lett a végeredmény, amire vágytál. Nekünk, sminkeseknek, fodrászoknak, manikűrösöknek a ti boldogságotok a legfontosabb”

– mondja a kozmetikus, aki minden kellemetlenség elkerülése érdekében pedig azt javasolja, hogy úgy, ahogy a ruhát is felpróbálják a nagy nap előtt, készíttessenek próbasminket is a leendő arák, hogy biztosak lehessenek benne, hogy olyanok lesznek a nagy napon, ahogy azt megálmodták”