Idén korábban nyit a tusnádfürdői kezelőbázis

Barabás Hajnal 2018. február 09., 12:48

Már márciustól fogadja a vendégeket a tusnádfürdői kezelőbázis. A balneológiai központba elsősorban a szív-és érrendszeri megbetegedések kezelésére vagy megelőzésére nyújtanak gyógyterápiát többek között a természetes ásványvizek, a mofetta jótékony hatásának felhasználásával.

Gyógytorna a tusnádfürdői kezelőbázis borvizes medencéjében

„Nagyon sokan ismerik a tusnádfürdői kezelőközpontot, amely már több mint harminc éve működik balneológiai bázisként. Az idősebb korosztályból sokan szeretnek idejönni, mert tudják, hogy alapos kezelést kapnak” – jellemezte Endes-Ábrahám Ibolya, a Tusnád Szállodához tartozó kezelőbázis marketingreferense. Hozzátette, a munkáját mindig odaadással és szakértelemmel végző dr. Marieta Motricala balneológiai specialista személye eleve sok vendég számára jótállást jelent, hogy megfelelő kezelést fognak kapni.

Jövő hónapban nyitnak

A kezelőbázis a néhány hónapos téli szünet után márciusban újrakezdi működését. A központban nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedéseket kezelik, hanem reumatikus, idegrendszeri, emésztőrendszeri, valamint endokrin-jellegű panaszokat is. A helyi borvízforrások jelentik a terápiák alapját, akár fürdő-  vagy ivókúraként.

„Hajlamosak vagyunk alábecsülni ezt a kincset, holott a szénsavas borvizeknek értágító hatásuk is van.

A központban kétféleképpen hasznosítjuk, vagy külön kádas fürdőzésre, vagy van egy nagyobb medencénk, ahol gyógytornát végezhetnek kezeltjeink gyógytornász irányításával” – magyarázta a kezelőbázis munkatársa. Ezen kívül a kezelőközpont közelében, kis erdei sétával elérhető a mofetta is, amelyet szintén gyógykezelésként alkalmaznak. Ugyanakkor elektroterápiára is van mód, több más kezelés mellett.

„Háziorvosi küldőpapírral lehet idejönni, ezen kívül szükség van az egészségügyi kártyára is. A kezelésekről a balneológus orvos szakmai alapon dönt a vendég egészségügyi állapota alapján” – hangsúlyozta a központ munkatársa.

Tusnádfürdő, a pihentető kisváros

Románia legkisebb városának levegője különlegesen tiszta, ózondús. Az Olt folyó szűk völgyében, erdők között fekvő üdülőváros csendes, nyugodt hely, gyönyörű környezettel, amely önmagában pihentető hatással van a vendégekre.

A balneológia, avagy gyógyfürdőtan
A balneológia a gyógyforrásoknak, gyógyvizeknek a gyógyfürdői alkalmazásával és hatásaival foglalkozó tudomány, magyarán gyógyfürdőtan. Az ásványvizek gyógyító célokra való felhasználásával a balneoterápia foglalkozik, a gyógyterápia egyéni alkalmazása pedig szakképzett balneológus (orvos) feladata – olvasható a Wikipédián.