A mozgást sosem késő elkezdeni

R. Kiss Edit 2018. február 20., 15:07

A mozgás fontosságát manapság nagyon sokan és sok fórumon hangsúlyozzák, aki viszont évek óta nem sportol, annak nem egyszerű elkezdeni. Kelemen Zsófia gyógytornász szerint a mozgásforma kiválasztásában tekintettel kell lenni az életkorra, az erőnlétre, az egészségi állapotra, de sosem késő elkezdeni.

Sosem késő elkezdeni Fotó: Pixabay.com

A sportolás, a rendszeres mozgás egészségre gyakorolt pozitív hatása közismert, nemcsak az egészség fenntartásában van a sportnak nagy szerepe, hanem egyes betegségek gyógyulásához is hozzátartozik. Sokat lehet olvasni arról, hogy mennyire fontos a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az elhízás megelőzésében a mozgás. A megfelelően kiválasztott sportágak rendszeres művelése segít az erőnlét megtartásában, és nemcsak fizikailag, hanem szellemi és lelki síkon is sok hasznos hozadéka van. Az egészséges életmódnak a sportolás is velejárója.

Ha rég nem mozogtunk

Gyakran nem a szándék és a meggyőződés hiányzik ahhoz, hogy elkezdjen sportolni az is, aki már évek óta nem mozgott rendszeresen, hanem mert nehéz eldönteni, hogy mi is lenne jó számára, hogyan kezdje, mire figyeljen oda. Kelemen Zsófia csíkszeredai gyógytornász is úgy gondolja, hogy a mozgást sosem késő elkezdeni, azonban arra figyelmeztet, hogy ne hűbelebalázs módra fogjon ehhez hozzá az, aki évek óta nem sportolt.

Kelemen Zsófia gyógytornász szerint a mozgásforma kiválasztásában tekintettel kell lenni az életkorra, az erőnlétre, az egészségi állapotra Fotó: Veres Nándor

„Ésszel kell hozzáfogni ehhez is. Az életkor, az erőnlét, az egészségi állapot, ezek mind nagyon fontos szempontok ahhoz, hogyan állítsunk össze egy edzésprogramot, vagy hogy milyen sportágat válasszunk” − mutatott rá. A gyógytornász azt tanácsolja, aki ismét belekezdene a mozgásba, az elsősorban azon gondolkodjon el, hogy milyen sport vagy mozgásforma áll hozzá közel, mit szeretne végezni. Aztán pedig vegye számba az edzettségi állapotát, életkorát, az egészségi állapotát. Ha elkezdi a kiválasztott mozgásformát, akkor

nagyon fontos a fokozatosság betartása, illetve a rendszeresség.

A terhelésnek fokozatosnak kell lennie, az egyén egészségi állapotának, életkorának függvényében.

Nem kell félni az izomláztól

Ha rég nem sportoltunk, akkor minden bizonnyal erős izomlázzal is számolni kell az első időszakban, a gyógytornász viszont azt mondja, ettől nem kell megijedni, természetes velejárója annak, ha valaki hosszabb-rövidebb kihagyás után kezd el ismét mozogni.

„Ilyenkor javasolt mozgás előtt és után cukor fogyasztása, de ugyanilyen fontos az edzés utáni levezetés, nyújtás, illetve segít a szauna, a meleg fürdő is”

− tanácsolta Kelemen Zsófia.

Hogyan válasszunk?

Csíkszeredában is sokféle mozgásforma közül lehet választani, a csapatsportok mellett vannak különböző gyógytornák, erőnléti tornák, jóga, pilates, úszás, stb.

A rendszeresség és fokozatosság elvét be kell tartani Fotó: Pixabay.com

„Hogy ki mit válasszon, az teljes mértékben az illető testi-lelki alkatától, na meg a lehetőségeitől függ. Elsősorban azon érdemes elgondolkodni, hogy mi az, amit szívesen s hosszútávon tud művelni valaki. Éppen ezért nem szeretnék sportágakat felsorolni, mert a maga helyén mindenik számos előnnyel bír. Nyílván, ha adott mozgásforma elkezdésekor az edző vagy terapeuta ellenjavallatot talál, akkor más edzésforma fele irányít bennünket” − válaszolta Kelemen Zsófia arra a kérdésünkre, hogy hogyan válasszunk. A gyógytornász hozzátette,

már akkor is sokat teszünk az egészségünkért, ha naponta gyalogolunk, tempósan és hosszabb távon.

„Ugyanakkor azt is fontosnak tartom kiemelni, hogy ha valaki új sportágat szeretne kipróbálni, elsajátítani, ne tántorítsa vissza az, ha esetleg már idősebb. Tapasztalt edző mellett biztonságosan mozoghat” − emelte ki.

Ha valaki egyedül kezdene neki sportolni, annak a gyaloglás, futás jó választás lehet Fotó: Pixabay.com

És ha valaki nem edzővel, hanem egyedül kezdene el valamit, annak Kelemen Zsófia szerint a gyaloglás, kocogás, biciklizés lehet jó választás. A gyógytornász szerint az a fontos, hogy elsőre ne nagy erőfeszítéssel kezdje a mozgást az, aki már évek óta nem sportolt.