Az orvosságot sem mindegy, hogyan tároljuk. Alapszabályok a gyógyszerésztől

R. Kiss Edit 2018. február 21., 14:31

Olvassák el a betegtájékoztatót − tanácsolják a gyógyszerreklámokban, és nemcsak azért érdemes ezt megfogadni, hogy megtudjuk, pontosan mire való gyógyszer. Van néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani, Balla Katalin szakgyógyszerész ezeket gyűjtötte össze.

Házipatika. A szavatosságra is figyelmet kell fordítani Fotó: Barabás Ákos

Mindig meg kell nézni egyenként, hogy mit ír az adott gyógyszer prospektusában a szavatosságról és tárolási feltételekről, de azért vannak bizonyos irányelvek, amelyeket jó, ha ismerünk – mondta Balla Katalin csíkszeredai szakgyógyszerész.

{A}

A tablettákkal kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy

mindig ellenőrizni kell ezek lejárati idejét, egyébként azonban szobahőmérsékleten lehet azokat tárolni, illetve még jobb a kamrában, ha van erre lehetőség.

A legérzékenyebb gyógyszerek az oldatok, a porból vegyített szuszpenziók (felrázással elegyíthető folyadék-készítmények), az antibiotikumtartalmú szuszpenziók, a szemcseppek, egy-két vitaminkészítmény – sorolta.

Fényérzékeny készítmények

Tablettáknál és az oldatoknál, továbbá az aeroszol (inhalátor) készülékekben felhasználható gyógyszereknél is oda kell figyelni arra, hogy ami alufóliába van csomagolva, az nagyon fényérzékeny – figyelmeztetett a gyógyszerész. Ezeket a gyógyszereket mindig sötét helyen kell tárolni. És ha az alufólia felbontódik, akkor az a gyógyszer már csak 28 napig jó, akárhány darab is van benne, illetve akármilyen hosszú lejáratot is ír a használati utasításában.

Sterilen kell tartani a szemcseppeket

A szemcseppekre vonatkozóan − legyen szó műkönnyről vagy hatóanyagot tartalmazó szemcseppekről − általános érvényű szabály, hogy ami sterilizálva van, az maximum egy hónapig használható – tudtuk meg. A gyógyszerész kifejtette, ha a szemcsepp valamilyen különösen fényérzékeny vagy bomló anyagot tartalmaz, akkor 14 nap az eltarthatósága, ha nincs benne ilyen, akkor rendszerint 28 napig lehet felhasználni. Van olyan műkönny-készítmény, amelyen azt írja, hogy maximum három hónap alatt kell felhasználni, de ezek sterilitására is nagyon vigyázni kell – figyelmeztetett Balla Katalin. Kiemelte, ezeket olyan helyen kell tartani, hogy minél kisebb legyen az esetleges fertőződés esélye. A naponta használt műkönnykészítmények kisebb valószínűséggel szennyeződnek be, aki viszont ritkán használja ezeket, azoknak a kisebb, egy-két napi adagot tartalmazó kiszerelést javasolja a gyógyszerész.

Rövid és hosszú lejárat

A gyermekeknek adott, D-vitamint tartalmazó cseppek szavatosságára rendszerint hat hónapot ír a gyártó, amint azonban a gyógyszerész figyelmeztetett, ez csak akkor érvényes, ha a terméket nem éri fény, mindig visszateszik az eredeti csomagolásba, tehát a dobozba is. Nagyon rövid az eltarthatósága az antibiotikum-tartalmú szuszpenzióknak. Ezeket a frissen feloldott, porból készített oldatokat legtöbb két hét alatt fel kell használni. Ha nem írja ezt a gyógyszer papírján, akkor is érvényes, hogy csak két hétig használható, tovább nem, mert feloldásuk után az antibiotikumok hatóanyaga bomlik – tudtuk meg.

Felbontás után általában sokáig már nem tartható el a készítmény Fotó: Barabás Ákos

A gyulladáscsökkentő, lázcsillapító szirupok, a nem otthon feloldott szuszpenziók stabilak, általában felnyitásuk után hat hónapig lehet használni őket. A gyógyszerész elmondta, olyat is tapasztalt, hogy ugyanazzal a hatóanyaggal készült, két gyulladáscsökkentő szuszpenzió terméken hat hónapot, egy harmadikon pedig már egy év szavatossági időt írt, de mint kiemelte, a hat hónapot tartja reálisnak.

Egy gyakran használt, közismert hányinger-csillapító szirupnak is nagyon rövid érvényességi ideje van, a prospektusában húsz napot ír, a gyógyszertárban a biztonság kedvéért viszont csak két hetet szoktak erre adni. Hosszú lejáratúak a gyermekeknél használt, allergia elleni cseppek, mintegy hat hónapig lehet ezeket használni. Felbontás után csak négy hétig ajánlott a gyomor, a bélmozgás stabilizálására alkalmazott, szintén közismert szuszpenzió használata – mondta el a gyógyszerész. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vastartalmú szirupokat három-hat hónap alatt, a kálciumot tartalmazó szirupokat rendszerint hat hónapig lehet használni, utóbbi esetében viszont van olyan termék is, amelynek használatát egy évig szavatolja a gyártó. Balla Katalin azt tanácsolta, mindig írjuk fel a gyógyszerre a dátumot, amikor megkezdtük.

Hűtőben vagy szobahőmérsékleten?

Tévhit, hogy sok gyógyszert a hűtőszekrényben kell tárolni, a legtöbb készítmény számára a szobahőmérséklet a megfelelő – mondta el Balla Katalin.

Nyáron ajánlott a kamrába betenni a gyógyszereket, de ha nem írja kifejezetten a gyógyszeren, hogy hűtőben kell tartani, akkor nincs is erre szükség. A kenőcsöket, krémeket is lehet szobahőmérsékleten tárolni, egy-kettő van, amit kimondottan hűtőben kell – mutatott rá. Mindig hűtőszekrényben kell tartani azonban az inzulinkészítményeket.

Szavatosságról, eltarthatóságról a legjobb, ha a gyógyszertárban kérünk információkat Fotó: Boda L. Gergely

Balla Katalin még hozzátette, ha valaki először használ egy gyógyszert, készítményt, akkor kérjen annak szavatosságáról és tárolásáról részletes felvilágosítást a gyógyszerésztől.