Kutyahideg: nem úri huncutság az állatruha

Szász Cs. Emese 2018. március 01., 14:52

Mínusz 5 fokig nincs gond, azalatt azonban már bizony négylábú kedvenceink is megszenvedik a hideget – állítja Pálosi Csaba állatorvos, akit arról kérdeztünk, hogy mennyire veszélyes a fagyos idő a kutyákra, és mit tehetünk kedvenceink védelmében.

A lakásban tartott kutyát nem árt felöltöztetni, hfagyban kivisszük Fotó: Pixabay.com

Kutyahideg van, olyan hideg van, hogy a kutya a kanyarban kettétörik – még a fagyhoz kötődő szólásaink is jelzik, hogy az ebek alapvetően jól bírják a hideget, de nem mindegy, hogy udvari vagy lakásban tartott állatról beszélünk, mint ahogy az sem, hogy kistestű vagy nagy testű, illetve hosszú- vagy rövid szőrű a kedvencünk.

Elszoktak a hidegtől a lakásban tartott ebek

„A lakásban tartott állatok esetében, főleg a kistestű, rövid szőrű ebek esetében nem úri fakszni a kutyaruha, mivel az az állat a 20 fokos szobahőmérséklethez van hozzászokva, így ha kimegy a mínusz 10 fokba, könnyen megfázhat” – szögezi le beszélgetéseink elején a marosvásárhelyi állatorvos, aki szerint ebben a hidegben bizony külön figyelni kell négylábú kedvenceinkre is. Mínusz 5 fokig nincs baj, de azalatt megszenvedik az ebek is a hideget, éppen ezért nem árt egy-két elővigyázatosság a gazdi részéről.

Az állatorvos rámutat,

rosszabbul bírják a hideget a kistestű és rövidszőrű kutyák, míg a nagy testű ebek szívósabbak a faggyal szemben is,

a hosszú szőrű, vastag bundájú állatokat pedig védi ez a szőrzet. Ez az alapvető különbség az ebek fagybírása tekintetében, de természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy egy lakásban tartott vagy egy udvari kutyáról beszélünk. A benti, hosszú szőrű kutyával kint sincs gond, bár a lakásban elvékonyodik a bunda, nem bírja ugyanúgy a hideget, mintha mindig kint lenne tartva.

A nagytestű kutyák jobban bírják a hideget Fotó: Pixabay.com

A rövidszőrű benti kutyára azonban érdemes kabátot, pulcsit adni, ha kivisszük, és mozogjon addig is, amíg kint van, de ne hagyjuk kinn sokáig, ne akarjuk, hogy a havon, fagyos földön kelljen sokáig ülnie, feküdnie.

Az udvari kutyákra is figyelni kell

A kinti kutyák, bár jobban bírják a fagyos időjárást, hiszen hozzá vannak szokva az időjárás változásához, azért azok is megszenvedik a sokáig tartó mínusz fokokat. Rájuk is figyelni kell az ilyen időkben, mint a mostani, napok óta tartó fagyos időszak.

„Elsősorban érdemes neki egy kis plusz energiát adni, például egy-egy darab szalonnát, hogy legyen egy kis védő zsírréteg a bőre alatt, sőt ez a szőrükön is kialakul. Ez véd a hidegtől és az átnedvesedéstől is. Emellett érdemes a házuk elé egyfajta függönyt tenni, lehet az egy lábtörlő is például, ami szigetel az ajtónál, és az állat által termelt hőt benntartja a házában. De sokan bevackolnak ilyenkor a kutyának, régi nagykabátot, rongyszőnyeget tesznek be például”

– sorolja a megtehető óvintézkedéseket az állatorvos, aki még olyant is látott, hogy rögtönzött melegítőt készítettek a kutyaólba egy konzervdobozban égő villanykörtéből. Pálosi Csaba szerint az is jó lehet, ha a fagyos időkre beengedjük az ebet a pincébe vagy például a pajtába más állatokkal közösen, olyan helyre, ahol nem hűl fagypont alá a hőmérséklet.

Az udvaron tartott állat hozzá van szokva az időjáráshoz Fotó: Pixabay.com

Mindemellett jobban kell figyelni a kedvencünk vizére, mert befagyhat, az ételt is érdemes langyosan odaadni neki, és figyelni rá, hogy úgy egye meg, ne akkor, amikor már megfagyott. „Fontos megjegyezni, hogy kinti kutyát nem szabad öltöztetni, egyrészt a ruhája átnedvesedik, havas, fagyos lesz, és csak hűti ahelyett, hogy melegítené, másrészt akadályozza is a mozgásban, felakadhat az öltözéke miatt valahová” – figyelmeztet a szakember.

Pálosi Csaba elmondta, azért érdemes óvintézkedéseket tenni, mert

hozzá minden télen kerül fagyási sérüléssel kutya,

a napokban olyan ebet kezelt, amelyiknek a heréi voltak megfagyva, de az ebek tappancsai is sérülhetnek, ha sokat áll, ül a hóban, jégen.

Egész iparág épült az ebek öltöztetésére Fotó: Pixabay.com

Kutyaruha, de mennyiért?

Bár sokan kötnek, illetve rögtönöznek kedvencük számára öltözéket, a kisállattartó kereskedések révén egész iparág épül arra, hogyan is öltöztessük az állatokat. Csak kutyaruhából több mint 500 fajtát találunk az egyik erre szakosodott webshopon. Harminc-negyven lejért lehet már vízálló ruhát kapni kistestű kedvenceinkre, 50 lejért akciósan téli ruházatot is számára vagy épp pulóvert. A nagyobb kutyákra természetesen drágább az öltözék is, a legdrágább téli kutyaruháért 374 lejt kérnek el.