Kicsiknél veszélyes. Hogyan védekezzünk a rotavírus-fertőzés ellen?

R. Kiss Edit 2018. március 02., 12:50

Tévhit, hogy a rotavírus-fertőzés nyáron gyakoribb, télen és tavasszal fordul elő leginkább ez a vírusos megbetegedés, amely kisgyermekeknél egészen súlyos formát is ölthet. A hasmenést, hányást okozó vírusfertőzés tüneteiről, kezelési és megelőzési lehetőségeiről dr. Ambrus Irén főorvossal beszélgettünk.

Lehet súlyosabb tünetekkel megnyilvánuló betegség, de egy könnyű lefolyású gyomorrontás is Fotó: Pexels.com

A rotavírus a nem bakteriális eredetű gasztroenteritisz (gyomor-bélhurut) leggyakoribb kórokozója gyermekkorban – kezdte a betegség ismertetését a főorvos. Ez a vírusfertőzés leginkább az öt év alatti korosztályt érinti, de okozhat megbetegedést az idősebb gyermekek és a felnőttek körében is.

Minél idősebb a gyermek, annál kevésbé súlyos a betegség lefolyása,

felnőtteknél pedig gyakran csak vírushordozásban nyilvánul meg a fertőzés – tudtuk meg.

Hogyan fertőz, melyek a tünetek?

A rotavírus különböző altípusai hét csoportba sorolhatók, az embernél leggyakrabban az A, B és C típusú okoz megbetegedést. Mivel a fertőzést a vírus valamelyik altípusa okozza, a betegség során ez ellen alakul ki immunitás, ezért lehetséges, hogy egy gyerek életében többször is megfertőződhet a rotavírussal – mutatott rá az orvos.

A folyadékpótlás a legfontosabb Fotó: Pixabay.com

Tapasztalata szerint általában az iskolás kor előtt a gyermekek átesnek egy ilyen fertőzésen – ez lehet súlyosabb tünetekkel megnyilvánuló betegség, de egy könnyű lefolyású gyomorrontás is. A rotavírust beteg ember vagy vírushordozó révén kaphatjuk el.

„A vírus széklettel terjed, úgynevezett fekál-orális módon, tehát a széklettel ürülő vírus különböző tárgyakkal, a kézzel vagy a fürdővízzel bekerül a szájon át a szervezetbe. Nagyon kevés, tíz-száz egységnyi vírus is fertőzőképes – ez a vírus nagyon fertőző.

A tápcsatornába bekerülve rátelepszik a vékonybélbolyhokra és gyulladásos folyamatot alakít ki, ami következtében aztán megjelenik a vizes hasmenés – napi akár 10-15 alkalommal is – és a további tünetek. További tünet lehet gyakori hányás, magas, 39 Celsius-fok és afölötti láz, hasfájás" – sorolta fel a szakember. Elmondta, a fertőzött ember már a tünetek megjelenése előtt egy-két nappal üríti a vírust, a maximális vírusürítés pedig a betegség harmadik-negyedik napján történik. Ugyanakkor a széklet normalizálódása után még néhány napig lehet vírusürítő a beteg.

Pótolni kell a folyadékot

A betegség spontán módon gyógyul öt-hét nap alatt, csak tüneti kezelésre van szükség, de van egy nagy veszélye, amire fokozottan oda kell figyelni, éspedig a kiszáradás – figyelmeztetett Ambrus Irén. Elmondta,

kiszáradás vagy annak veszélye miatt kerülnek általában kórházba a rotavírussal fertőzött kisgyermekek,

a kórházban infúzióval pótolják az elvesztett folyadékmennyiséget. Ha a szülők kiszáradásra utaló tüneteket észlelnek a hasmenéses gyermeken – száraz a szájnyálkahártya, a bőr petyhüdtté válik, redők jelennek meg a bőrön, amelyeket meg lehet fogni, a gyermek gyenge, elesett – akkor orvoshoz kell fordulni, hogy a szakember döntse el, szükség van-e kórházi folyadékpótlásra vagy otthon is lehet azt folytatni.

A tejet és a joghurtot ebben az időszakban még mellőzni érdemes , mert előfordulhat, hogy átmeneti laktóz-intolerancia alakul ki és ez még fokozza a hasmenést Fotó: Pixabay.com

„Ha későn jelentkezünk a kórházi ellátásra, akkor a kiszáradás miatt összeesnek úgymond az erek és egyre nehezebben tudjuk beállítani az infúziót is a gyereknek, ami egy újabb trauma" – mutatott rá a szakember.

Otthoni ellátás

A főorvos felsorolta, rotavírus-fertőzés esetén mit tehetnek otthon a szülők: „a tüneti kezelés a lázcsillapítás és a folyadékveszteség pótlása. A folyadék lehet édesített vagy keserű tea, ásványvíz, főtt sárgarépa, illetve a főtt krumpli szűrt levét is lehet alkalmazni folyadékpótlásra, ezzel bizonyos ásványi anyagokat is bevihetünk a szervezetbe.

A gyógyulás során a második lépés a diéta, amikor többször, kis mennyiséget adhatunk enni a beteg gyermeknek.

Ez lehet pépesített zöldségleves, ropi, sós keksz, pirítós kenyér, főtt rizs, banán és az egyik legfontosabb, az almapüré. Az almapüré pektint tartalmaz és nagyon jó hatása van, mert bevonja a bélnyálkahártyát, felszívja a toxint a béltraktusban és kitágul, mint egy dugó, mint egy seprű végigsepri a beteg nyálkahártyát. Gyógyító, nagyon jótékony hatása van, emellett vitaminban is gazdag, ezért nem szabad elfelejteni". A következő lépés lehet egy átmeneti diéta, amikor főtt vagy párolt baromfihúst, tehéntúrót, sajtot lehet adni a gyermeknek, az étkezésnek még zsírmentesnek kell lennie.

Nem könnyű megelőzni a fertőzést. A kézmosás a vírus elleni védekezés egyik alapja

„A tejet és a joghurtot ebben az időszakban még nem ajánljuk, mert előfordulhat, hogy átmeneti laktóz-intolerancia alakul ki és ez még fokozza a hasmenést" – mondta a szakember. Figyelmeztetett, a folyadékpótlás, lázcsillapítás és diéta mellett a higiénés szabályokat is be kell tartani: „nagyon kell vigyázni, mert ha van egy beteg a családban, megtörténhet, hogy a fertőzés végigsöpör a család minden tagján. Ez a felnőtteknél és nagyobb gyerekeknél könnyebb formában jelentkezik, de a kicsiknél súlyos is lehet". A főorvos szerint ilyenkor nem elég a kézmosás, fertőtlenítés is kell: otthon is legyenek klórtartalmú fertőtlenítő szerek, mert a klór megöli a vírusokat, amelyek egyes felületeken tíz napig is elélnek, a kézen például négy órán át életképesek.

Megelőzés védőoltással

A megelőzés terén az első és legfontosabb, hogy a fertőző forrást, tehát a beteg gyereket, akinek hasmenése van, ne vigyük közösségbe – szögezte le Ambrus Irén. Kiemelte, a higiénés szabályok betartásával tehetünk még a vírusfertőzés ellen, kisgyermekek számára pedig emellett a védőoltás is igénybe vehető megelőzési mód.

„Az első vakcinát 1998-ban alkalmazták az Egyesült Államokban, de aztán ki is vonták a forgalomból, mert mellékhatásai voltak. Ezután egy jobb, újabb generációs védőoltás jelent meg 2006-ban és 2008-ban, két cég gyártja ezeket. Szájon át adható cseppekből áll, az egyik két adagból, a másik pedig háromból. Hat hetes kortól legtöbb hat hónapos korig kell ezt beadni"

– ismertette a főorvos. Kiemelte, oda kell mindig figyelni arra, hogy két rotavírus elleni védőoltás között legkevesebb négy hét kell elteljen, emellett pedig, ha közben kötelező védőoltást kell kapjon a gyermek, akkor megkaphatja azt a rotavírus elleni védőoltással egyszerre, de be kell tartani a négy hetet bármilyen más oltás beadásával.

Kisgyermekek számára a védőoltás is igénybe vehető megelőzési mód Fotó: Boda L. Gergely

A szakember elmondta, a védőoltás akkor is segít bizonyos mértékben, ha a gyermek környezetében másik vírustípussal fertőzött egyén van, mint ami ellen ő a vakcinával védettséget szerzett: ilyen esetben elkapja ugyan a betegséget, de az gyengébb lefolyású lesz. „Nemrég jelentek meg ezek a védőoltások, nincs még hosszas tapasztalat arról, hogy meddig s milyen mértékű védettséget nyújt, de mindenképpen ajánljuk, mert nagyon súlyos formákat is ölthet a fertőzés" – tette hozzá a főorvos. A védőoltás nem szerepel a kötelező oltások között, de a szülők által megvásárolható és elérhető. Ambrus Irén még megemlítette, az anyatejjel táplálkozó újszülöttek életük első három hónapjában az anya ellenanyagai révén védettséget élveznek a vírus ellen.