Az arcbőrnek is fontos a tavaszi megújulás

Péter Beáta 2018. március 12., 16:30

A téli időszak megviseli az arcbőrt, a tavasz eljövetelével érdemes fokozottabban figyelni rá. De hogy mi is a teendő, arról szakembert kérdeztünk.

A téli száraz levegő az arcbőrünket is megviseli Fotó: Pixabay.com

A bőr megújítására a legfontosabb évszak a tavasz. Mivel télen kevesebbet tartózkodunk a szabadban, a benti száraz levegő megviseli az arcbőrt. A téli hónapok alatt felhalmozódik a szaru a bőr felső rétegén, ezt le kell hámlasztani – mutat rá Szász Enikő csíkszeredai biokozmetikus.

{A}

„Ez valamikor 28 naponta a nőknél, a menstruáció időszakában lehámlott. De a külső tényezők annyira befolyásolták az elmúlt évtizedekben ezt, hogy nagyon ritkán látom, hogy amikor valakinek radírozom az arcbőrét, az hámlik. Ha viszont hámlik, meg vannak ijedve az emberek, de mindig mondom, hogy örüljenek annak, hiszen van öntisztulása a bőrnek. A legrosszabb rendellenesség ilyenkor tehát, hogy az elhalt, szarusodott hámsejtek felhalmozódnak.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy jól leradírozzuk és kezeljük.

Ez egy tisztításos kezelés, mert amíg a faggyúcsapok el vannak dugulva, a pórusok el vannak telve, addig akármilyen drága krémet, vagy hidratálót kenünk rá, nem tud átjutni a bőrön. Ez érvényes máskor is, nem csak tavasszal, de ilyenkorra nagyon felhalmozódnak.”

A kozmetikusnál természetesen több a lehetőség, de az otthoni praktikák is eredményesek Fotó: Péter Beáta

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen bőrtípusunk van, akkor mindenképp olyan bőrradírt válasszunk, amely nem túl szemcsés.

„Hallom a vendégektől, hogy nagyon sokan kezdték használni a sót otthon bőrradírozásra, de vigyázni kell vele, mert az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrnél nem alkalmazható.

Inkább egy kis cukrot tegyünk kevés olajba, kavarjuk el, és ezt többféle bőrtípusra alkalmazhatjuk”

– tanácsolja a kozmetikus. Ha üzletben vásárolunk, vegyünk a bőrtípusunknak megfelelőt, ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzünk szakembert. Nagyon fontos a bőrradír, mert anélkül nem tudunk szaruréteget lehámlasztani. „A radír olyan, mint egy krém, krémállagú, ebbe bele vannak rakva a pici szemcsék, magőrlemények. Megvizezzük az arcunkat, pöttyszerűen a két orcánkra, homlokunkra és az állunkra teszünk a készítményből, apró, körkörös mozdulatokkal eldörzsöljük, majd lemossuk” – írja le a folyamatot Szász Enikő.

Radírozás után jöhet a hidratálás, na jó, persze nem a zuhany alatt Fotó: Pexels.com

A szakember úgy véli, egy tavaszi „nagytakarítás”, azaz egy arckezelés a böjttel együtt kijárna minden nőnek. A tisztítás után lehet a különböző anyagokat bejuttatni a bőrbe, például gélekkel. Fontos a vitaminpótlás – nem csak külsőleg, hanem belsőleg is. „Ilyenkor van egy perneabilitása, egy félig áteresztő képessége a bőrnek, amit ki kell használni. A, B, C, E vitamint juttatunk be ilyenkor különböző eljárásokkal.”

Szász Enikő felhívja a figyelmet, hogy főleg tavasszal – de nem csak – figyeljünk a bőr fényvédelmére, függetlenül attól, hogy süt-e a nap, vagy sem.

Ezért igyekezzünk olyan arckrémeket beszerezni, amelyekben van fényvédő.

Aki alapozót használ, cserélje ilyenkor matt hatásúra, és lehetőleg olyanra, amelyben szintén van fényvédő.

Meghálálja bőrünk, ha gondját viseljük Fotó: Pixabay.com

Fontos továbbá a külső és belső hidratálás. „Külsőleg a hidrolátumokat, az alkoholmentes tonikokat vagy a micellás vizet ajánlom. Ez egyben tonik és sminklemosó is, reggel és este is ajánlott, nagyon jó hidratáló és egyben tisztító. A száraz bőrrel rendelkezők cseréljék le a zsíros krémeket egy könnyebb textúrájúra, mert ilyenkor, tavasszal már nem lesz jó a vastag krém. Válthatnak például egy géles termékre, ez nem csillog, matt hatású lesz a bőr. A vízhiányos bőrre tonik és a hidrolátum ajánlott, de arra vannak még különböző eljárások, amelyet a kozmetikai szalonban használt porlasztó géppel végzünk, ezzel különböző gyógynövényekből lepárolt folyadékot juttatunk a bőrbe.”

Az arcbőr ápolása hosszú távú befektetés, bőrünk állapota az életmódunk, a környezeti hatások és az idő múlása miatt változik.

Lehet interneten is kutakodni, de felelőtlenül ne használjunk szereket, ha nem ismerjük, hogy milyen bőrtípusunk van, nem tudjuk megfelelően ellátni. Fontos, hogy milyen hatóanyagot viszünk be a bőrbe, de ugyanúgy a vitaminraktár feltöltése, a tudatos táplálkozás is.

Fontos, hogy feltöltsük a raktárokat Fotó: Pexels.com

„Ilyenkor jó egy kicsi diéta, böjtölés, a zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása, tartsunk gyümölcsnapokat, ilyenkor fel kell tölteni a raktárokat, meg kell újulni és érdemes a bőrre is odafigyelni.

Mihelyt odafigyelünk a bőrre és tudatosabbá válunk, akkor két-három hét múlva már észlelni fogjuk a változást”

– ígéri a kozmetikus.