Évszakelmélet: titkok, trükkök a női szépség témakörében

Iszlai Katalin 2018. március 16., 15:35

Mi alapján lehet eldönteni, hogy milyen smink és hajszín áll jól egy nőnek? Mi ajánlott és mi kerülendő a szőkéknek, barnáknak, vöröseknek? Milyen típusú nők használhatnak vörös rúzst, és mire kell odafigyelni e témában 60 év fölött? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Györgyicze Anna hét éve dolgozik a szépségiparban sminkesként és manikűrösként Fotó: Gecse Noémi

Talán mindenki ismeri Cecelia Ahern ír származású írónő híréssé vált idézetét, amely szerint minden évszaknak megvan a maga szépsége. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy

az úgynevezett évszakelmélet segítségével a nők iránymutatást kaphatnak arra vonatkozóan, hogy milyen smink és hajszín áll jól nekik.

Az alapján ugyanis, hogy milyen egy nő természetes haj-, szem- és bőrszíne, a szakértők meg tudják állapítani, mivel lehet még inkább kihangsúlyozni szépségüket, nőiességüket, illetve azt is, hogy milyen színeket tilos használniuk. A téma kapcsán Györgyicze Anna csíkszeredai sminkmesterrel és Roth Ibolya fodrásszal beszélgettünk.

Évszaktípusok és ismertetőik

Az évszakelmélet egy logikusan felépített színrendszeren alapszik, amely az embereket a külsejük alapján négy fő csoportba sorolja, ezek elnevezései pedig a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. Az elmélet kidolgozása a svájci festő és művészpedagógus, Johannes Itten (1888–1967) nevéhez fűződik, aki korának egyik legjelentősebb művészeti intézményében, a Bauhausban tanított – olvasható a Wikipédia internetes enciklopédiában.

Az évszakelmélet segítségével a nők iránymutatást kaphatnak arra vonatkozóan, hogy milyen smink és hajszín áll jól nekik Fotó: Gecse Noémi

Itten az intézetben tett megfigyelései alapján dolgozta ki az évszakelméletet, amelyet napjainkban már nem a festészet, hanem a szépségápolás kapcsán emlegetnek.

  1. A tél típusba tartozókra az erős kontrasztok jellemzőek, azaz esetükben a sötét hajhoz leggyakrabban fehér bőr társul. A mesékből ismert Hófehérkére emlékeztető típusú nők szemszíne általában erőteljes színű, sötét. Ritkábban sötétebb árnyalatú a bőrszínük is.
  2. A nyár típusú nők arcszínét hűvös alaptónus jellemzi, ha szeplőik vannak, azok sem élénk színűek, inkább hamvas- vagy szürkésbarnák. Természetes hajszínük világos, hamvasszőke vagy hamvasbarna, vörös árnyalatok nélkül. Szemszínük sem élénk, lehet világosbarna, szürkéskék vagy szürkészöld. Amint a színek is mutatják, a tél és a nyár típusok hideg tónusúak, szemben a tavasszal és az ősszel, amelyekre a meleg színek jellemzőek.
  3. A tavasz típusú hölgyek hajszíne élénk, és leggyakrabban szőke, esetenként enyhén vöröses szőke. Arcbőrüket barackos szín, arany tónus jellemzi, de nem ritka az elefántcsont szín sem, természetes pírral. Esetükben a szemszín nagyon változatos, de minden esetben melegséget sugárzó, például aranybarna, türkiz, zöld.
  4. Az ősz típusú nők bőre a legérzékenyebb: általában fehér, sápadt, gyakran barnás-vöröses színű szeplőkkel, amelyek az arc mellett más testrészeiket is beborítják. Bőrük érzékenysége miatt a napozás során képtelenek lebarnulni, inkább bőrpirulásra számíthatnak. Hajszínük legtöbbször vörös vagy sötétszőke vöröses árnyalattal, ritkábban barna szintén vörös árnyalatokkal. Szemszínük a tavasz típushoz hasonlóan élénk, meleg színű, lehet kékes, zöldes, de sötétbarna is.
Ajánlott színek

A smink szempontjából minden típus esetében a szemöldök a legfontosabb tényező, elsősorban az kell gondozott, szép formájú legyen – állítja Györgyicze Anna, aki hét éve dolgozik a szépségiparban sminkesként és manikűrösként, előbbi elmondása szerint hiánycikknek számított Csíkszeredában ezelőtt két évvel, amikor ő elvégezte a sminktanfolyamot.

A smink szempontjából minden típus esetében a szemöldök a legfontosabb tényező, elsősorban az kell gondozott, szép formájú legyen Fotó: Pixavay

Diplomaszerzése óta megfigyelte, hogy egyre nagyobb igény van a csíki nők részéről a professzionális smink iránt, és kiemelten jelesebb alkalmakkor, például esküvők alkalmával fordulnak hozzá.

„Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy mi áll jól nekik, gyakran az interneten talált képeken látható sminkekhez hasonlót kérnek, és ilyenkor el kell magyaráznom, miért nem előnyös az számukra. Az arcforma, a szem formája és színe, a hajszín mind befolyásolja, hogy kinek mi áll jól. A barna szeműek a legszerencsésebbek, hiszen nekik bármilyen színű smink jól áll, a kék és zöld szemszínűekről azonban ez már nem mondható el. Alapszabály az is, hogy a szőke nők esetében egy árnyalattal kell sötétebbnek lennie a szemöldöknek a hajszínhez viszonyítva, a barna hajú nőknél viszont pont fordítva van: a szemöldök egy árnyalattal világosabb kell legyen, mint a hajszín”

– sorolta a tudnivalókat a csíkszeredai sminkes. Az évszakelmélettel kapcsolatban elmondta, egy világosabb bőrű, szőke nőnek nem ajánlott a fekete, füstös smink, illetve az sem, hogy a szemöldökét sokkal sötétebbre rajzolja vagy festesse a hajszínénél. A világos bőrű nők esetében, ami a tél típusra is jellemző, a pasztell színek (nagyon világos és kis telítettségű árnyalatok) ajánlottak, a sötét színek pedig kerülendők. Egy világos szemű, szőke hajú nőnek, amennyiben barnább a bőre, jól állnak a sötétebb színek is, akár a fekete is szóba jöhet. A nagyon fehér bőrű, vöröses hajú ősz típusú nőknek a föld színei, például a barna ajánlott.

Sminkelés otthon

Anna kihangsúlyozta, a különböző típusok csak úgynevezett szamárvezetőként kell szolgáljanak, hiszen nagyban függ a nők személyiségétől is az, hogy mi áll jól nekik, illetve mit mernek bevállalni.

Györgyicze Anna úgy véli, egyre nagyobb igény van a nők részéről a professzionális smink iránt Fotó: Gecse Noémi

„Nem azt kell elérni, hogy a smink legyen tökéletes, hanem azt, hogy a nő legyen szép a smink által.

Bár azt nem sokan tudják, milyen smink áll jól nekik, azzal általában tisztában vannak a csíki nők, hogy milyen típusú az arcbőrük. Ez azért fontos, mert az otthoni sminkelésnek is vannak alapszabályai, például az alapozó megválasztásánál fontos tudni a bőr típusát. Elsősorban a minőségre kell odafigyelni, sohasem szabad a legolcsóbb alapozót választani, hiszen az bőrproblémákat is okozhat. A száraz bőrű nők olajat tartalmazó alapozót válasszanak, a zsíros bőrűek pedig mattító hatásút. A szép smink elkészítéséhez szükség van egy alapvető készségre, de nagyon sok gyakorlással meg lehet tanulni. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy nem érdemes hétköznap is erős sminket feltenni, inkább legyenek minél természetesebbek a nők, az erősebb sminket pedig tartogassák a különlegesebb alkalmakra. Ha csak ilyenkor sminkelik magukat, látványosabb lesz a változás, ez pedig önbizalmat ad számukra. Ugyanezt biztosíthatja a vörös rúzs is, ám ez is nagyon személyiségfüggő, a térségünkben kevesen merik bevállalni. Nem is áll mindenkinek jól: a barna hajú, barna szemű nőknek és a szőkéknek előnyös, a nagyon világos bőrű, vörös hajúak azonban kerüljék” – részletezte a szakember.

Sminkelhetünk otthon, de érdemes tudni néhány alapszabályt Fotó: Pixavay

A helyes, szép smink mellett a hajszínre is érdemes odafigyelni: Roth Ibolya fodrász tanácsa szerint

a természetes hajszínnél legtöbb három árnyalattal világosabb vagy sötétebb hajszínt érdemes választani.

Az éles váltások, mint a természetes szőke haj feketére festése, vagy a világos haj sötétre váltása kifejezetten kerülendő. Megtudtuk azt is, idén a nőies fazonok fognak hódítani, ismét divat lesz a hullámos haj. „Az idei a frufru éve lesz, az egyenes frizurákat felváltják a tépett, kócos hajviseletek. Továbbra is divat lesz a többárnyalatú hajszín, és tovább hódít a tavaly népszerűvé vált blorange hajszín, ami egy naracsos, pirossas, szőkes színkeverék. A legfontosabb azonban az, hogy a személyiségnek megfelelő hajszínt válasszunk” – hangsúlyozta a csíki fodrász.

Időskori szépségápolás

Az idősebb hölgyek sminkelésénél más technikákat alkalmaznak, ám ez a korosztály nagyon ritkán fordul sminkeshez, és az otthoni szépségápolást sem részesítik előnyben – mutatott rá Györgyicze Anna.

Idős korban is meg lehet tartani a nőiességünket Fotó: Pixavay

„Idősebb korban is fontos a szemöldök gondozása, illetve ajánlott a rúzs vagy a szájfény is, ezzel hangsúlyozhatják nőiességüket. Alapozót is használhatnak, de mindenképpen olyat válasszanak, amellyel világosítani, fényesíteni tudják a bőrüket, hiszen idős korban mattá válik a bőr. A kivilágosított bőr fiatalítja őket, illetve a ránctalanító krémek használatának is vannak előnyei.

Sajnos a csíki térségben jellemző, hogy az idősebb nők úgymond beletörődnek a korukba, és úgy gondolják, hogy számukra már nem fontos és nem kell smink, holott igenis szükség lenne rá, hiszen egy nő egész életében nő marad, 60 éves kora után is. Főleg amikor egy eseményre mennek, ajánlott egy kis smink, ami számukra is önbizalmat adhat, nem csak a fiatalok számára”

– zárta Györgyicze Anna.