Meg kell tanulnunk szeretni a testmozgást

Bencze Kata 2018. március 22., 15:26

Meg kell tanulnunk a magunk érdekében szeretni a testmozgást, és ezzel párhuzamosan be is kell iktatnunk a mindennapjainkba! Miért is? A néhány kilónyi súlyfelesleg tűnhet pusztán esztétikai problémának.  És így is van, nem a plusz kilók elleni harc miatt a legfontosabb mozogni.

Ha tornaórán nem szerettük, felnőtt korunkban kell megkedvelnünk a mozgást Fotó: Veres Nándor

Minden életmódváltással kapcsolatos írás egyik legfontosabb eleme, hogy felhívják figyelmünket a sport fontosságára és jótékony hatásaira. Mégis oly nehéz elhinni, hogy amit a rettegett tornaórákon nem sikerült magunkévá tenni – a sport szeretetét –, azt most felnőtt fejjel kell megtanulnunk, megtapasztalnunk.

Meg kell tanulnunk a magunk érdekében szeretni a testmozgást, és ezzel párhuzamosan be is kell iktatnunk a mindennapjainkba! Miért is? A néhány kilónyi súlyfelesleg tűnhet pusztán esztétikai problémának, sőt érezhetjük úgy is, hogy ettől csak szexibbek vagyunk – és ez igaz is.

Amit viszont nem látunk, az a szívünk, az érrendszerünk állapota.

Amit érezhetünk, az a derekunk, a térdünk, a bokánk, valamint a „nehezen kapok levegőt”, és természetesen a feszülő melltartópántok. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy teste csupán egy kis korrigálásra szorul, vagy egy nagy renoválásra, esetleg egészsége érdekében egy teljes életmódváltásra – és akármelyik mellett teszi le a voksot, mozogni muszáj!

Minden kezdet nehéz

Rendszeresen sportolni, mozogni egyszerűbb, mint gondolnánk. Rengeteg olyan akadály lehet, amely megnehezíti a sportolás elkezdését vagy szokássá válását. Ezek között belső akadályok, hiedelmek is lehetnek („nem fogom bírni”, „nem nekem való”, „kinek van rá ideje?”, „többet árt az egészségnek, mint használ”, „drága”, „nehéz megszervezni”, stb.), amelyek hatására úgy tűnik, hogy a rendszeres mozgás „bonyolult dolog”. Ezért közelebb kell hozni az emberek mindennapi életébe az egészséges életmód előnyeit, hatásait, hasznosságát, s érzékeltetni kell, hogy az egészséges életmód nem valami bonyolult, megvalósíthatatlan feladat.

Iktassuk be mindennapjainkba a mozgást Fotó: Pixabay.com

Az emberek gyakran büntetésként élik meg, hogy mozogniuk kell, pedig néhány alkalom után megéreznék, hogy a mozgás örömöt okoz, felszabadít, már azonnali hatásként is oldja a stresszt! Bizonyított tény, hogy

aki rendszeresen mozog, boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érzi magát, és önbizalma is nő!

A közös sportolás  ugyanakkor lehetőség a rendszeres találkozásra. A sport, az egészség a közösség és a jövő mindenkinek fontos érték kellene legyen. Olyan élethelyzetben, amikor hirtelen mindenre „kevesebb az idő” (munkába állás, gyermek születése stb.), a rendszeres sportolás és a barátokkal való találkozás is veszélybe kerül. De a kettőt össze lehet hozni, s így mindkettőt meg lehet menteni.

És mit nyerhetsz a mozgással?

Mit nyerünk tehát a fogyáson túl, ha következetesen és rendszeresen mozogni kezdünk? Az első szembetűnő változást az állóképességünk javulásában, energiaszintünk növekedésében érezhetjük,

ahogyan múlik az idő, javul a tüdő és szív működése, a keringés, és ennek köszönhetően az anyagcserénk és a méregtelenítésünk.

Apránként elérjük, hogy izmaink tovább bírják a terhelést ugyanolyan intenzitás mellett. Míg korábban 100 méter is kihívásnak bizonyult, mostanra egy-két kilométer kellemes kocogássá szelídül, pulzusunk észrevehetően csökken, ahogyan a vérnyomás is normalizálódik, vagyis a szívünk nem ugrik ki a helyéből!

Közös mozgás erősebb barátság Fotó: Barabás Ákos

De hol van még a nyereménylista vége! Ízületeink újra mozgékonyak lesznek, csontjainkban fokozódik a kalcium lerakódása, ezzel harcolhatunk a leghatékonyabban a csontritkulás ellen. Javul az emésztés, aminek egyenes következménye, hogy fokozódik a méregtelenítés, és kedvezően javul az immunrendszer védekezőképessége. Az anyagcsere betegségekben szenvedők véreredményei – vércukor szint, koleszterin szint – normalizálódnak.

A koplalás nem megoldás

Sokakban felmerülhet a kérdés, miért hat ösztönzőleg egy fogyókúrázóra mindez? Mert amint felsoroltuk, milyen minőségben javul az egészségi állapotunk, mire ezt megtapasztaljuk, annyi zsírt égettünk el, hogy annak szemmel látható eredményei is lesznek!

Ugyanis a mozgáshoz energia kell, amit a zsírraktárainkból fedez a szervezetünk, ha jól választottunk mozgásformát!

Szempont legyen, hogy örömmel végezzük. Ne legyen túl intenzív, ugyanis ha közepes intenzitással sportolunk, izmaink ráállnak a zsírégetésre, és a cukrot meghagyják az agynak. Kutyasétáltatás, úszás, kertészkedés, biciklizés és sorolhatnánk, a legfontosabb, hogy csak a bevitt kalóriát csökkentsük! Sokkal fontosabb, hogy izmaink karbantartásával növeljük az izomszövetünk mennyiségét, hiszen ott fogjuk megvalósítani az igazi zsírégetést. Aki ily módon előrelátó, azzal a kellemes ténnyel fog szembesülni, hogy szervezete akkor is zsírt éget, amikor nem végez épp testedzést, hiszen a nagyobb izomtömeg nyugalmi állapotban is nagyobb kalória felhasználást von maga után. Itt a tavasz, irány a természet. Tegyük le a sikeres életmódváltás alapjait, mozogjunk minden nap!

Hogyan kezdjük a rendszeres testedzést?

Sokan anélkül is elkezdhetik a rendszeres testedzést, hogy orvosukkal konzultálnának. Azoknak azonban, akik szív-, tüdő- vagy cukorbetegségben szenvednek, vagy rossz az egészségi állapotuk, illetve az idősebbeknek előbb orvosukhoz kell fordulniuk. Az orvosi vélemény azok számára is szükséges, akik valamilyen gyógyszert – különösen krónikus betegség miatt alkalmazott szert – szednek. Bizonyos gyógyszerek, így a szívritmust lassító béta-blokkolók és az aluszékonyságot okozó vagy elesésre hajlamosító nyugtatók csökkenthetik a terhelhetőséget.

Nem szabad lemondani a szabadtéri edzésről Fotó: Barabás Ákos

Tanácsos a rendszeres mozgás megkezdése előtt orvoshoz fordulniuk azoknak is, akik soha nem végeztek testedzést, vagy nincsenek formában. Némely esetben az edzést fizikoterapeutának, más egészségügyi szakembernek, vagy tapasztalt és képzett edzőnek kell irányítania.

Jön a tavasz, sportoljunk a szabadban!

Óvatosan kezdjünk hozzá! – szól a figyelmeztetés. Még a legedzettebbeknek is szüksége lehet arra, hogy hozzászoktassák a szervezetüket ahhoz, hogy a szabadban mozogjanak.

„Minél keményebb vagy hosszabb volt a tél, annál fontosabb, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a szabadban való mozgáshoz. Még a legedzettebbek is kevesebbet mozognak a téli hónapokban" 

– mondja Tom Holland személyi edző. Sokan ott követik el a nagy hibát, hogy azonnal megpróbálják a végsőkig kimeríteni a testüket. Legalább két hét kell ahhoz, hogy hozzászokjunk a megváltozott körülményekhez. A szakember szerint bármennyit is sportoltunk előző ősszel, a tavaszi edzésprogramot lassan és fokozatosan építsük fel, és nem szabad elhanyagolni az otthoni vagy edzőtermi mozgást sem – az erőnkre ugyanis legalább annyira szükségünk van a sérülések megelőzéséhez, mint az állóképességünkre.

Ne mondjunk le azért az otthoni vagy edzőtermi munkáról sem

Chris McGrath, amerikai tanácsadó szerint az sem elhanyagolható tény, hogy az edzőtermi gépek és a szabadtéri talaj között nagy a különbség. „A gépek felületkiképzése, rugózása más, mint a talajé” – mondja a szakértő. Ráadásul nemcsak a végtagok izmainak kell alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, hanem a szív és a tüdő izmainak is.

A szakértők szerint a lehetséges sérülésveszély miatt azonban nem szabad lemondani a szabadtéri edzésről: a napfény, a jó levegő, a változatosság a lelkünknek is nagyon jót tesz, és nemcsak fizikailag, de mentálisan is stimuláló hatású.

A szerző fitneszoktató