A királynőnek is teljesíteni kell? A méhek barátját ez is érdekli

Antal Erika 2018. március 29., 15:46

 „A méhészetben sok rejtély van. Egy kis szeletét boncolgattam a nagy rejtélynek. Ezek az eredmények a méztermelést nem segítik, de a méhek életét jobban átlátjuk, megértjük” – mondja Szőcs Boróka. Az első éves egyetemista nemrég megnyerte Budapesten a Felfedezettjeink 2018 verseny fődíját. De mivel is? Erről faggattuk.

Szőcs Boróka ma már szakképzett méhész, aki szívesen dolgozik a családi méhészetben

„Főként a méhkutatások miatt kaptam a díjat. Több nemzetközi versenyen voltam már dobogós, illetve megjelent az első tudományos publikációm A természet világa ismeretterjesztő folyóiratban, amelyért díjat is kaptam az elmúlt évben a Magyar Tudományos Akadémián. A Méhek kutató barátja elnevezéssel jutalmaztak, de emellett az elmúlt évek sporteredményeit is figyelembe vették” – összegezte a marosvásárhelyi Szőcs Boróka, akinek családja méhészettel foglalkozik, és ezért is esett a választása a méhek tanulmányozására. 2013–2014-ben méhésztanfolyamot végzett, így ma már szakképzett méhésznek számít. Szüleit gyakran elkíséri a méhek vándoroltatására, ami áprilisban kezdődik és augusztus elejéig tart, így a vakáció hónapjaiban velük dolgozik.

A méhek kutatása a szenvedélye és tudományos munkájának fő témája

Tizenegyedikes tanuló volt a Bolyai Farkas Gimnázium természettudomány – intenzív angol-német osztályában, amikor első díjat nyert a biológia versenyen. Nyertes dolgozatában a méhek és a méhkirálynő különleges világát mutatta be. Annak a hatéves kutatásnak az eredményeit dolgozta fel, amelynek során

a méhkirálynő petéző képességét figyelte meg, illetve arra kereste a választ, hogy ez a képesség függ-e egyéb tényezőktől, mint a rovar korától.

A királynőknek is teljesíteni kell? című dolgozatban arról is írt, hogy a méhek világában 60 ezer egyed közül egyetlen egy, a méhkirálynő rak le petét. Számítógépes bemutatót tartott a kutatás folyamatáról, az adatok gyűjtéséről, tudományos feldolgozásáról, kiértékeléséről, illetve a következtetésekről. Mint kifejtette, fontosnak tartotta a kutatás folytatását, amely elsősorban a méhészkedés eredményeinek javulását szolgálná.

A kaptárak előtt

A hat évig tartó megfigyelések során megállapította, hogy az egy-, a két- és a hároméves méhkirálynőnek a legjobb a petéző képessége. Mint a Tudományos Diákkörök Országos Konferencia (Tudok) biológia szekciójának első helyezettje, a következő évben már a magyarországi Tudokon versenyzett. Kutatásának témája a környezet- és korfüggő zsírfelhalmozás a méheknél, a dolgozat címe Hol és mikor híznak a méhek? Ezzel a  dolgozattal az országos szakaszon második helyezett, a nemzetközi szakaszon pedig első lett. Kitartó munkája, kutatásainak eredménye újabb díjakat hozott számára: 2016-ban és 2017-ben a Vállalkozástan tantárgyversenyen végzett az első helyen. Egyik évben, szintén a méhészet területén remekelt, egy méhészet-vállalkozást mutatott be. Szőcs Boróka elmondta, még a sporteredményeit is figyelembe vették a Felfedezettjeink 2018. pályázaton. Az Erdélyi sportolimpián két aranyérmet és egy ezüstöt nyert atlétikában, és a legjobb női sportolónak nevezték.

„A különböző versenyeredményeknek köszönhetően kaptam ezt a díjat. De a legnagyobb eredményeket méhkutatásban értem el, ezért ezt az összeget a további kutatásokba fektetném bele, illetve a továbbtanulásomra fordítom”

– összegzett a diáklány, aki azt is elárulta, hogy igazából nem a díj összege boldogítja őt, hanem annak az eszmei értéke.

A Szőcs-család minden tagja méhészkedik

Érdeklődésünkre, hogy a tudományos munkája esetleg valamennyire hozzájárul-e a családi vállalkozáshoz, elmondta, annyiban igen, hogy azóta jobban átlátják a dolgokat, és olyasmikre is odafigyelnek, amire eddig nem. „De én biológiai szempont szerint haladok, nem a vállalkozás terén dolgozom” – tette hozzá. Miért érdekes a méhészet, mi az ami felkeltette az érdeklődését? – kérdeztük Borókától. „A méhészetben sok rejtély van. Én egy kis szeletét boncolgattam a nagy rejtélynek. Ezek az eredmények a méztermelést nem segítik, de természetesen a méhek életét jobban átlátjuk, megértjük” – magyarázta. Például zsírszázalékot mért falusi-, városi- és vándorméheknél. Az adatok feldolgozása után arra a következtetésre jutott, hogy zsírszázalék szempontjából jobb a méheket falun tartani a vándorlással szemben.

Díjátadás Budapesten, a Felfedezettjeink 2018 fődíjasa Szőcs Boróka

A rövid távú céljai között is a méhek további megfigyelése, kutatása szerepel, ahogy az is, hogy szeretne részt venni különböző tudományos konferenciákon, illetve tudományos szaklapokban közölni a dolgozatait, kutatásainak eredményeit. De az atlétika folytatása is a rövid távú célok között szerepel – hangsúlyozta. Hosszabb távon szeretne majd családot alapítani, illetve egyetemi tanár és méhkutató lenni. Az elsőéves egyetemista azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a különböző versenyeken kevésbé lett volna eredményes, ha nincsenek mögötte azok a különböző személyek, akik segítették a munkájában.

 

Szőcs Boróka, a megszállott méh-kutató és a sikeres sportoló

Tehetségsegítő program

A magyarországi, illetve határon túli Tehetségpontok, Tehetségsegítő Tanácsok és Matehetsz nevű szervezetek saját tehetségsegítő közösségük által felfedezett, 22 évnél nem idősebb, kiemelkedően tehetséges fiatalok bemutatásával pályázhattak. A marosvásárhelyi Szőcs Borókát a Kutató Diákok Országos Szövetsége (Kutdiák) ajánlotta. Ahogy a felhívásban is szerepelt, a legjobb pályázókat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) meghívja az EFOP 3.2.1-15-2016-00001 azonosítószámú Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt, valamint a Nemzeti Tehetség Program hazai forrásai keretében 2018-ban meghirdetett tehetségsegítő programokba. A támogatást – fődíj esetén három hónapon keresztül, havi 50 000 Ft-os részletfizetéssel – közvetlenül utalják a támogatott fiatal részére, amit annak a saját további szakmai fejlődésére kell fordítania. Az elbírálásnál a szakmai tartalom mellett figyelembe vették a pályázó eddigi eredményeit, a jövőbeli céljait, – amelyeket a pályázati ösztöndíjjal szeretne elérni, – valamint a családi és anyagi körülményeit. A díjazott és a további, a bírálók által magas színvonalúnak ítélt pályázatok megjelennek a Matehetsz honlapján és hírlevelében is.